Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Σε συμφωνία έως τη Δευτέρα ελπίζει το Μαξίμου

O Γιάννης Δραγασάκης
Αισιοδοξία ότι τις επόμενες μέρες θα επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι εκκρεμότητες φαίνεται ότι κλείνουν σταδιακά.

Χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και «συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα σύγκλισης που έχουν επιτευχθεί και σχεδιάστηκαν οι επόμενες ενέργειες».

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί... Eurο Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξει το προγραμματισμένο Eurogroup της Δευτέρας προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκτανμίευση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Αμέσως μετά αναμένεται η συνεδρίαση του ESM για να αποφασιστεί η αποδέσμευση των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εντός της εβδομάδας η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, την Τετάρτη στο «Ηilton», εντός της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων,

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη σύσταση της Υπηρεσίας Πίστωσης Πλούτου ενώ θα εισηγηθεί προς την Τράπεζα της Ελλάδος βελτιώσεις στον Κώδικα Δεοντολογίας.

Ο Γιώργος Σταθάκης γνωστοποίησε, επίσξης, ότι συζητήθηκε η συνολική στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων (στεγαστικά, επιχειρηματικά, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά).

Το θέμα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί στο τέλος του μήνα, ωστόσο οι δανειστές επιδιώκουν να κλείσουν νωρίτερα όλες τις εκκρεμότητες που συνδέονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα εκφράζουν και ανώτατα τραπεζικά στελέχη. Εκτιμούν ότι τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς θα «κλείσουν» κάτω από τις 30.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία θα καθοριστεί κοντά στα 180.000 ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: