Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Προς συμφωνία για 100 δόσεις και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Γιώργος ΤσακαλώτοςΜάχη με το χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν τα μέτωπα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έως το Σάββατο ή το αργότερο την Κυριακή και προτού συνεδριάσει το Euroworking group.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι είναι το βασικό ζήτημα που μένει προς επίλυση, προκειμένου να επέλθει συμφωνία με τους «θεσμούς».

Από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί... αισιοδοξία ότι τις επόμενες μέρες θα επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη «συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα σύγκλισης που έχουν επιτευχθεί και σχεδιάστηκαν οι επόμενες ενέργειες».

Το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας,Τσακαλώτου και Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών ανανεώθηκε για το Σάββατο.

Κοντά σε συμφωνία...

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται να δέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος από τις 30 ημέρες που ισχύουν σήμερα σε σταδιακό μηδενισμό μέχρι το 2017.

Ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους σε τυχερά παίγνια.

Για τα γενόσημα φάρμακα, έχει συμφωνηθεί η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ενώ συμφωνία φαίνεται να έχει υπάρξει και στις αλλαγές όσον αφορά στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Και «αγκάθια»...

Μπορεί στα παραπάνω θέματα να διαφαίνεται συμφωνία, δε συμβαίνει το ίδιο και με τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς θα «κλείσουν» κάτω από τις 30.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία θα καθοριστεί κοντά στα 180.000 ευρώ.

Την Παρασκευή συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για όλα τα «ανοικτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης με το στόχο να υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο και να συνέλθει την Κυριακή το Euro Working Group, που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: