Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Μολενμπέκ: Η συνοικία των Βρυξελλών που έγινε το «κάστρο» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Εάν ο χάρτης του νέου, παράξενου πολέμου της Ευρώπης κόντρα στον «αόρατο» ισλαμοφανατισμό είχε οριοθετημένα στρατόπεδα και γραμμές άμυνας, το μεγάλο οχυρό του εχθρού μπορεί και να βρισκόταν στο Μολενμπέκ.

 
Η συνοικία στις παρυφές των Βρυξελλών, που σαρώνει καθημερινά η αστυνομία και όπου έγιναν επτά συλλήψεις για τη σφαγή στο Παρίσι, χτίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια τη φήμη του θύλακα των πιο σκληρών μαχητών της τζιχάντ στην Ευρώπη...

Σε απόσταση ούτε τριών χιλιομέτρων από το κέντρο των Βρυξελλών με τους ακριβούς οίκους μόδας και τα μποέμ μπαρ και καφέ, το Μολενμπέκ έχει πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων και περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο φτωχές περιοχές του Βελγίου.



Το Μολενμπέκ είναι η περιοχή της Ευρώπης με την υψηλότερη συγκέντρωση των ξένων τζιχαντιστών που πήγαν και πολέμησαν στη Συρία και το Ιράκ και επέστρεψαν πίσω εκπαιδευμένοι, σκληραγωγημένοι και έτοιμοι να μεταφέρουν τον πόλεμό τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της Ευρώπης. 

Παρά το ιστορικό αυτό όμως, το Μολενμπέκ δεν παραπέμπει στον ορισμό του γκέτο. Απλωμένο στην πλαγιά του λόφου, με μεγάλες κοινότητες πολιτών μαροκινής και τουρκικής καταγωγής, φιλοξενεί ταυτόχρονα και μια ευμεγέθη μεσαία τάξη με αστικές βίλες και κήπους.



«Μια κοινότητα τράνζιτ»

«Το Μολενμπέκ ήταν πάντα μια κοινότητα τράνζιτ», λέει στον Guardian  ο αντιδήμαρχος της πόλης Aχμέντ Ελ Χανούς, σημειώνοντας: «Οι περισσότεροι την θεωρούν βάση τρομοκρατών και ριζοσπαστών, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτό αποτυπώνει και μια στιγματοποίηση».

Μετά από κάθε μεγάλη επίθεση, ωστόσο, των τζιχαντιστών ανά τον πλανήτη - από τη Μαδρίτη το 2004 έως τη φονική επιδρομή στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών πέρσι - κάποιο από τα νήματα των ερευνών ξεκινά και καταλήγει σχεδόν πάντοτε σ' αυτή τη βορειοδυτική γωνιά των Βρυξελλών. 

«Σχεδόν πάντοτε υπάρχει ένας κρίκος με το Μολενμπέκ», είπε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας: «Δοκιμάσαμε την πρόληψη. Τώρα πρέπει να στραφούμε στην καταστολή».

Η επίθεση στο Παρίσι και οι βελγικές πινακίδες

Μετά την αιματηρή νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, επτά άτομα συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο στις αστυνομικές εφόδους στο Μολενμπέκ.

Τουλάχιστον ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παρίσι είχε βελγικές πινακίδες και από τα έγγραφα που βρήκε η αστυνομία σε αυτό προέκυψε ότι ο οδηγός του είχε πάει στο Μολενμπέκ. Κατά τους Βέλγους εισαγγελείς, ένα ακόμη βελγικό όχημα εμπλέκεται στη σφαγή της Γαλλίας, ενώ και τα δύο αυτοκίνητα είχαν νοικιαστεί την περασμένη εβδομάδα.



Όσο οι έρευνες κλιμακώνονται, με ομάδες της γαλλικής αστυνομίας να βρίσκονται από την Κυριακή στις Βρυξέλλες, οι ενδείξεις σύνδεσης των δραστών με το Μολενμπέκ ενισχύονται, παρ' ότι πολλοί από τους φερόμενους ως υπόπτους φαίνεται πως δεν είναι απαραιτήτως Βέλγοι πολίτες και χρησιμοποιούν την περιοχή ως βάση τους.

«Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που συντηρούν το πρόβλημα στην περιοχή», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή».

Οι Βέλγοι μαχητές της τζιχάντ

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δώσει παλαιότερα οι ίδιες οι βελγικές αρχές, περίπου 800 Βέλγοι υπήκοοι πολεμούν ως τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή - ένας αριθμός που, κατά τους ειδικούς, ίσως είναι υπερβολικά υψηλός για μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων εκ των οποίων οι 600.000 είναι μουσουλμάνοι.

Η επικεφαλής της αστυνομίας του Βελγίου Κατρίν ντε Μπολ δήλωσε την Κυριακή σε τηλεοπτική της συνέντευξη πως 130 ξένοι μαχητές έχουν επιστρέψει στο Βέλγιο από τη Συρία. Κατά την ίδια, υπάρχουν καταγεγραμμένοι 474 Βέλγοι που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας, από τους οποίους οι 200 παραμένουν ακόμη στα μέτωπα των μαχών.



Σύμφωνα με στοιχεία του International Centre for the Study of Radicalisation, το Βέλγιο έχει 40 μαχητές ανά κάθε εκατομμύριο κατοίκων, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο της Γαλλίας, τετραπλάσιο της Βρετανίας και μακράν το υψηλότερο ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο Φλαμανδός ερευνητής και ειδικός για τον βελγικό τζιχαντισμό Πέτερ βαν Οστεγιέν, λέει ότι τον Οκτώβριο 190 Βέλγοι μαχητές βρίσκονταν στη Συρία, κυρίως στο πλευρό του Isis, ανάμεσά τους και 47 γυναίκες. Κατά τον ίδιο, άλλοι 120 είχαν επιστρέψει από τα πολεμικά μέτωπα στο Βέλγιο.

«Ο αριθμός αυτός σημαίνει πως στον πληθυσμό των 640.000 μουσουλμάνων του Βελγίου, περίπου 1 στους 1.260 έχει εμπλακεί στη τζιχάντ είτε στη Συρία, είτε στο Ιράκ», λέει ο Πέτερ βαν Οστεγέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: