Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Πρόβα συνεργασίας Star – ΣΚΑΪ


Νέες ισορροπίες διαμορφώνονται στην τηλεόραση γύρω από την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους του Star και του ΣΚΑΪ περιλαμβάνουν ένα εύρος συνεργασίας που ξεκινάει από τον αριθμό του προσωπικού και τη συγκατοίκηση των δύο τηλεοπτικών σταθμών και, σύμφωνα με έντονη φημολογία, φτάνει ως το πρόγραμμα. Οι...
συζητήσεις γίνονται σε ανώτατο επίπεδο, υπό την έγκριση των ιδιοκτητών των δύο τηλεοπτικών σταθμών, στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ στον έκτο όροφο.

Για πρώτη φορά στον ΣΚΑΪ, την περασμένη Πέμπτη, στέλεχος της διοίκησης άνοιξε κουβέντα με τους δημοσιογράφους για να μάθει την άποψή τους στο ενδεχόμενο μετακόμισης του σταθμού στο Star. Την ίδια μέρα ανώτατος παράγοντας του Star βρισκόταν για ένα ακόμη πρωινό στο Φάληρο για ραντεβού με τα στελέχη του σταθμού.

Η δημοσιοποίηση της προοπτικής συνεργασίας Star – ΣΚΑΪ είναι το πρώτο βήμα και εξετάζεται αναλυτικά το οικονομικό σκέλος του σεναρίου αυτού. Δηλαδή πόσα και ποια μηχανήματα θα χρειαστούν, πόσοι εργαζόμενοι κ.ά. Ήδη από την περασμένη βδομάδα το Star έδωσε… δείγματα γραφής απολύοντας επτά άτομα από το τεχνικό προσωπικό.

Όμως τα σενάρια επεκτείνονται και στο πρόγραμμα. Ο Γιάννης Αλαφούζος επιμένει στην ενημερωτική τηλεόραση, παρά το γεγονός ότι είναι ικανοποιημένος από την οικονομική πορεία του σταθμού. Το Star, από την άλλη πλευρά, δεν έχει παρέμβαση στην ενημέρωση πλέον, ενώ αναζητάει πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ («Survivor») για να μπει δυναμικά σε αυτόν τον τομέα. Από τον ΣΚΑΪ διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτό το σενάριο και επισημαίνουν πως -όπως είχε αποκαλύψει η στήλη- υπάρχει διετές συμβόλαιο συνεργασίας, ως το 2019, με τον Ιλιτζαλί.



 Οι απολύσεις

Οι απολύσεις εννιά τεχνικών από το Star, οι οποίες οδήγησαν στις κινητοποιήσεις της ΕΤΙΤΑ, με αποτέλεσμα να μη βγει δελτίο ειδήσεων για δύο ημέρες, είναι προπομπός των αλλαγών που θα επιχειρηθούν από τους καναλάρχες το επόμενο διάστημα. Το επιχείρημα της διοίκησης του σταθμού ήταν πως οι εννιά τεχνικοί μπορούν να μεταταχθούν στην εταιρεία παραγωγής του καναλιού, Green Pixels, χάνοντας όμως όλα τα δικαιώματά τους! Στο βάθος κρύβεται η στόχευση των ιδιοκτητών για κατάργηση της υποχρεωτικής σύμβασης εργασίας που κατοχυρώνει η ΕΤΙΤΑ μέσω του ΟΜΕΔ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις εταιρείες παραγωγής των καναλαρχών, στις οποίες θα μετατάσσεται το τεχνικό προσωπικό και οι οποίες θα δίνουν το πρόγραμμα στα κανάλια, δεν θα ισχύει καμιά διάταξη της σύμβασης. Η εργασία είναι εξαήμερη, χωρίς ρεπό ή υπερωρίες, θεσμικά δικαιώματα που οι τεχνικοί της τηλεόρασης έχουν κατοχυρώσει. Αναλόγως θα κινηθούν και τα άλλα τηλεοπτικά κανάλια. Η ΕΤΙΤΑ από τη δική της πλευρά δηλώνει πως οι εργαζόμενοι δεν είναι ενάντια στη μετακίνησή τους σε άλλες εταιρείες, αλλά χωρίς να απολυθούν και να χάσουν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: