Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Γαλλικό σφυροκόπημα στην έδρα του ISIS

Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη
Το πρώτο χτύπημα στο Ισλαμικό Κράτος από τη Γαλλία είναι γεγονός. Όπως έγινε γνωστό, στην επιχείρηση μετείχαν 10 αεροσκάφη τα οποία εξαπέλυσαν 20 βόμβες και κατέστρεψαν ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της οργάνωσης.

«Ο πρώτος στόχος... που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών» αναφέρει η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείο Άμυνας.

«Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών», καταλήγει.

Οι επιθέσεις τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν με τη συνδρομή των Αμερικανών, όπως αποφασίστηκε σε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Στον αντίποδα το Ισλαμικό Κράτος προειδοποιεί με νέα χτυπήματα στις χώρες που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς εναντίον του.

Σύγκληση του Congrès des Parliamentaires

Σε μια ιστορική συνεδρίαση των δύο ανώτατων σωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Βουλής και της Γερουσίας αναμένεται να απευθυνθεί το απόγευμα της Δευτέρας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συγκαλέσει το Κογκρέσο των Κοινοβουλίων (Congrès des Parliamentaires) (Γερουσία και Εθνοσυνέλευσης), σήμερα το απόγευμα στις Βερσαλίες στις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Πρόκειται για ιστορική συνεδρίαση καθώς συγκαλείται για τρίτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Οι άλλες δύο συνεδριάσεις έγιναν επί Καρόλου Λουδοβίκου (ανιψιού του Ναπολέοντα Βοναπάρτη) το 1848 και το 2009 από τον Νικολά Σαρκοζί με αφορμή την οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη Γαλλία, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα την Παρασκευή, στο Παρίσι.

Φόβοι για νέες επιθέσεις

Η Γαλλία πρέπει να προετοιμασθεί για νέες επιθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πιθανόν να πληγεί και πάλι «τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες».

Ο γάλλος πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, αναφερόμενες στις επιθέσεις της Παρασκευής, είπε πως αυτές «συνελήφθησαν, οργανώθηκαν, σχεδιάστηκαν στη Συρία».

Τρομοκρατικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται «όχι μόνο κατά της Γαλλίας, αλλά και κατά άλλων ευρωπαϊκών χωρών», προειδοποίησε λέγοντας ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ματαίωσαν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων το καλοκαίρι.

Η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε τη νύκτα εφόδους (περισσότερες από 100) σε σπίτια ισλαμιστών σε ολόκληρη τη Γαλλία όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Κάνουμε χρήση του νομικού πλαισίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να ανακρίνουμε ανθρώπους που ανήκουν στο εξτρεμιστικό τζιχαντιστικό κίνημα...και όλους όσοι εκφράζουν μίσος προς τη δημοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πέντε συλλήψεις στα περίχωρα της Λυών. Βρέθηκε οπλοστάσιο με εκτοξευτήρα ρουκετών, καλάσνικοφ, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κ.α.
Μέτρα ασφαλείας γύρω από τα σχολεία λαμβάνει το Παρίσι.
Υπέρ μιας «σχεδιασμένης αντιμετώπισης» ο Σταϊνμάιερ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που ήταν παρών στο Stade de France κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, τάχθηκε υπέρ μιας «σχεδιασμένης αντιμετώπισης» από τη διεθνή κοινότητα εναντίον των τρομοκρατών, αλλά και μιας στρατιωτικής.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ο Σταϊνμάιερ, ο οποίος μετά το Παρίσι μετέβη στη Βιέννη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Συρία, τόνισε ότι: «Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν βοηθά καμία λέξη, κανένα επιχείρημα και φυσικά όχι το να κλειστούμε στο καβούκι μας. Αντίθετα (το μόνο που βοηθά) είναι η σχεδιασμένη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: