Στα δικαστήρια θα λυθεί κάποια στιγμή η... Πανουσιάδα, η οποία έχει κατακλύσει την επικαιρότητα, μετά τη μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου» για υπεξαγωγή εγγράφων - των διαλόγων που ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης φέρεται να μοίρασε στα κανάλια -, την οποία κατέθεσαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Τα στελέχη της κυβέρνησης ζητούν να ερευνηθούν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα παραβίασης απορρήτου μυστικών εγγράφων και... υπηρεσιών, υπεξαγωγή εγγράφων κ.λπ.
Χθες το πρωί παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στο γραφείο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο ομόλογός του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση.
Επιπλέον κύκλοι του υπουργού Δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς για την υπεξαγωγή απορρήτων εγγράφων κρατικής ασφάλειας, άφηναν εμμέσως αιχμές προς τον Πανούση σχετικά με τις ηχογραφημένες ιδιωτικές συνομιλίες του Πάνου Λάμπρου, ειδικού συμβούλου του υπουργού για θέματα των φυλακών και των συνθηκών κράτησης των φυλακισμένων, με φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Να υπενθυμίσουμε ότι για μια αντίστοιχη υπόθεση, που αφορούσε την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας
στην υπεξαίρεση απόρρητων εγγράφων από την ΕΥΠ, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης είχε «σωθεί» από την προφυλάκιση το 2014 με εγγύηση ενός εκατομμυρίου ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Αναφορά τότε εις βάρος του πρώην υπουργού είχε καταθέσει υπάλληλος της ΕΥΠ στον διοικητή της υπηρεσίας. Σύμφωνα με την αναφορά, ο Καρχιμάκης φέρεται να λάμβανε απόρρητα έγγραφα που απευθύνονταν προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Άμυνας σχετικά με την ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καρχιμάκης τότε, κατά την απολογία του, αρνήθηκε την κατηγορία εις βάρος του υποστηρίζοντας πως ως βουλευτής υπερασπιζόταν πάντα το εθνικό συμφέρον.
Πλέον είναι φανερό πως η κόντρα του Πανούση με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προσωποποιείται και περνάει σε καθαρά ποινικό επίπεδο, το οποίο παραμερίζει την πολιτική ουσία της υπόθεσης.
Τέσσερις στο στόχαστρο
Ο απίστευτος ντόρος των ημερών, με τις καταγγελίες του Πανούση για απειλές κατά της ζωής του και για επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, σηματοδότησε ένα βίαιο τέλος της κάποτε θερμής σχέσης μεταξύ του πρώην υπουργού και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Στην πραγματι κότητα αυτή η σχέση δεν είχε ποτέ... «μήνα του μέλιτος», καθώς η σχέση του πρώην υπουργού τόσο με συναδέλφους του (Παρασκευόπουλος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου)
όσο και με το κόμμα, τη Νεολαία και την εσωκομματική τάση των «53» τους 12 τελευταίους μήνες δηλητηριάστηκε εξ αρχής με μεγάλα και μικρά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι φυλακές, έως και η θέση των αστυνομικών δυνάμεων πέριξ της Βουλής.
Στις κόντρες αυτές πρέπει να προστεθούν και άλλες, όπως με τον τότε προϊστάμενό του Νίκο Βούτση ως υπουργό Εσωτερικών, αλλά και βουλευτές (Ραχήλ Μακρή, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος κ.ά.). Ωστόσο ο Πανούσης ευτύχησε να απολαύει της αμέριστης και έμπρακτης, δημόσιας μάλιστα, απόλυτης στήριξης από τον Αλέξη Τσίπρα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του.
Αυτήν ακριβώς τη σχέση, με τις πρόσφατες καταγγελίες του, ο επιφανής εγκληματολόγος θέλησε να την κάνει «σμπαράλια» με τις καταγγελίες του, οι οποίες εμπλέκουν σε «διαπραγμάτευση» με φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς για κυβερνητικές παραχωρήσεις που έφταναν μέχρι την υπόθεση του Σάββα Ξηρού:
Τον Πάνο Λάμπρου, στέλεχος της ΑΚΟΑ, επί πολλά χρόνια ακτιβιστή για τα προβλήματα των φυλακισμένων, για ένα διάστημα έμμισθο και εν συνεχεία άμισθο συνεργάτη του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα θέματα των φυλακών.
Τη Βασιλική Λέβα, βουλευτή Φθιώτιδας, επίσης ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για επίσκεψη στις φυλακές και συνομιλία με τον καταδικασμένο για τη «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.
Τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, πρώην φυλακισμένο και ακτιβιστή εντός των φυλακών για θέματα κακομεταχείρισης κρατουμένων, ομαλής ένταξής τους μετά την αποφυλάκιση και διαφθοράς στον χώρο των φυλακών - διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ. -, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε ένα διάστημα ως μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Φυλακισμένων, από την οποία έχει απομακρυνθεί εδώ και πέντε χρόνια, αλλά, παρότι εμφανίζεται ως «συριζαίος», ουδέποτε υπήρξε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανώνυμο προς το παρόν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο υπάρχει μεν φημολογία, αλλά είναι άγνωστο πώς το εμπλέκουν οι διαρροές.
Στο βάθος η ΕΛΑΣ.;
Πώς όμως μας προέκυψε όλο αυτό το χαοτικό φαινόμενο των καταγγελιών, για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει οτιδήποτε που να εμπλέκει με συγκεκριμένο - και αξιοποιήσιμο από τη Δικαιοσύνη - τρόπο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης με αξιόποινες πράξεις; Ίσως, λένε κάποιοι που γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του Πανούση, να πρόκειται για την απάντησή του προς τον πρωθυπουργό για τη μη ανανέωση της εμπιστοσύνης του στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την τοποθέτηση του Νίκου Τόσκα σε αυτό το πολλαπλώς ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο.
Εξ άλλου, όπως εκτιμάται από το περιβάλλον του Πανούση, ο Τόσκας με τις έως τώρα ενέργειές του φαίνεται να «αποδομεί» το «έργο» του προκατόχου του στην ΕΛ.ΑΣ.
Εξ άλλου η ΕΛ.ΑΣ. είναι το δεύτερο πεδίο στο οποίο θεωρείται στο Μαξίμου ότι ο Πανούσης επιχειρεί να αποδομήσει την κυβέρνηση στήνοντας - μέσω των διαρροών - σκηνικό εμπλοκής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα και την αστυνομία, με κύκλωμα λαθραίας διακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο ότι στα κανάλια οι κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για σχέση με την τρομοκρατία αποτελούν συνήθως τον... πρόλογο, με τον οποίο ρεπόρτερ και σχολιαστές περνούν στο «παρασύνθημα», που είναι βεβαίως τα διεφθαρμένα κυκλώματα στην ΕΛ.ΑΣ.
Στο βάθος μάλιστα της ιστορίας αυτής δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός επιχειρεί - σε συνεργασία με την αντιπολίτευση - να αποτρέψει κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και προώθηση στελεχών περισσότερο φιλικών προς την κυβέρνηση στα σοβαρά πόστα. Τι είναι όμως αλήθεια και τι ψέματα απ' όλα αυτά θα φανεί το επόμενο διάστημα, αφού προς το παρόν η Πανουσιάδα παράγει μόνο σύγχυση.
Αναπάντητες απορίες
Πιθανόν, πάντως, λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο Πανούσης να θεωρεί πως ο Τσίπρας υπέκυψε στις φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν επιτακτικά την απομάκρυνσή του. Φαίνεται πως αυτή η «αποδό- μηση του έργου του», που ο Πανούσης πιστεύει πως συντελείται, είναι η «σπίθα» που ανέμενε ο πρώην υπουργός ώστε να «πυροδοτήσει» τη «βόμβα» των καταγγελιών σχετικά με τη διασύνδεση μελών του ΣΥΡΙΖΑ με φυλακισμένους τρομοκράτες, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε απειλές - όπως υποστηρίζει ο Πανούσης - κατά του ίδιου και της οικογένειάς του.
Επί της ουσίας οι καταγγελίες Πανούση, προς το παρόν, μοιάζουν με «σκηνή εγκλήματος χωρίς πτώμα». Και είναι απορίας άξιον όχι τόσο το γιατί ο πρώην υπουργός επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τις κάνει, αλλά κυρίως γιατί, αντί να επιλέξει να καταθέσει στη Δικαιοσύνη τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι διαθέτει, άφησε την υποτιθέμενη απειλή κατά του ιδίου αδιερεύνητη καθ' όλη τη θητεία του.
Όχι μόνο, λοιπόν, έκανε τη δημοσιοποίηση διά του Τύπου και των καναλιών, αλλά το έπραξε με σημαντική καθυστέρηση και κατόπιν της ανακοίνωσης της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά, με όσα του καταλογίζει, τον υποχρέωσε να περάσει τη Δευτέρα το κατώφλι του γραφείου της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.
Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, το μόνο που έχει κατορθώσει ο Πανούσης είναι να δημιουργήσει «απορίες» για το τι έκανε ο ίδιος για το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
- Όταν είχε την απόλυτη στήριξη του Τσίπρα, ο οποίος τον στήριξε σε όλα τα «ανοικτά» μέτωπά του με μέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
- 'Όταν είχε κερδίσει την αποδοχή και εκτίμηση του συνόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον αρχηγό μέχρι τον απλό αστυνομικό.
- Όταν από θέση ισχύος μπορούσε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη όλα όσα υποστηρίζει σήμερα και να ζητήσει την κάλυψη του πρωθυπουργού, ώστε και ο Τσίπρας να ενημερωθεί για τους κινδύνους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πανούσης να προχωρήσει την εκκαθάριση των όποιων και όσων διεφθαρμένων αστυνομικών.
Παρ' όλα αυτά, όπως ο ίδιος ο Πα- νούσης υποστηρίζει, προτίμησε να καταγγείλει «εκβιασμούς και τις απειλές» στον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη εκθέτοντας και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού λόγω της θέσης του δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει όσα ισχυρίζεται ο πρώην πολιτικός προϊστάμενός του.
topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου