Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Μέγαρο Μαξίμου
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από αίτημα της Γαλλίας, συγκαλεί για την Παρασκευή το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει, με τη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά, το αντίστοιχο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την κατάσταση στη Συρία, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες συνομιλίες στη Βιέννη.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τις διεργασίες, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και οι συναντήσεις του με Ερντογάν και Νταβούτογλου την Τετάρτη θα εστιαστούν πλέον περισσότερο στα ζητήματα του προσφυγικού και του πολέμου στη Συρία.

Θα αυξηθεί η πίεση...


Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ικανοποίηση δηλώσεις όπως του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι δεν πρέπει να συγχέονται το προσφυγικό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Τα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια εκτιμούν έτσι ότι δεν θα λάβουν ιδιαίτερη έκταση οι συζητήσεις περί αύξησης της πίεσης στην Ελλάδα για φύλαξη των συνόρων της ή κοινές περιπολίες με την Τουρκία, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, επισήμανε ότι οι ενέργειες των ελληνικών αρχών γίνονται με πλήρη σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στο Μαξίμου θεωρούν, μάλιστα, ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών δεν θα επιτρέψουν να ανοίξουν ζητήματα τέτοιας φύσης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η συζήτηση να «διολισθήσει» σε επικίνδυνα πεδία. Αντίθετα οι Βρυξέλλες εκτιμάται ότι θα αρκεστούν στην αναγκαία ενίσχυση δομών που αφορούν τους εσωτερικούς ελέγχους, όπως η Γιούροπολ και η υπηρεσία δακτυλοσκόπησης (Eurodac).

Η κατάσταση στη Συρία

Η θέση της κυβέρνησης ενάντια στον τζιχαντισμό παραμένει σταθερή, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και οι συνθήκες μιας πιθανής επέμβασης διαφέρουν σε σχέση με παλαιότερες επιδιώξεις της Δύσης. Επίσης παραμένει ακόμα υπό εξέταση το εάν θα γίνουν επιχειρήσεις, η μορφή που θα έχουν και οι «φορείς» της, δημιουργώντας ασαφή δεδομένα για τη στάση της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: