Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ισχυρός σεισμός στη Λευκάδα - Δύο γυναίκες νεκρές

Δράγανο
Δύο γυναίκες νεκρές, τέσσερις τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στ' ανοιχτά της Λευκάδας.
Σύμφωνα με το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ., ενώ ο εστιακός χώρος 25 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας σε υποθαλάσσιο χώρο.
Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν...
στις 09:10 το πρωί τη δόνηση, η οποία έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
ΛευκάδαΖημιές στο οδικό δίκτυο | lefkadapress.gr

Δύο νεκροί, τέσσερις τραυματίες

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, έχασε τη ζωή της όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στον τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Το δεύτερο θύμα είναι μια γυναίκα 82 ετών από το χωριό Αθάνι, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος.
Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν μεταφερθεί τέσσερις τραυματίες: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Μετασεισμική ακολουθία

Τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν σε διάστημα μισής ώρας δονήσεις 3,6 και 4,1 βαθμών της ίδιας κλίμακας Ρίχτερ.
Λίγο αργότερα σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση, 5,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, έχουν ήδη σημειωθεί 20 μετασεισμοί.
Οι κάτοικοι του νησιού έχουν βγει στους δρόμους και σε ανοιχτούς χώρους φοβούμενοι τη μανία του Εγκέλαδου.
Νταμάρι - ΒλαχάταΝταμάρι - Βλαχάτα | FB π. Κωσταντίνου Λιοσάτου

«Κόπηκε» το οδικό δίκτυο

Σοβαρές είναι οι ζημιές και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά του νησιού, και ιδαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων, έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμοι, ενώ η Πυροσβεστική προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό Αθάνι.
Επίσης, έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και εκκλησίες της περιοχής.
Κουνήθηκε και η Πάτρα από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα/thebest.gr

 

Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταβαίνουν στο νησί

Η έντονη μετασεισμική ακολουθία έχει κινητοποιήσει τις αρχές και στο νησί καταφτάνουν άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα, καθώς και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νικόλαος Νικολακόπουλος.
Το Νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.
Σύμφωνα με το lefkadapress.gr, ο αντιπεριφερειάρχης ειδοποίησε να φτάσουν σκηνές στη Λευκάδα για παν ενδεχόμενο.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Λευκάδα ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος.
«Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο ΟΑΣΠ

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών.
Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: