Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Δεν ξεκίνησε ποτέ το ντέρμπι των αιωνίων: Πεδίο μάχης η Λεωφόρος

Ο διαιτητής του αγώνα αποφάσισε τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι της Super League μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο για λόγους ασφαλείας. Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς κατά την είσοδο της αποστολής του Ολυμπιακού στο γήπεδο, οι παίκτες των ερυθρόλευκων, που μπήκαν για ζέσταμα, δέχτηκαν φωτοβολίδες, μία εκ των οποίων βρήκε τον Φινμπόγκασον. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για οριστική διακοπή του αγώνα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έσπασαν την πόρτα της θύρας 13 και εισέβαλαν εντός του γηπέδου. Ο ...
αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με συγκρούσεις σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς. Οδομαχίες σημειώθηκαν και εκτός γηπέδου κατά την αποχώρηση των οπαδών. Νωρίτερα, δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, είχαν σημειωθεί και πάλι επεισόδια, έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου, μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και αστυνομικών δυνάμεων, κατά τα οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας αστυνομικός. Τουλάχιστον 50 άτομα προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εντός και εκτός γηπέδου. Δεκαέξι από τις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Δείτε φωτογραφίες από την «αρένα» της Λεωφόρου.

 
Μετά την φωτοβολίδα που έπεσε στον παίκτη του Ολυμπιακού, ο γενικός αρχηγός και αντιπρόεδρος της ομάδας Σάββας Θεοδωρίδης έδωσε εντολή στους παίκτες του να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο και να επιστρέψουν στα αποδυτήρια. Ο Σάββας Θεοδωρίδης επικαλέστηκε τον νέο αθλητικό νόμο και ζήτησε το παιχνίδι να μην ξεκινήσει. «Ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει σε ζούγκλα», ανέφερε. Μετά από αρκετή ώρα διαβουλεύσεων, και ενώ οι δύο ομάδες είχαν αποσυρθεί στα αποδυτήρια, ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς αποφάσισε ο αγώνας να μην ξεκινήσει για λόγους ασφαλείας. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο φύλλο αγώνα καθοριστική για την αναβολή του αγώνα ήταν η εισήγηση του αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος δήλωσε στον διαιτητή πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του ντέρμπι. Ο Ανδρέας Παππάς στην έκθεσή του αναφέρει πως κατά την είσοδο των παικτών του Ολυμπιακού στο γήπεδο για την αναγνωριστική βόλτα, έπεσαν πέντε φωτοβολίδες από την κερκίδα, ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι ο τέταρτος διαιτητής, Μιχάλης Κουκουλάκης, είδε τις συμπλοκές που βρίσκονταν σε εξέλιξη πάνω από την φυσούνα και συγκεκριμένα στην θύρα 11.

Επίσης γράφει ότι κατά την έξοδό του για να δει και ο ίδιος εάν είχαν ηρεμήσει τα πνεύματα (σημ: λίγο μετά τις 20:00, δηλαδή σχεδόν μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα), διαπίστωσε ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Το πιο σημαντικό, όμως, στην όλη υπόθεση, σύμφωνα με τα όσα έγραψε στην έκθεσή του ο Παππάς, είχε να κάνει με την εισήγηση του αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το διαιτητή του ματς, δε μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Μετά από αυτό αποφάσισε την αναβολή του ντέρμπι με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τα γνωστά επεισόδια μέσα στο γήπεδο.




Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού είχε προαναγγείλει πως οι ερυθρόλευκοι δεν πρόκειται να ξαναβγούν στον αγωνιστικό χώρο. «Φωτοβολίδες έπεσαν πάνω στους παίκτες  μας. Ο νόμος του κυρίου Κοντονή είναι σαφής, δεν πρέπει να γίνει το παιχνίδι. Τραυματίστηκε ο Φινμπόγκανσον έκαψαν το χέρι του, το ίδιο και ο Μιλιβόγιεβιτς. Εμείς δεν παίζουμε σε ζούγκλα! Κύριοι δεν έχετε το φιλότιμο να παίξουμε ποδόσφαιρο αλά Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλετε με άλλους τρόπους να μας κερδίσετε. Περιμένουμε την απόφαση των διαιτητών σύμφωνα με το νέο νόμο. Έπεσαν φωτοβολίδες κατευθυνόμενες. Ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει σε ζούγκλα», δήλωσε μετά την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών. 

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το αν θα διεξαγόταν ο αγώνας, ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής σημείωσε πως ο μοναδικός αρμόδιος για να αποφασίσει τη διεξαγωγή ή όχι του αγώνα είναι ο διαιτητής. «Ο μοναδικός υπεύθυνος για την διεξαγωγή της αναμέτρησης είναι ο διαιτητής Παππάς. Αυτός παίρνει την τελική απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο ίδιος «είναι στη συνέχεια αρμόδιος για να επιληφθεί για την επιβολή ποινών σε διοικητικό επίπεδο στη συνέχεια». 

Μετά τη διακοπή του αγώνα, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε πως ανακοίνωσε πως θα καταθέσει μηνύσεις για το περιστατικό με τη φωτοβολίδα, υποστηρίζοντας πως ο ποδοσφαιριστής τραυματίστηκε και πως «όλα έγιναν μπροστά στα μάτια των διαιτητών». Από την πλευρά της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη βία και τα επεισόδια, ωστόσο υποστηρίζει πως ευθύνη για όσα συνέβησαν είναι του διαιτητη. Επίσης ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί και δήλωσε πως θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο την αποχώρηση της ομάδας από το πρωτάθλημα. 

Ο τραυματισμός του αστυνομικού

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ο ένας σοβαρότερα. Πρόκειται για τον αστυνομικό που χτυπήθηκε στο κεφάλι, έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, επικοινώνησε αμέσως για να μάθει την κατάσταση της υγείας του και ενημερώθηκε πως δεν διατρέχει κίνδυνο. Τον αστυνομικό επισκέφτηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός.
Τα επεισόδια μετά τη διακοπή του αγώνα
Και η εικόνα του γηπέδου μετά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: