Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

«Ανατολίτικο παζάρι» στις Βρυξέλλες

Μέρκελ- Ερντογάν
Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Τουρκία για το προσφυγικό αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισ. ευρώ στις τουρκικές αρχές και να γίνει «ανατολίτικο παζάρι» για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας. Νωρίτερα συναντώνται οι επτά «μεγάλοι» της Ε.Ε., ο οποίος θα δουν και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το πάρε-δώσε Ευρώπης Άγκυρας

Σύμφωνα με το...
Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου αναφέρει πως η Τουρκία θα βοηθήσει την Ε.Ε. να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε.
«Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την Ε.Ε., διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους πρόσφυγες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους», αναφέρει το προσχέδιο.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις, σημειώνεται στο προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Μηνύματα με το καλημέρα έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ | AP Photo/Francois Walschaerts
Η Ε.Ε. θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, μεταδίδει το πρακτορείο.
Η Ένωση σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Reuters.
Μπορεί η σύνοδος να πραγματοποιείται την ώρα που μαίνεται η ένταση μεταξύ Κρεμλίνου και Άγκυρας, ωστόσο το ζήτημα αυτό δεν αναμένεται  να απασχολήσει τη σύνοδο, που αφορά σε θέματα οικονομικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

«Πρόθυμα» κράτη θα... ελαφρύνουν την Τουρκία από 400.000 πρόσφυγες

Την πρόταση εννέα κρατών-μελών της Ε.Ε. να ελαφρύνουν την Τουρκία από 400.000 πρόσφυγες με αντάλλαγμα η Άγκυρα να ανακόψει το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη αποκαλύπτει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «FΑS», η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα εισηγηθούν στην 'Αγκυρα να πάρουν 400.000 από τους άνω των δύο εκατομμυρίων πρόσφυγες που έρχονται για το τρέχον έτος μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Η Γερμανία θα αναλάβει, τονίζεται, το μεγαλύτερο βάρος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την απόφασή της να ενισχύσει την συμμετοχή της στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», θα συμβάλει σημαντικά και η Γαλλία.
Σε εξέλιξη το «παζάρι» Ευρώπης - Άγκυρας για το προσφυγικό | AP Photo/Virginia Mayo
Επικαλούμενη κύκλους των διαπραγματευτών, πάντως, η FAS διευκρινίζει ότι δεν αναμένεται να γίνει σήμερα αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς, εν μέρει λόγω και των επικείμενων τοπικών εκλογών στην Γαλλία, αλλά θα δοθεί εντολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επεξεργαστεί σχέδιο κατανομής ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η συζήτηση στην ΕΕ αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα. Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εισηγηθεί να διατεθούν από το αποθεματικό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, από όπου συνήθως χρηματοδοτούνται έκτακτα μέτρα στην αγροτική και διαρθρωτική πολιτική, από τα οποία ωφελούνται ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης.
«Με την παραίτηση από αυτούς τους πόρους, αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο αλληλεγγύης εφόσον δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.
Η FAS επισημαίνει ακόμη ότι η 'Αγκυρα αναμένει μεταξύ άλλων και την αναζωογόνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με το άνοιγμα επιπλέον Κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και πέντε που μπλοκάρει από το 2009 με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Η εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου «λόγω της κυπριακής αντίστασης».

Μέρκελ για το σχέδιο δράσης

Προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε:
Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων – σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση. Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία. 
Η σύνοδος κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας

Νταβούτογλου: Ιστορική ημέρα για την Τουρκία

Ως «ιστορική» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής. 
«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην Ε.Ε.», συμπληρώνοντας πως «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού».
«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Ας μην είμαστε αφελείς»

Την ανάγκη για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά την άφιξή του στο κτίριο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «βασικός στόχος είναι να αναχαιτίσουμε την εισροή προσφύγων στην Ευρώπη. Μετά από σκληρή δουλειά εβδομάδων και δύσκολων διαπραγματεύσεων φθάσαμε σε μια συμφωνία την οποία ελπίζω να κάνουν δεκτή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Παράλληλα, ο Πολωνός πολιτικός σημείωσε ότι η σημερινή Σύνοδος αποτελεί και μια διαδικασία επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, καθώς περιλαμβάνει και την ενταξιακή διαδικασία.
«Ας μην είμαστε όμως αφελείς η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για να επιλυθεί η προσφυγική κρίση» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ για να προσθέσει « Το πιο σημαντικό είναι η υποχρέωσή και το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την υποχρέωση σε μια τρίτη χώρα. Χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων η Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν».

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός

Την αισιοδοξία του ότι η σημερινή διαβούλευση με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι εποικοδομητική και ότι θα βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του πριν από λίγο προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.
Συνάντηση με τους επτά «ισχυρούς» της Ε.Ε. θα έχει ο πρωθυπουργός πριν από την έναρξη της Συνόδου |AP Photo/Francois Walschaerts
Σημείωσε ακόμα ότι προ ημερών είχε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα ένα «εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Αναμένει συμβιβασμό ο Φάιμαν

Ο Βέρνερ Φάιμαν αναμένει πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα ανακοπεί το κύμα των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη, δήλωσε στην εφημερίδα Kurier.
«Η Τουρκία θέλει τώρα 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο για να επενδύσει τα χρήματα σε σχολεία και στέγαση. Θα συναντηθούμε κάπου στη μέση», σημείωσε δε ο καγκελάριος της Αυστρίας προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα δίνει εντολή για πληρωμές μόνο μετά την επιθεώρηση κάθε σχεδίου.
Αναφερόμενος στην επιμονή του Ερντογάν ώστε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, ο Φάιμαν σημείωσε τη θέση της Βιέννης ότι αυτό θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία και είναι πιθανό να απορριφθεί. Είπε πως οι συνομιλίες πρέπει να επικεντρωθούν, αντίθετα, σε μία «προνομιακή εταιρική σχέση» με την Τουρκία.
Όταν ρωτήθηκε για τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες που κάνουν από κοινού η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία, ο Φάιμαν είπε πως οι χώρες αυτές είναι καθαροί χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ και αποτελούν τους κύριους προορισμούς των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη.
Επανέλαβε ότι οι χώρες που αποφεύγουν ηθελημένα την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων μπορεί να έχουν συνέπειες όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους από την ΕΕ.«Πληρώνουμε ώστε να ανέβει το επίπεδο ζωής σε άλλες χώρες. Τώρα απαιτούμε να μην μας αφήσουν μόνους με το προσφυγικό θέμα», είπε.
Κάλεσε να παραμείνει το σύστημα ανοικτών συνόρων Σένγκεν στην Ευρώπη, το οποίο, είπε, βοηθά τη στραμμένη προς τις εξαγωγές οικονομία της Αυστρίας.

Σκληρό πόκερ από την Άγκυρα

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος και η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του διεξήγαγαν μια σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ διπλωμάτες σημείωσαν ότι καταβάλλονταν εντατικές προσπάθειες ως και χθες για να υπάρξει οριστική συμφωνία.
Η Άγκυρα μοιάζει αποφασισμένη να αποσπάσει όσο περισσότερα πολιτικά ανταλλάγματα μπορεί για το «σχέδιο δράσης» που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες.
Υπάρχει πάντως ακόμη μια αίσθηση νευρικότητας ως έναν βαθμό, για το ενδεχόμενο η τουρκική κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία αλλά να πιέσει κι άλλο—νευρικότητα που αυξήθηκε εξαιτίας της απόφασης του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας να μην ταξιδέψει ο ίδιος στις Βρυξέλλες, αλλά να στείλει τον πρωθυπουργό του.
«Οι Τούρκοι πάντοτε διαπραγματεύονται ως το τελευταίο δευτερόλεπτο», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Γιατί θα έπρεπε να είναι διαφορετική η κατάσταση αυτή τη φορά;»
Η Τουρκία πίεζε κυρίως να της δοθεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Η αρχική προσφορά της ΕΕ για 3 δισεκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια δεν αναμένεται να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού η τουρκική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο ποσό.
Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που προσδοκά να αποσπάσει η Τουρκία είναι μια δέσμευση περί του ότι θα δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό προϋποθέτει να πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν η Τουρκία να μπει στην ΕΕ, αλλά και η Κύπρος. Κατά ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί επίσης από την κυβέρνηση της Ελλάδας.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε με ικανοποίηση ότι το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (οικονομική πολιτική) θα ανοίξει «στα μέσα Δεκεμβρίου» και η Άγκυρα αναμένει να ανοίξουν κι άλλα πολύ σύντομα, πιθανόν μέσα στο 2016.
Τα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αναμένεται να συζητηθούν και πολύ στη σύνοδο, επισήμαναν διπλωμάτες, παρά τις εκκλήσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και από την Τουρκία να ασκηθεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου.
Η Ε.Ε. προ ημερών επέκρινε την «σοβαρή οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» τη δίωξη δύο Τούρκων δημοσιογράφων που κατηγορούνται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» και φυλακίστηκαν ενόψει της δίκης τους εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκαναν για τις παραδόσεις όπλων που φέρονται να είχαν κάνει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε ισλαμιστές στη Συρία.

«Προπαρασκευαστική» με τη συμμετοχή της Ελλάδας 

«Προπαρασκευαστική» συνάντηση πριν από τη σύνοδο θα έχουν στις Βρυξέλλες οι επτά χώρες που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του κοινοτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της συνόδου. Στη συνάντηση θα μετάσχει και η Ελλάδα. 
Θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, αλλά και από την Ελλάδα, (η οποία προσκαλείται ως χώρα γειτονική της Τουρκίας) - όπως επίσης και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι αποφάσεις της συνάντησης αναμένεται να έχουν βαρύνουσα σημασία για την τελική στάση της Ένωσης κατά τη σύνοδο, σύμφωνα με πληροφορίες από τν αυστριακή καγκελαρία.
Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από μια σύνοδο κορυφής αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο στα χρονικά της Ε.Ε.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: