Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Αντιδράσεις εκ των έσω στις δηλώσεις Στουρνάρα

Γιάννης Στουρνάρας
H εσωτερική λειτουργία της Τραπέζης της Ελλάδος έχει γίνει αντικείμενο εξαιρετικά λίγων δημοσιευμάτων, ιδιαίτερα από την εποχή που ο υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά μεταπήδησε στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας το 2014...


Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι το περιβάλλον του Γιάννη Στουρνάρα έχει φτιάξει ένα επικοινωνιακό «τείχος ασφαλείας», με αποτέλεσμα ο κεντρικός τραπεζίτης να προστατεύεται από «κακοτοπιές», αλλά και να εξυμνείται σχεδόν αυτόματα από μερίδα μέσων ενημέρωσης και αρθρογράφων.

Δεν γίνεται, άλλωστε, να λησμονηθεί το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε τον Μάιο του 2015 στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα σε ιστοσελίδες με τον υποτιθέμενο «λογαριασμό των 100 πρώτων ημερών» της σημερινής κυβέρνησης. Η ιστοσελίδα thetoc.gr, είχε μιλήσει τότε για «συνήθη δημοσιογραφική πρακτική».

Σήμερα, όμως, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο διοικητής της ΤτΕ φαίνεται να έχει κάνει αρκετά μέλη της διοίκησης της τράπεζας να λένε «ώς εδώ και μη παρέκει».

Στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου αρκετά μέλη του οργάνου στράφηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα, αμφισβητώντας τον για πρώτη φορά έντονα. Τα μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις πρόσφατες τοποθετήσεις του διοικητή αναφορικά με το πότε θα πρέπει να βγει η χώρα δοκιμαστικά στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής στις 11 Ιουλίου, την εποχή που τα επιτόκια δανεισμού έπαιρναν την κατιούσα, μίλησε στη Wall Street Journal, το «ευαγγέλιο» για πολλούς διεθνείς επενδυτές και αναλυτές, και δήλωσε πως «η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων», καθώς «θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν, για παράδειγμα, η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα».

Η αντίφαση

Οι δηλώσεις αυτές όχι μόνο στρέφονταν ενάντια σε ό,τι έπραξε ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας το 2014 ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν η περιώνυμη έξοδος στις αγορές αποδείχτηκε τελικά «ναυάγιο» λόγω του επιτοκίου 4,95%, αλλά φαίνεται να λειτουργούν αρνητικά και για το σύνολο της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη επέκριναν τον Γιάννη Στουρνάρα επειδή με την τακτική του και τις παρεμβάσεις του όχι μόνο συμβάλλει στη διεθνή αποδόμηση του καλού κλίματος για την ελληνική οικονομία, αλλά θέτει αντικειμενικά εμπόδια στην προσπάθεια μεγάλων επιχειρήσεων να δανειοδοτηθούν.

Οι επικρίσεις στο πρόσωπο του διοικητή της ΤτΕ δεν περιορίστηκαν στις δηλώσεις του, αλλά αφορούσαν και τον ιδιότυπο τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Ειδικότερα τα συγκεκριμένα μέλη της διοίκησης φέρεται να έβαλαν κατά του Γιάννη Στουρνάρα για τις «τυπικές συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου», αλλά και το γεγονός πως εδώ και τρία χρόνια η Εκτελεστική Επιτροπή της ΤτΕ (αποτελείται από τον διοικητή και τους υποδιοικητές) συνεδριάζει διά περιφοράς.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνον τυπικό, δεν καταπατείται δηλαδή μόνον κάθε έννοια εταιρικής διακυβέρνησης, φέρεται να είπαν τα εν λόγω μέλη, αλλά δίνει και «σήμα» στον υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό τομέα πως η τήρηση των κανόνων είναι απλώς λεπτομέρεια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της διοίκησης έστειλαν το μήνυμα «από εδώ και πέρα όλοι και όλα θα ελέγχονται».

Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας δέχτηκε επικριτικά σχόλια και ερωτήματα για το πώς χρησιμοποιούνται επιμέρους κονδύλια της ΤτΕ, αλλά και για τον αυξημένο αριθμό προσλήψεων συμβούλων, περίπου 20 τον αριθμό, που λαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ καλές αμοιβές.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: