Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Τουρκικό «λάδι στην φωτιά» με το «Μπαρμπαρός» στην Μόρφου

Αποτέλεσμα εικόνας για Τουρκικό «λάδι στην φωτιά» με το «Μπαρμπαρός» στην Μόρφου
Προς τον κόλπο της Μόρφου πλέει το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός», το οποίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ...


Υπενθυμίζεται, ότι, νωρίτερα, τρία πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου της Total στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου.


Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυλωμένους (Navtex) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.

«Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική». Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε.

Αθήνα και Λευκωσία, ψύχραιμες και ανυποχώρητες

«Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις εξελίξεις στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Στην εξωτερική πολιτική θυμάμαι μία ρήση, που την κρατάω πάντοτε στο μυαλό μου, η οποία λέει ότι αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φυσιολογική» την εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία «φυσιολογική» εξέλιξη και για την Τουρκία παρατήρησε: «Ας κρατήσουν αυτήν τη ρήση και οι γείτονές μας. Διότι κάποια στιγμή, ξέρετε, όταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, τότε δεν κάνεις καλό. Ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα».

Την ίδια ώρα, έτοιμη για όλα τα σενάρια είναι η Κύπρος σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λιακκοτρύπη.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι για να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο χρειάζονται δύο.

Μιλώντας στον Realfm 97.8 τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κρατάει την ψυχραιμία της. «Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πριν από λίγες μέρες, δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές. Θα δείξει την παρουσία της στην περιοχή για διάφορους λόγους, αλλά όπως είχε κάνει σε άλλες περιπτώσεις, θα παραμείνει εντός των πλαισίων» σημείωσε.

Σχετικά με τις προσδοκίες της Λευκωσίας από τη γεώτρηση, ο ίδιος είπε ότι «επειδή ακούστηκαν διάφορα για κοίτασμα -μαμούθ, το οικόπεδο Ονησίφορος δεν είναι μεγάλη δομή. Οπότε, αν προκύψει ανακάλυψη δεν πιστεύουμε να είναι πολύ μεγάλη. Κρατάμε μικρό καλάθι. Αν είναι επιτυχημένη αυτή η γεώτρηση, θα μας καθορίσει και τις επόμενες γεωτρήσεις. Παρόμοιου τύπου δομές έχουμε εντοπίσει πάρα πολλές, γύρω από το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης».

Αποκάλυψε πως η Άγκυρα ψάχνει να αγοράσει πλατφόρμα στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας: «Έχω δει κάποιες δηλώσεις και από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας ότι η Τουρκία ψάχνει να προμηθευτεί πλατφόρμα για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει μελετήσει και αυτό το σενάριο και είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: