Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Καμίνης: Μόλις …4 εκατ. ευρώ το χρόνο κοστίζει ο Αθήνα 984


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

 Η οικονομική κρίση και οι κατακλυσμιαίες επιπτώσεις που προκαλεί στο τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης και τον τρόπο λειτουργίας τους, καθιστά τον ρόλο των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης εξαιρετικά σημαντικό. Καθιστά τα Δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης νησίδα πολυφωνικής πληροφόρησης, πλουραλισμού στην ενημέρωση, πολύπλευρου, ποιοτικού και αξιόπιστου περιεχομένου...




Σε καιρούς εργοδοτικής ασυδοσίας, απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υποβάθμισης του ρόλου του εργαζομένου στον Τύπο, τα Δημοτικά Μέσα είναι η τελευταία νησίδα συνέπειας στους εργασιακούς κανόνες αλλά και τήρησης των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.



Είναι χρήσιμο, όμως να διδαχτούμε από τα λάθη που έγιναν, από τις υπερβολές και τις λάθος επιλογές. Ο Αθήνα 984 έκλεισε τριάντα χρόνια λειτουργίας. Σήμερα κοιτά το μέλλον πιο αισιόδοξα, αφού η δημοτική μας αρχή από το 2011 αποδύθηκε σε ένα κυριολεκτικό αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Έως το 2010 ο Αθήνα 984 κόστιζε στον δημότη σχεδόν 14 εκ. ευρώ το χρόνο. Σήμερα λειτουργεί με 4 εκ. χωρίς να υπάρχει η παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα του προγράμματος. Αντιθέτως, αξιόπιστες έρευνες κατατάσσουν τον Αθήνα 984 στους τρεις πρώτους ενημερωτικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς που επιλέγουν οι Αθηναίοι για την ενημέρωσή τους.

Η οικονομική κρίση δεν είναι η μόνη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Η επιχείρηση τακτοποίησης του τοπίου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας βρίσκει αντίθετους. Ωστόσο, κοινωνικό αγαθό δεν είναι μόνο η παρεχόμενη ενημέρωση. Κοινωνικό αγαθό και περιουσία του πολίτη είναι και το φάσμα συχνοτήτων. Ο Αθηνα 984 και η πλειονότητα των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, έχουν αποδείξει ότι αξιοποιούν τις δημόσιες συχνότητες προς όφελος όλων των πολιτών, με συνέπεια, χωρίς να έχουν ως στόχο το κέρδος αλλά την πληροφόρηση και ψυχαγωγία, όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις.

Με περηφάνια σας θυμίζω, ότι ο Αθήνα 984 ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός που καθιέρωσε δελτία ειδήσεων και χρηστικών πληροφοριών στα αραβικά για τους πρόσφυγες, όταν η πόλη και η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με την πρωτοφανή προσφυγική κρίση.

Τα Δημοτικά Ραδιόφωνα δεν μπορούν αντιμετωπιστούν όπως τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορούν να βγουν στο σφυρί. Να το καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι δημοτικές συχνότητες πρέπει να εξαιρεθούν από το διαγωνισμό, ακριβώς όπως έγινε με τις συχνότητες της ΕΡΤ. Εκτός αν θέλει να απαλλαγεί απο την ενοχλητική παρουσία τους. Τότε όμως θα είναι υπόλογη σε χιλιάδες εργαζόμενους και τους πολίτες που εμπιστεύονται σε αυτούς την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους.



Είναι πολύ θετικό και ελπιδοφόρο, ότι τα δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απέκτησαν τη δική τους ενιαία φωνή για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα ζητήματα που τους αφορούν, μια ισχυρή Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης.

Η λειτουργία των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: