Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Αφιέρωμα στον Σωτήρη Πέτρουλα από το Αρχείο της ΕΡΤ


Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια, στις 21 Ιουλίου του 1965, δολοφονούνταν ο Σωτήρης Πέτρουλας. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω της ιστοσελίδας www.ert.gr σπάνιο φωτογραφικό υλικό για τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα...

Ιουλιανά, 21 Ιουλίου 1965. Η Αστυνομία διαλύει με βία τη μεγάλη φοιτητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΕΦΕΕ και ο 23χρονος φοιτητής  Σωτήρης Πέτρουλας πέφτει νεκρός στη γωνία των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά. Η σορός του μεταφέρεται από τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, στο Νεκροτομείο και στη συνέχεια κρυφά στο Γ’ Νεκροταφείο.
Το γεγονός αποκρύπτεται από την οικογένειά του. Έπειτα  από πιέσεις και την υποβολή μήνυσης κατά της Αστυνομίας-κατόπιν υπονοιών περί στραγγαλισμού του νεκρού- γίνεται δεκτή η διενέργεια δεύτερης νεκροψίας και παραδίδεται η σορός στην οικογένεια Πέτρουλα. Στις 23 Ιουλίου τελείται η πάνδημη κηδεία του νεκρού αγωνιστή, με χιλιάδες πολιτών να συνοδεύουν τον Σωτήρη Πέτρουλα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Το φωτογραφικό αφιέρωμα που παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ φωτίζει μέσα από σπάνια-πολλά από τα οποία και αδημοσίευτα- στιγμιότυπα που κατέγραψε με το φακό του ο φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, τις συγκλονιστικές στιγμές της ταραγμένης αυτής περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
εφσυν

Δεν υπάρχουν σχόλια: