Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Σύγκρουση ΕΙΤΗΣΕΕ – κυβέρνησης με φόντο τις άδειες


Τηλεοπτικός πόλεμος, μέρος δεύτερο
Κορυφώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης – ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. H κυβέρνηση, έχοντας την...
απόφαση του ΕΣΡ για τις επτά τηλεοπτικές άδειες, θεωρεί δεδομένο πως θα προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησής τους από την Αρχή. Η ΕΙΤΗΣΕΕ από την πλευρά της εμφανίζεται να διεκδικεί τις άδειες διά της απλής εγγραφής σε μητρώο επιχειρήσεων, υπαναχωρώντας από τη θέση του 2015, όταν υποστήριζε πως δεν υπάρχει πλέον αναγκαιότητα χορήγησης των αδειών. Για μια ακόμη φορά πάντως προκύπτει το κενό από την απόφαση 95/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ ως προς το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των σταθμών, οι οποίοι λειτουργούν χωρίς καμιά άδεια, χρησιμοποιώντας -μέσω Digea- συχνότητες του Ελληνικού Δημοσίου. Το «Π» από την περασμένη Κυριακή, πάντως, είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ για νέο γύρο σύγκρουσης με την κυβέρνηση μέσω του ΣτΕ.

Η μάχη είναι για τα χρήματα και όχι για τον αριθμό των αδειών. Όταν προωθούνται τέτοιες οικονομίες κλίμακας μέσω της συνεργασίας Star – ΣΚΑΪ, όλοι αντιλαμβάνονται πως η σημερινή διαφημιστική αγορά των 200 εκατ. ευρώ δυσκολεύεται να αντέξει την εκπομπή των ΑΝΤ1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Μακεδονία, Mega και E-TV. Η ΕΙΤΗΣΕΕ αντιδρά στη σκέψη πως θα πρέπει τα μέλη της, για να αποκτήσουν άδειες, να κάνουν πρόσφορες αντίστοιχες με εκείνες του περασμένου Σεπτεμβρίου, περί τα 250 εκατ. ευρώ, για να λάβουν το δικαίωμα εκπομπής για δέκα έτη. Ο Ν. Παππάς με δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έβαλε τον πήχη ξανά στο ίδιο σημείο, αν και το τίμημα θα προκύψει από τη δημοπρασία που θα διεξάγει το ΕΣΡ. Κάθε επιχειρηματίας που θέλει να διεκδικήσει μία από τις επτά άδειες εθνικής εμβέλειας θα πρέπει κατά μέσο όρο να πληρώσει 35,1 εκατ. ευρώ για δέκα έτη ή αλλιώς 3,57 εκατ. ευρώ τη χρονιά. Η ΕΙΤΗΣΕΕ από τη μεριά της λέει πως ο προηγούμενος διαγωνισμός αφορούσε την επιλογή τεσσάρων επιχειρήσεων, στις οποίες θα δινόταν το αποκλειστικό δικαίωμα πρόσβασης σε μια διαφημιστική αγορά 200 εκατ. ευρώ (το 2016) για μια περίοδο δέκα ετών.

Ο περιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών από οκτώ σε τέσσερις θα απελευθέρωνε τουλάχιστον περί τα 45 εκατ. ευρώ (ο συνολικός τζίρος των τεσσάρων μικρότερων τηλεοπτικών σταθμών), τα οποία επρόκειτο να κατανεμηθούν στους τέσσερις υπερθεματιστές. Συνεχίζει δε κάνοντας την εξής υπόθεση:

«Εάν ο συνολικός τζίρος της τηλεοπτικής αγοράς παρέμενε σταθερός στα 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο των δέκα ετών, τα πρόσθετα έσοδα των τεσσάρων σταθμών θα ήταν 450 εκατ. ευρώ, συνεπώς για τα πρόσθετα έσοδα των 450 εκατ. ευρώ προσέφεραν στη δημοπρασία 250 εκατ. ευρώ».

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανταπαντά λέγοντας πως η ΕΙΤΗΣΕΕ θέλει να χορηγηθούν οι άδειες δωρεάν και να έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες των σταθμών σε μια διαφημιστική αγορά 2 δισ. ευρώ (στη δεκαετία).

typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: