Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Δύο νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στην Κω


Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και αρκετές ζημιές σε κτίρια και το λιμάνι είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 01:32 στην Κω, όπου αρκετοί κάτοικοι και τουρίστες, λόγω του πανικού που επικράτησε, διανυκτέρευσαν στους δρόμους...

Τα δύο θύματα είναι ένας 27χρονος Σουηδός και ένας 39χρονος Τούρκος. Αρχικά στα νοσοκομεία έφτασαν σχεδόν 100 άτομα, από τα οποία περίπου τα 85 βγήκαν σύντομα, αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες, και δέκα παραμένουν για νοσηλεία.
Πέντε άνθρωποι που τραυματίστηκαν σοβαρά, -ο ένας είναι ακρωτηριασμένος στα κάτω άκρα και οι δύο φέρουν ορθοπεδικά τραύματα- μεταφέρθηκαν με C130 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου της Κρήτης. 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν από τα ξημερώματα 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα , αλλά και 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους.
Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι, καθώς η μετασεισμική ακολουθία με δονήσεις που ξεπέρασαν τους 4 βαθμούς κρίνεται φυσιολογική. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. 
Τον αρχικό σεισμό ακολούθησε και δεύτερος, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επτά λεπτά αργότερα με το επίκεντρο να εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέρου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών. 
Εκτός από το λιμάνι, τα προβλήματα σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας. 
Στο νησί μετέβη το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο με τέσσερις υπουργός και επικεφαλής τον αρμόδιο Χρήστο Σπίρτζη, ενώ σήμερα αναμένεται να να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης. Εσπευσμένα έφτασε και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. 
Δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι προκειμένου από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός. 
Σημειώνεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 2», που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το λιμάνι. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω. Επίσης, το «Βlue star paros» δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο.
Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, «σε συνεννόηση με την ακτοπλοϊκή εταιρεία, όλα τα πλοία θα προσεγγίζουν την Κω στο λιμάνι της Κεφάλου, για όσο χρειαστεί».   

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων


Εκατοντάδες μετασεισμοί, οι 15 μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ

Εκατοντάδες μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.
Επίσης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,5 με 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Έντονα αισθητός και στην Τουρκία

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.
Πάνω από 350 άνθρωποι, από τους οποίους 25 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, έλαβαν ιατρική φροντίδα στην παραλιακή Αλικαρνασσός, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η νομάρχης της Μαγνησίας Εσέν Γκιούλτζιβελεκ ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά ορισμένοι τραυματίστηκαν ελαφρά, κυρίως επειδή πήδηξαν από μπαλκόνια υπό το καθεστώς πανικού.
Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.
Στην παραλία Γκιούμπετ της Αλικαρνασσού γκρεμίστηκαν προβλήτες και προκλήθηκαν ζημιές σε σκάφη που ήταν δεμένα, αλλά και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα κοντά στην παραλία από τα νερά του τσουνάμι.
Σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του Καντιλί ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε τσουνάμι 10 εκατοστών. Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στις γύρω περιοχές όπου έγινε έντονα αισθητός.

Συστάσεις προς τους κατοίκους της Κω

Ανακοίνωση με συστάσεις προς τους πολίτες της Κω για την ασφάλειά τους εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.
«Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση. Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ειδικότερα, παροτρύνονται οι πολίτες «να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων, να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση, πολύ περισσότερο να μην αναπαράγουν, στις φημολογίες».
Τέλος, όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου.
Αμερικανικό Γεωδυναμκό Ινστιτούτο earthquake.usgs.gov

Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Στο μεταξύ η είδηση για το φονικό σεισμό έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων.
Κυρίως τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έστρεψαν την προσοχή τους μεταδίδοντας μαρτυρίες τουριστών που βρίσκονται στην Κω.
«Ισχυρός σεισμός σκοτώνει δύο ανθρώπους στο νησί της Κω» μετέδωσε το BBC, που προέβαλε επίσης βίντεο από το εσωτερικό καφετέριας τη στιγμή του σεισμού.
Ο τίτλος του Independent, που φιλοξένησε και δήλωση του εκπρόσωπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι: «Δύο νεκροί στο ελληνικό νησί της Κω μετά από ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε περιοχή δημοφιλή σε Βρετανούς τουρίστες».
«Δύο νεκροί , 120 τραυματίες καθώς η ισχυρός σεισμός χτυπά ελληνικό νησί» γράφει το Time. «Πεσμένα τούβλα, και άλλες ζημιές εμφανίστηκαν στην περιοχή της “παλιάς πόλης” της Κω που είναι γεμάτη μπαρ και άλλη νυχτερινή διασκέδαση».
Στην Telegraph ο σεισμός είναι πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της.
Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε δηλώσει αρχικά ότι ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών, το οποίο διόρθωσε αργότερα σε 6,7 βαθμούς.  
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: