Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

«Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή»

Διαμαρτυρία στην Ερμού
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τις ζωές μας» και «ούτε 52, ούτε 7, ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά» πλήθος πολιτών διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην προγραμματισμένη λειτουργία των καταστημάτων σήμερα από της 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ...


Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην οδό Ερμού και προχώρησαν σε πορεία στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων με αίτημα την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Σήκωσαν πανό, που μεταξύ άλλων έγραφαν το εξής: «Ποτέ δουλειά την Κυριακή», «ούτε βήμα πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα», «δεν δουλεύουμε - δεν ψωνίζουμε» και «δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή».

Στην οποία κινητοποίηση καλούσαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Επίσης, συμμετείχαν συλλογικότητες όπως το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και οργανώσεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αναρχικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστη ήταν η κίνηση των καταναλωτών και γενικότερα του κοινού στο κέντρο της πόλης παρά την έναρξη της περιόδου των θερινών εκπτώσεων οι οποίες ανέρχονται έως και 50%. 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, Παναγιώτης Κυριακούλιας, έκανε λόγο για «πρόσχημα της ενίσχυσης του τουρισμού» αναφορικά με το νέο μέτρο ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές (από Μάιο- Οκτώβριο) στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού αλλά ούτε και στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων, «απεναντίας θα αυξήσει τα λουκέτα οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία».

Στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, στη συμπρωτεύουσα οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση μετά τις 12 στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους κατέληξαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπου διαλύθηκε η πορεία.

Επιτροπές περιφρούρησης της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού απέκλεισαν από νωρίς το πρωί τις εισόδους δύο πολυκαταστημάτων καθώς και ένα κατάστημα πολυεθνικής αλυσίδας στην οδό Τσιμισκή.

Ακόμη, μέλη οργανώσεων όπως η ΠΑΣΕΒΕ, η Αντεπίθεση Εργαζομένων, το Δίκτυο Ανέργων Επισφαλώς Εργαζομένων και άλλων συλλογικοτήτων απέκλεισαν κυρίως μεγάλα καταστήματα πολυεθνικών.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Δημήτρης Μπελόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει θεατής στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Τόνισε δε ότι η κατάργησή της θα έχει ως συνέπεια «την υλοποίηση των αξιώσεων των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα συνοδεύεται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ».

Ανοιχτά ήταν αρκετά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά η κίνηση στα καταστήματα διέφερε από την κίνηση των άλλων ημερών, ενώ αρκετοί από τους πελάτες είναι τουρίστες από γειτονικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: