Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Πρωτόγνωρο μακελειό στο Παρίσι

Νύχτα τρόμου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, έπειτα από βομβιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νεκροί από το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι ανέρχονται σε περισσότερα από 120 άτομα, ενώ έχουν τραυματιστεί περίπου 200 άτομα (εκ των οποίων 80 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση).
Αν και δεν έχει ...
υπάρξει επαληθεύσιμη ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής, «πίσω» από το μακελειό φαίνεται να βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, που απειλεί με παρόμοιες επιθέσεις το Λονδίνο και τη Ρώμη.
Υποστηρικτές του ISIS ανήρτησαν, μεταξύ άλλων, στο twitter: «Το χαλιφάτο χτύπησε τον οίκο του σταυρού»
Συνολικά έξι έως επτά τρομοκρατικές επιθέσεις διαπράχθηκαν ταυτόχρονα σε διάφορους τομείς της γαλλικής πρωτεύουσας.

Φρίκη στο Μπατακλάν

Η μεγαλύτερη «σφαγή» έγινε στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, αρκετά κοντά στον χώρο όπου τζιχαντιστές είχαν αποδεκατίσει μέλη της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo».
«Δύο ή τρία πρόσωπα χωρίς μάσκες μπήκαν με αυτόματα τουφέκια εφόδου τύπου Καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά εναντίον του πλήθους», αφηγήθηκε ο Ζιλιάν Πιρς, νεαρός δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1, που βρισκόταν στην αίθουσα. «Διήρκεσε πάνω από ένα δεκάλεπτο, τέταρτο. Ήταν εξαιρετικά βίαιο και επικράτησε πανικός, με τον κόσμο να ποδοπατιέται για να σωθεί. Υπήρχαν πτώματα παντού», πρόσθεσε.
«Πυροβολούσαν μέσα στο πλήθος φωνάζοντας "Αλλάχου Άκμπαρ"», αφηγήθηκε άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Τους άκουσα να ξαναγεμίζουν... συνέχισαν να ρίχνουν στον κόσμο... πηδούσα πάνω από πτώματα, ήταν εφιάλτης», είπε κλαίγοντας.
επιθέσεις - ΠαρίσιAP Photo/Thibault Camus

Βομβιστής-καμικάζι στο Σταντ ντε Φρανς

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, η μία εκ των οποίων οφειλόταν σε βομβιστή-καμικάζι, σημειώθηκαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, όπου διεξαγόταν φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γαλλίας και της Γερμανίας με 80.000 θεατές, περιλαμβανομένου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Η επίθεση βομβιστή-καμικάζι είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία της.
Στο Παρίσι η αστυνομική διεύθυνση κατέγραψε πολλές επιθέσεις ενόπλων, στο Μπισά (10ο διαμέρισμα) και στη Ρι ντε Σαρόν (11ο διαμέρισμα), κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ.
Στη Ρι Μπισά, μέσα στο εστιατόριο Le Petit Cambodge, η κατάσταση «ήταν σουρεαλιστική, όλος ο κόσμος ήταν στο πάτωμα, κανένας δεν κινούνταν», αφηγήθηκε μια γυναίκα.
«Ο κόσμος δεν καταλάβαινε τι είχε γίνει. Ένας νεαρός μετέφερε ένα μικρό κορίτσι στα χέρια. Έμοιαζε να είναι νεκρό», πρόσθεσε.

Νεκροί οκτώ δράστες, έρευνες για συνεργούς

Οκτώ «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο Παρίσι, οι επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά.
Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν.
Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σταντ ντε Φρανς και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολτέρου, κοντά στο Μπατακλάν, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού.
Νωρίς σήμερα το πρωί ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν ακόμη «συνεργοί» των τρομοκρατών που παραμένουν ασύλληπτοι.

Φρ. Ολάντ: «Γνωρίζουμε από πού προήλθαν αυτές οι επιθέσεις»

Μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ολάντ, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε ότι η Γαλλία θα πολεμήσει τους τρομοκράτες χωρίς έλεος. 
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επανέρχονται οι έλεγχοι στα σύνορα και ζήτησε να σταλούν ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις, άλλοι 1.500 άνδρες, που προστίθενται στους 7.000 στρατιωτικούς που είναι μόνιμα ανεπτυγμένοι εντός της Γαλλίας για αποστολές ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου.
«Είναι φρίκη», είπε ο Ολάντ, καταγγέλλοντας τις «τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς προηγούμενο» που διαπράχθηκαν. «Γνωρίζουμε από πού προήλθαν αυτές οι επιθέσεις», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος χωρίς να κατονομάσει κάποια οργάνωση. «Υπάρχουν πράγματι καλοί λόγοι να φοβόμαστε», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος, που ακύρωσε το ταξίδι που προγραμμάτιζε να κάνει την Κυριακή στην Τουρκία για την ετήσια σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών της G20, μετέβη αμέσως μετά τη λήξη της κρίσης στο Μπατακλάν, όπου διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και των δραστών των χθεσινοβραδινών επιθέσεων.
ΠαρίσιAP Photo/Kamil Zihnioglu
Όπως υπολογίζεται, τουλάχιστον 1.000 άτομα επηρεάστηκαν από το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα: είτε ήταν μάρτυρες των γεγονότων είτε νεκροί ή τραυματίες. 

Δηλώσεις καταδίκης και αλληλεγγύης

Τη συμπαράστασή τους στη Γαλλία εξέφρασαν ηγέτες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν ήταν μόνο μία επίθεση απέναντι στη Γαλλία και τους πολίτες της αλλά απέναντι κατά της ανθρωπότητας. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια στη Γαλλία. Είμαστε μαζί της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Θα τους φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους Ολάντ και Ομπάμα συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ανοιχτό το αεροδρόμιο, κλειστό το μετρό

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι τα αεροδρόμια της χώρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ενώ οι προβλεπόμενες πτήσεις και τα δρομολόγια των σιδηροδρομικών συρμών θα διεξάγονται κανονικά.
«Επιβεβαιώνουμε ότι όλες οι επικείμενες πτήσεις από και προς τη Γαλλία θα πραγματοποιηθούν κανονικά μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου», ανέφερε ο γαλλικός εθνικός αερομεταφορέας, προειδοποιώντας όμως ότι ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις εξαιτίας των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων που επιβλήθηκαν.
AP Photo/Thibault Camus
Η Air France ανέφερε επίσης ότι προσφέρει δωρεάν αλλαγές εισιτηρίων για τους επιβάτες που δεν προτίθενται να ταξιδέψουν έως και τη 15η Νοεμβρίου.
Το μετρό του Παρισιού είναι κλειστό και τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δημοτικά κτίρια δόθηκε εντολή από τις γαλλικές αρχές να παραμείνουν κλειστά σήμερα. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των σιδηροδρομικών δρομολογίων και των πτήσεων δεν αναμένεται να ακυρωθεί.
♦ Σημειώνεται πως το τηλέφωνο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι είναι το (+33) 1 4723 7228. 
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: