Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ζώνη Σένγκεν με... εκπτώσεις

Μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, για να συντονίσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση μπροστά στην τρομοκρατική απειλή.

Και αποφάσισαν σήμερα, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες, να θέσουν «αμέσως» σε εφαρμογή ενισχυμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τους Ευρωπαίους υπηκόους...

Ζήτησαν επίσης την ταχεία επανεξέταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους υπηκόους», καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών.

Αναλυτικά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν:

Ενισχυμένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τους Ευρωπαίους υπηκόους. Τα κράτη μέλη ζήτησαν ταχεία επανεξέταση των κανόνων της Σένγκεν για να γίνουν έλεγχοι και στους Ευρωπαίους, καθώς αυτοί πραγματοποιούντα μέχρι τώρα στους πολίτες τρίτων χωρών.
Θα καταρτιστεί ένα μητρώο με ονόματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών (PNR). Οι συζητήσεις για το PNR προσέκρουαν μέχρι πρότινος στις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την καταστολή του λαθρεμπορίου όπλων
Ενίσχυση των ελέγχων από τον Frontex στα εξωτερικά σύνορα
Εμπλοκή της Europol στα hotspots υπό τον έλεγχο των εθνικών αρχών
Ταχύτερη διασταύρωση πληροφοριών για να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των διακινητών και της τρομοκρατίας
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρντ Καζνέβ, δήλωσε αναφορικά με την ζώνη Σένγκεν ότι η χώρα του θα τηρήσει τον έλεγχο των συνόρων της «όσο διαρκεί η τρομοκρατική απειλή».

Ασφάλεια με ελευθερίες και δημοκρατία

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο σημερινό συμβούλιο, διεμήνυσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πως πρέπει να συνδυαστεί «η ασφάλεια με τις υπάρχουσες ελευθερίες και τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως στο ζήτημα της καταχώρισης πληροφοριών γύρω από τις αεροπορικές μετακινήσεις κάθε πολίτη της ΕΕ (PNR) αναμένεται να έχουν ληφθεί αποφάσεις μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών, στις αρχές Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως σε αυτό το ζήτημα η ελληνική θέση είναι να διατηρούνται οι πληροφορίες όσο χρειάζεται, αλλά όχι περισσότερο από δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την απενεργοποίηση του ελαφρού οπλισμού, ο Ν. Τόσκας επισήμανε πως υπήρξε «απόλυτη ταύτιση» στο Συμβούλιο ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα τα όπλα στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου να υποβάλλονται σε έλεγχο και οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά την είσοδό τους στη ζώνηΣένγκεν, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΡΟΠΟ ανέφερε ότι «αυξάνεται ο βαθμός ελέγχου» υπό την πίεση των «ξένων μαχητών» που επιστρέφουν στην Ευρώπη από τρίτες χώρες.

Τέλος, αναφορικά με το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και υπηρεσιών, ο Ν. Τόσκας σχολίασε πως υπάρχουν «πολλές ευαισθησίες» στα κράτη-μέλη σχετικά με το διάστημα που θα κρατούνται οι πληροφορίες αυτές. Όπως ανέφερε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτά τα στοιχεία δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, έτσι ώστε «να μην διαταραχθούν τα δημοκρατικά ιδεώδη μας».

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως ιδιαίτερη υποστήριξη έλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν άμεσα οι ελληνικές αρχές ως προς τη φύλαξη των περιοχών γαλλικού ενδιαφέροντος, αλλά και με την άμεση ανταπόκρισή τους στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Δεν ήταν γυναίκα αλλά άνδρας ο καμικάζι 

Σε άνδρα κι όχι σε γυναίκα καμικάζι ανήκει το πτώμα που βρέθηκε μέσα σε συντρίμμια, στο σημείο της επιχείρησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη η αστυνομία στο Σεν Ντενί, βόρειο προάστιο του Παρισιού.

Η ξαδέλφη του φερόμενου ως εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι, η Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, η οποία σκοτώθηκε στην επιχείρηση, δεν ήταν βομβίστρια αυτοκτονίας, σε αντίθεση με όσα πίστευαν αρχικά οι αστυνομικοί, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης οι ερευνητές είχαν δηλώσει ότι ένα πρόσωπο που βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί ανατινάχτηκε πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο.

Η αστυνομία πίστευε μέχρι τώρα ότι επρόκειτο για μια γυναίκα. Όμως, σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πραγματικότητα ο καμικάζι ήταν ένας άνδρας. 

Ο θάνατος του Αμπααούντ επιβεβαιώθηκε επίσημα χθες, μετά την ταυτοποίηση του παραμορφωμένου πτώματος του Βελγο-μαροκινού τζιχαντιστή. Η 26χρονη Χάσνα, που θεωρείτο λίγο εκκεντρική σύμφωνα με το περιβάλλον της, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και δεν διατηρούσε στενές σχέσεις με την οικογένειά της.

Απάντηση στις διαρροές 

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο φερόμενος «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πέρασε μέσω της Ελλάδας, δήλωσε στο Associated Press Έλληνας αξιωματούχος ασφαλείας.

Η ίδια πηγή, αποσαφήνισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ να μπήκε στην Ελλάδα ή στην Ιταλία.

Η δήλωση έρχεται ως απάντηση σε γαλλικές διαρροές που θέλουν τον διαβόητο βέλγο τζιχαντιστή να έχει κινηθεί σε ελληνικό έδαφος, με την πηγή να σημειώνει ότι οι γαλλικές Αρχές δεν έχουν στείλει καμία πληροφορία σχετικά με παρουσία του Αμπαούντ, στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του Αμπαούντ

Την ίδια ώρα, γαλλικά ΜΜΕ φιλοξενούν δηλώσεις του Όμαρ Αμπααούντ, πατέρα του Αμπντελχαμίντ, που «λυπάται» για το ότι ο γιος του «δεν συνελήφθη ζωντανός».

«Θα ήθελε να ανακριθεί ο Αμπντελχαμίντ ώστε να κατανοήσει για ποιον λόγο οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη», δήλωσε η δικηγόρος του, Ναταλί Γκαλάν, σε δημοσιογράφους.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ρώτησε τον πελάτη της αν επιθυμεί να παραλάβει τη σορό του γιου του, όμως εκείνος «δεν της ζήτησε να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Όμαρ Αμπααούντ, που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Μαρόκο, «είναι σε βαθιά κατάθλιψη» και ζήτησε από την Γκαλάν «να πλησιάσει τις γαλλικές αρχές» προκειμένου να μάθει αν είναι ακόμα ζωντανός ο άλλος του γιος, Γιούνες (15 ετών), τον οποίο ο Αμπντελχαμίντ οδήγησε στη Συρία στις αρχές του 2014.

Έρευνες

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, έναν από τους δράστες του μακελειού που κατάφερε να διαφύγει.

Ο αδερφός του Σαλάχ, Ιμπραΐμ, ήταν στην ομάδα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις σε υπαίθρια καφέ και εστιατόρια, προτού ανατιναχθεί στη λεωφόρο Βολτέρ, πριν από την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

Μακραίνει ο αιματηρός κατάλογος

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ανακοίνωσε ενώπιον των γερουσιαστών ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 130.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για μία αναθεώρηση επί τα χείρω του προηγούμενου απολογισμού των 129 νεκρών, καθώς ένας τραυματίας που νοσηλευόταν υπέκυψε στα τραύματά του.

Βρέθηκαν όπλα στην κωμόπολη Σανς – Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία

Συναγερμός σήμανε και στην κωμόπολη Σανς στη Γαλλία, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας (από τις 22.00 έως τις 06.00) μετά την ανακάλυψη όπλων και πλαστών εγγράφων σε κατ' οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν την κυκλοφορία προσώπων ή οχημάτων σε ορισμένες τοποθεσίες ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το μέτρο αυτό πάντως εφαρμόστηκε για τελευταία φορά κατά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στα προάστια του Παρισιού το 2005.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αστυνομικοί έκαναν μια έρευνα στο τέμενος Σουνά της Βρέστης, όπου κηρύσσει ο σαλαφιστής ιμάμης Ρασίντ Αμπού Χουντεϊφά. Βίντεο με τις ομιλίες του ιμάμη αυτού έχουν αναρτηθεί πολλές φορές στο διαδίκτυο προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίς το πρωί ερευνήθηκαν επίσης, στην περιοχή του Ορν, στα δυτικά του Παρισιού, το σπίτι και το αυτοκίνητο μιας ξαδέλφης του Φαμπιέν Κλεν, του τζιχαντιστή η φωνή του οποίου ακούγεται στο μήνυμα με το οποίο το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. "Ανακαλύφθηκαν πολλά όπλα", ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Την Τετάρτη, ένας άνδρας από το Φεϊζέν, στην περιοχή της Λιόν, για τον οποίο υπάρχουν "υποψίες ότι στηρίζει το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα", προφυλακίστηκε αφού στο σπίτι του βρέθηκε ένα "οπλοστάσιο" στο οποίο περιλαμβανόταν και ένας εκτοξευτής ρουκετών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: