Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Δεν πιστεύουμε στα... μάτια μας


Ακόμη μια χρυσή σελίδα στην ελληνική δημοσιογραφία γράφτηκε χθες, όταν «έγκριτα» και «έγκυρα» μέσα αναπαρήγαγαν χωρίς καμία διασταύρωση ένα χιουμοριστικό δημοσίευμα για το... επίδομα σφραγίδας προς δημοσίους υπαλλήλους...

Η είδηση-βατράχι αναπαράχθηκε πολύ γρήγορα, ενώ ορισμένοι, όπως ο ΒΗΜΑτοδότης, πήγαν ένα βήμα παραπέρα και έκαναν λόγο για την ύπαρξη νομοσχεδίου, για εισαγωγική έκθεση και άλλα πολλά.
Μετά την «ξεφτίλα» οι περισσότεροι φρόντισαν απλά να σβήσουν τις αναρτήσεις τους (έτσι δουλεύει το Διαδίκτυο, σβήνεις το λάθος/ψέμα και όλα είναι μια χαρά), αλλά ορισμένοι μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν και συγγνώμη.
Συγκεκριμένα ο ΒΗΜΑτοδότης, σεβόμενος, τουλάχιστον, την αναγνωσιμότητα που έχει η στήλη, ζήτησε σήμερα συγγνώμη επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη ζέστη, την καλοκαιρινή ραστώνη και στον... Βαρουφάκη (αλίμονο αν δεν έφταιγε και για αυτό).
Αντιγράφουμε το «Συγγνώμη λάθος» του ΒΗΜΑτοδότη:
Κάτι ο καύσωνας και η καλοκαιρινή ραστώνη, κάτι η Βαρουφακιάδα που κυριαρχούσε, δεν ήθελε και πολύ να αναπαραχθεί μια είδηση, η οποία βεβαίως καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Πρόκειται για το δήθεν επίδομα σφραγίδας 50 ευρώ που χορηγεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο δημοσίευσε ένα site και έκανε γρήγορα τον γύρο του Διαδικτύου, χωρίς κανείς να κάνει τον κόπο να διασταυρώσει την είδηση.
Δικαίως λοιπόν το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία λέει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ούτε υπάρχει καμία εισηγητική έκθεση. Ούτε βεβαίως υπάρχει ανακοίνωση της ΝΔ που να καυτηριάζει το γεγονός. Το υπουργείο το μόνο που διαβεβαιώνει είναι ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τη σφραγίδα της στη δημόσια διοίκηση.
Εδώ, όμως, γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα. Η ίδια στήλη χθες έλεγε ότι, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο. Έλεγε, ακόμη, ότι το επίδομα περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.
Πού είναι το νομοσχέδιο; οέο;
Πού είναι η εισηγητική έκθεση; οέο;
Για να θυμηθούμε και τη χθεσινή ανάρτηση:
Το διάβαζα, το ξαναδιάβαζα και δεν το πίστευα έως ότου μου είπαν πως περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο. Και μάλιστα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ολγας Γεροβασίλη. Με απόφασή της λοιπόν θα χορηγείται επίδομα... σφραγίδας στους δημοσίους υπαλλήλους, ύψους 50 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Το μέτρο, όπως εξηγεί, αποσκοπεί στην ανακούφιση των υπαλλήλων, ειδικά των εφοριών, που κάνουν χρήση σφραγίδας. Δηλαδή όσοι δημόσιοι υπάλληλοι σφραγίζουν έγγραφα και ταλαιπωρούνται θα λαμβάνουν 50 ευρώ το μήνα για να «ανακουφίζονται».
Ναι, αυτό λέει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει και ειδικό κονδύλι για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φυσικοθεραπείας για όσους πάσχουν από προβλήματα από τη χρήση σφραγίδας, όπως τενοντίτιδα και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Για φαντάσου, μου έλεγαν, το να σταμπάρεις έγγραφα μπορεί να γίνει επικίνδυνο επάγγελμα και το κράτος θα μεριμνήσει για αυτό. Ή όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΔ «σε λίγο η κυβέρνηση θα δώσει και επίδομα πασιέντζας» στους δημοσίους υπαλλήλους.
Αλλά, βέβαια, τι συζητάμε, εδώ στον ΣΚΑΪ έκαναν πεντάλεπτο ρεπορτάζ για την ψεύτικη είδηση, γνωρίζοντας ότι είναι κατασκευασμένη και προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν πειράζει που δεν ισχύει το επίδομα γιατί ούτως ή άλλως έτσι δουλεύει το δημόσιο, αυτά συμβαίνουν κλπ κλπ.
«Η είδηση είναι παντού γιατί ο κόσμος το πιστεύει. Η κοινωνία το έχει βιώσει αυτό το πράγμα και είναι έτοιμη να το δεχτεί» αναφωνεί ο συνάδελφος. Δηλαδή, για να καταλαβαινόμαστε, τις ειδήσεις τις βάζουν στις ιστοσελίδες οι πολίτες και όχι οι δημοσιογράφοι!
«Έβγαλα την είδηση γνωρίζοντας ότι δεν ισχύει, αλλά όποιο site κι αν ανοίξεις ή στο facebook βρίσκεις αυτό το πράγμα και λέω κάτσε, ναι μεν είναι ψέματα αλλά να το πούμε» λέει ο Θέμης Μάλλης.
«Fak news» λέει ο Πορτοσάλτε και συνεχίσει «Είναι ψεύτικη;» «Έτσι λέει το υπουργείο» απαντάει ο Μάλλης. Ο Άρης, όμως, συνεχίζει «Είναι κατασκευασμένη ή μήπως πιάστηκαν λίγο στα πράσα;»
Και το υπόλοιπο «ρεπορτάζ», όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο συνεχίζει χωρίς να συμβαίνει τίποτα.
Για τον ΣΚΑΪ η είδηση είναι πραγματική μέχρι να αποφασίσει ο ΣΚΑΪ για το αντίθετο.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: