Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητάει ο πρωθυπουργός

Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τη Ραμάλα, στην ατζέντα του συμβουλίου θα είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το προσφυγικό. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων για την αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας...

Για την κυβέρνηση, αφού πρώτα γίνουν οι συνεννοήσεις του ΠτΔ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η ενδεδειγμένη ημέρα για την πραγματοποίηση της σύσκεψης είναι το Σάββατο, δεδομένου ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

Υποχρέωσή της θεωρεί η κυβέρνηση την αναζήτηση κοινών σημειών με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το ασφαλιστικό ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προχώρησε σήμερα στην παραπάνω δήλωση «δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ' εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής», όπως πρόσθεσε η ίδια.

«Ξεδιπλώνει» την τακτική του

Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων με το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο αναζήτησης συναίνεσης για μείζονα θέματα. 

Όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.», μία από τις σκέψεις ήταν το αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με αιχμή την επιβαλλόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπερ και εγένετο.

Οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Ισραήλ, αφορούσαν το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει μια τέτοια κίνηση, τη διάθεση των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών να παραβρεθούν σε ένα τέτοιο συμβούλιο και τέλος το ίδιο το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις.

Ο γενικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε οι επιλογές που έχει μπροστά του το πρωθυπουργικό επιτελείο απαιτούν «προετοιμασία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα».

Προσφυγικό

Το έτερο «μείζον θέμα», το προσφυγικό ζήτημα, θα αποτελέσει το επίκεντρο της επόμενης φάσης για τον «εθνικό διάλογο» που θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο, δεν αποτελεί αμιγώς θέμα εσωτερικής διαχείρισης, εξ ου και οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ενταθούν με αποκορύφωμα τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. και Τουρκίας, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή.

Η γερμανική ηγεσία διά του αναπληρωτή εκπροσώπου της γνωστοποίησε ότι βρίσκεται στα «σκαριά» τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα κρατούν στάση αναμονής, επισημαίνοντας ότι η διεξαγωγή της προϋποθέτει προεργασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχει αποτέλεσμα.

Προσθέτουν όμως ότι θα πρέπει να διοργανωθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να σταλεί καθαρό το μήνυμα ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πως η λύση του απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική βούληση.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: