Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Μαρτυρίες από τον εφιάλτη στο Παρίσι - «Περίμενα τη σφαίρα που θα με αποτελείωνε»

Οι αφηγήσεις, οι μαρτυρίες των επιζώντων από τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, συγκλονίζουν.


Ένα παιδί μόλις 12 χρονών, τρεις φίλοι, ένας Ιταλός που είχε την ατυχία να ζήσει την τραγωδία του Χέιζελ και για δεύτερη φορά αναμετρήθηκε με τον θάνατο, ένα οικογενειακό δείπνο που μετατράπηκε σε εφιάλτη, μία 22χρονη από τη Νότιο Αφρική που τραυματισμένη περίμενε τη σφαίρα που θα την αποτελείωνε….


«Κρύφτηκα κάτω από ένα πτώμα»…


«Ηταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που είδα πτώμα και ήμουν ξαπλωμένος δίπλα σε ένα. Δεν ήταν κάτι… εύκολο εκείνη τη στιγμή. Φοβόμουν πολύ», είπε 12χρονος που βρέθηκε με τον πατέρα του Τζον Λέντερ στον συναυλιακό χώρο του Παρισιού, τη στιγμή της επίθεσης.

«Φώναζα το όνομά του, σκεφτόμουν ότι δεν πρέπει να ήταν πολύ μακριά. Περίμενα να φωνάξει ''μπαμπά''», διηγήθηκε ο Λέντερ, ενώ ο γιος του πρόσθεσε στο CNN: «Ο ένας μίλησε για τη Συρία. Είπε ''πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα τη Συρία''. Δεν είχε προφορά».



«Ο ένας γέμιζε, ο άλλος έλεγχε κι ο τρίτος εκτελούσε»…

Ο Τζον Λέντερ περιέγραψε και τη στιγμή της εφόδου των ενόπλων στο Bataclan. «Ακούσαμε το ''μπαμ'' και όπως όλοι νομίζαμε ότι ήταν πυροτεχνήματα ή μέρος του σόου. Αισθάνθηκα κάτι να περνάει δίπλα στο αφτί μου, δεν ξέρω αν ήταν σφαίρα, δεν ξέρω τι ήταν».

«Σε εκείνο το σημείο όλοι κατάλαβαν και έπεσαν στο έδαφος. Σήκωσα το κεφάλι μου να δω τι γίνεται ο ένας δράστης άλλαζε το γεμιστήρα στο όπλο του. Ο ένας έλεγχε τον κόσμο και ο άλλος εκτελούσε. Ήταν οργανωμένοι», πρόσθεσε…



«Ημουν ξαπλωμένη μέσα στο αίμα και περίμενα τη σφαίρα που θα με αποτελείωνε»

Μετά από μερικά αμήχανα δευτερόλεπτα έπεσαν στο έδαφος πανικόβλητοι. Προσποιούνταν τους πεθαμένους για να μην τραβήξουν την προσοχή των ένοπλων αντρών που σκόρπισαν το θάνατο μέσα στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν.

Η μαρτυρία της 22χρονης Ίσομπελ Μπόουντερι από τη Νότιο Αφρική κόβει την ανάσα. «Καθώς ήμουν ξαπλωμένη μέσα στο αίμα αγνώστων και περίμενα τη σφαίρα που θα με αποτελείωνε στα 22 μου χρόνια. Σκεφτόμουν όλους όσους αγαπώ και τους ψιθύριζα ένα σ’ αγαπώ» έγραψε στο facebook η ίδια ενώ μοιράστηκε με τους φίλους της και τη φωτογραφία της αιματοβαμμένης μπλούζας που φορούσε εκείνη την ημέρα.



Οι θεατές της συναυλίας βίωσαν την απόλυτη φρίκη και οι σκηνές που αντίκρισαν σίγουρα θα τους συνοδεύουν για μια ζωή. «Ένα πτώμα έπεσε πάνω μου. Το αίμα αυτού του ανθρώπου άδειασε πάνω στα πόδια μου» είπε ένας από τους επιζώντες το περιοδικό New Yorker, και συνέχισε: «Ο 50χρονος γείτονάς μου πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και το κεφάλι. Προσπαθούσα να κοιτάω το πάτωμα, όπου είχε λιμνάσει τεράστια ποσότητα αίματος».

Η Σέλια, που επίσης είχε πάει να παρακολουθήσει τη συναυλία, περιέγραψε και αυτή τον εφιάλτη που έζησε. «Είδα τους δράστες καθαρά. Νομίζω ότι ήταν τέσσερις. Δεν είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Ήταν όλοι αρκετά νέοι, 20χρονοι. Δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφοι αλλά δεν έμοιαζαν ύποπτοι. Φορούσαν όλοι τουνίκ, ο ένας μπεζ και οι άλλοι μαύρα. Αυτός που φορούσε το μπεζ είχε και γένια. Όλοι έμοιαζαν να είναι από την Μέση Ανατολή αλλά μιλούσαν γαλλικά χωρίς προφορά» είπε η νεαρή σε γαλλική εφημερίδα.



Η Σέλια θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα τυχερό. Και αυτό γιατί την ώρα της επίθεσης δεν κρατούσε στα χέρια της το κινητό της τηλέφωνο. «Ευτυχώς, γιατί όσοι είχαν κινητά στα χέρια δολοφονήθηκαν αμέσως» ανέφερε η ίδια. Κάποιος άλλος από τους παρευρισκόμενους θυμάται ότι οι δράστες φώναζαν ότι ο κόσμος θα πληρώσει για τις γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

Στη συναυλία ήταν και ο Τζερόμ Μπαρτελεμί, ο οποίος αποκάλυψε στο BBC ότι στην αρχή δεν μπορούσε να πιστέψει ότι άκουγε πυροβολισμούς. «Νόμιζα ότι είναι βαρελότα… Μετά γύρισα και είδα δύο νεαρούς άντρες -δεν ήταν μεγαλύτεροι από 25 ετών- οπλισμένους με καλάσνικοφ» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε: «Μας είπαν να ξαπλώσουμε κάτω… Φώναζαν και μας έκαναν νοήματα για να ξαπλώσουμε. Ήμουν κάτω από άλλους ανθρώπους, πυροβολούσαν. Σταματούσαν κάθε λίγο και λιγάκι… Κάποια στιγμή κοίταξα. Διερωτήθηκα αν οι σφαίρες είναι πραγματικές. Μετά τον είδα να πυροβολεί κάποιον και κατάλαβα».

Μόλις οι θεατές της συναυλίας κατάλαβαν ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο έπεσαν στο έδαφος πανικόβλητοι. «Ήταν το απόλυτο χάος» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro κάποιος άλλος αυτόπτης μάρτυρας. «Γύρισα  και είδα έναν τύπο με αυτόματο όπλο να πυροβολεί στον αέρα. Πέσαμε όλοι στο έδαφος. Από εκείνη τη στιγμή λειτουργούσα ενστικτωδώς».

Η γαλλική εφημερίδα Liberation φιλοξενεί και τις μαρτυρίες τριών φίλων, του Γκρεγκουάρ, του Τομάς και του Νικολά. «Πυροβολούσαν όλους όσους ήταν στο μπαρ. Μετά είδαμε κίνηση μέσα στο πλήθος. Ήταν σαν άνεμος μέσα σε ένα χωράφι με σιτάρι. Έπεσαν όλοι κάτω –νεκροί, τραυματισμένοι και ζωντανοί.

Ένας 33χρονος, που μοιράστηκε την ιστορία του με το γαλλικό πρακτορείο, περιέγραψε ότι στην αρχή ο κόσμος ήταν σαστισμένος και δεν καταλάβαινε τι ακριβώς συμβαίνει. «Έπεσα στο έδαφος και αισθάνθηκα το αίμα. Άνθρωποι έπεφταν γύρω μου…».

Ο Ιταλός που έζησε το Χέιζελ και 30 χρόνια μετά, το Μπατακλάν

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία του Μασιμιλιάνο Ναταλούτσι από την Ιταλία, ο οποίος κατά έναν τρόπο, ξεπέρασε τον νόμο των πιθανοτήτων, αφού 30 χρόνια μετά από την τραγωδία του Χέιζελ βρέθηκε για δεύτερη φορά στη ζωή του αντιμέτωπος με μια ανείπωτη τραγωδία.

Στις 29 Μαΐου του 1985 ο Ναταλούτσι βρισκόταν στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσει το ματς για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης μεταξύ της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους.

Περίπου μια ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας, οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας έσπασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φίλους της Γιουβέντους και άρχισαν να τους πιέζουν προς τα πίσω. Η πίεση του κόσμου συνέθλιψε 39 από τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στον τοίχο.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere Adriatico, η οποία επικοινώνησε με την οικογένεια του Ναταλούτσι, ο τυχερός Ιταλός επέζησε της τραγωδίας στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν και μάλιστα διέφυγε μόνο με μερικές αμυχές στο πόδι του. Ο φίλος που τον συνόδευε στη συναυλία στάθηκε επίσης τυχερός, καθώς πυροβολήθηκε στον ώμο αλλά οι γιατροί θεωρούν ότι η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. «Οι τρομοκράτες ήταν μόλις τρία μέτρα από εκεί που στεκόταν» είπε στην εφημερίδα ο πατέρας του Ναταλούτσι.

Το οικογενειακό δείπνο που μετατράπηκε σε εφιάλτη

Ο γάλλος οδοντίατρος Ζαν Πιερ μίλησε στο περιοδικό People για τις στιγμές που έζησε στο εστιατόριο της οδού Σαρονέ.
Ο άντρας, που ζήτησε να μην δοθεί στη δημοσιότητα το επώνυμό του, είχε μόλις μπει στο εστιατόριο La Belle Equipe με τον γιο και την κόρη του.
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άκουσε τους πυροβολισμούς.
«Μακελειό. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν. Πέθαναν άνθρωποι μέσα στα χέρια μου και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τους βοηθήσω».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: