Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Με διαφωνίες ολοκληρώθηκε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Συμβούλιο Πολιτικών ΑρχηγώνΈπειτα από 6 ώρες συνεδρίασης, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (κι ενώ είχε ξεκινήσει από τις 12:15 το μεσημέρι) η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, στην οποία δεν προσήλθε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας -όπως άλλωστε είχε ενημερώσει από τον πρωθυπουργό- ενώ δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων. Υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά, προκειμένου να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, τονίζοντας τη σημασία να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Ωστόσο, η...
πρότασή του αυτή φέρεται ότι προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου της Ν.Δ., Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης δήλωσε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά. Αντίθετη εμφανίστηκε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το Ασφαλιστικό και μια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ).

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, φέρεται να κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και γι' αυτό την υπονομεύουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συντάσσεται κείμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με αναφορές στις θέσεις των κομμάτων, οι εκπρόσωποι των οποίων εξέφρασαν διαφωνίες σε πολλά θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη.

Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανάφερε μετά τη συνεδρίαση, ότι «με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται ότι επικράτησαν οι υποψήφιοι από την ομάδα Σαμαρά και ΛΑΟΣ, οι υπόλοιποι συμφώνησαν για το μεταναστευτικό ότι είναι ένα διεθνές θέμα και πρέπει να ζητηθεί η οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία αλλά θα ζητηθεί η συνδρομή της Frontex. Στη συνταγματική μεταρρύθμιση συμφωνήσαμε σε νόμο περί ευθύνης υπουργών και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, από αυτήν τη Βουλή».

Στο ασφαλιστικό, ο κ. Καμμένος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, είπε πως «η συμμαχία Σαμαρά -Βενιζέλου» διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τους άλλους και πως προτίμησε να προστατεύσει την πολιτική του PSI. Ζητάμε εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την πολιτική του PSI, είπε, καταλήγοντας ο κ. Καμμένος.

Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε: «Ήρθαμε για να ακούσουμε. Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας. Στο προσφυγικό, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωση ότι η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, είπε ότι ο κ. Τσίπρας τού έδωσε να καταλάβει ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική.

«Στο μυαλό του ο πρωθυπουργός ήθελε να πετύχει το προσφυγικό, για να πετύχει χαλάρωση επί του ασφαλιστικού. Να πει στους ξένους ότι τα δίνω όλα στο προσφυγικό, κάντε υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό». Εκτίμησε ότι «το πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα» δεν θα περάσει. «Όση στήριξη και να παράσχω στο ασφαλιστικό, έχουν ήδη υπογράψει. Τα άλλα κόμματα ήταν σαν να μην υπήρχαν. Ο κ. Πλακιωτάκης είπε μόνο ότι είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι... ''άλλα ντ' άλλων''», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. δεν διαθέτει ούτε προτάσεις ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους. Πρόταση μου έγινε δεκτή -πλην του εκπροσώπου της Ν.Δ.- ότι μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό σύστημα. Στο προσφυγικό, επισήμανα τις ευθύνες της κυβέρνησης. Συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν έγινε δεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό. Το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., ως τρίτος πόλος. Ούτε η οικουμενική είναι λύση. Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση... Εθνική Ελλάδας».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Όμως ο διάλογος απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία . Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε επικοινωνιακά κόλπα, που δεν λύνουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για δύο επιτροπές που θα αποτελούσαν παράκαμψη της Βουλής. Θεωρούμε ότι χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άμεσα, από αυτή τη Βουλή. Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις προτάσεις μας. Εάν δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα, ας μας το πει».

Αντίδραση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος συμφωνεί με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τονίζουν ότι ειδικά στο ασφαλιστικό η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.

Όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος υποστηρίζουν ότι απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι «το θυμήθηκε αργά» καθώς επειδή δεν ψήφισε  για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο «οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος».

Στο Προεδρικό Μέγαρο πρώτος έφτασε, στις 12 ακριβώς, ο Σταύρος Θεοδωράκης και με διαφορά λίγων λεπτών ακολούθησαν η Φώφη Γεννηματά, ο Βασίλης Λεβέντης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Πάνος Καμμένος. Στις 12.10 έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στις 12.12 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


«Θερμό» επεισόδιο

Ωστόσο, στο περιθώριο της συνεδρίασης ανέβηκαν οι τόνοι όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους, εντός του προεδρικού μεγάρου, για όσα είχαν «διαρρεύσει» ήδη από χθες, δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός θα προτείνει τη σύσταση διακομματικών επιτροπών για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιώργου Κουμουτσάκου από τη Ν.Δ., ο οποίος έκανε λόγο για «υπονομευτική ενημέρωση» με σκοπό τη δημιουργία κλίματος να συζητούνται τέτοια θέματα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των αρχηγών.

«Τραγική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του κ. Κουμουτσάκου ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Η Όλγα Γεροβασίλη ανταπάντησε ότι η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άπτεται των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων.

Χαμηλές προσδοκίες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ως δεύτερο θέμα θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο Γιάννης Πλακιωτάκης εισέρχεται προκειμένου να ακούσει και ότι όσον αφορά στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια.

Το Ποτάμι αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».

Το ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώθηκε.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευσαν σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα του κ. Λεβέντη τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτοί σε διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: