Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

«Παραθυράκι» για ελάφρυνση αφήνει ο Σούλτς

Τσίπρας-Σούλτς
Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς που την Τετάρτη είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την Πέμπτη οι δύο άνδρες θα επισκεφθούν τη Λέσβο.

Τους πλειστηριασμούς με το προσφυγικό ζήτημα συσχέτισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δίκαια» χαρακτήρισε τα αιτήματα της Ελλάδας για πρώτη κατοικία και ΦΠΑ στα νησιά ο Μάρτιν Σουλτς.

Παράλληλα, ο Μάρτιν Σούλτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο σύμφωνο σταθερότητας και τα...
περιθώρια ελαστικότητας που δίνει.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πρόκληση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την οικονομική και προσφυγική κρίση και στο σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί κανείς να δείξει μια ελαστικότητα, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται για μια τέτοια κατάσταση.

Να σημειώσουμε πως στον αντίποδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπαθεί να μην αναδειχθεί το θέμα τονίζοντας πως η προσφυγική κρίση δε σχετίζεται το πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα.

Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Παράλογες οι απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία»

«Παράλογες» χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τις απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τους πλειστηριασμούς με το προσφυγικό ζήτημα συσχέτισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας αν εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά».

«Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο καθήκον της απέναντι στους πρόσφυγες και όχι για να διεκδικήσουμε κάποια χαλάρωση».

Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν της δυνατότητές της, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης και σημείωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την τραγωδία να χάνονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου, που καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής.

Σουλτς- Τσίπρας EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Για τις ευθύνες της Τουρκίας

Ο δεύτερος πυλώνας των θέσεων που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός ήταν ο ρόλος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν στο τουρκικό έδαφος Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και να γίνεται η μετεγκατάσταση προς τις ευρωπαϊκές χώρες, απευθείας από την Τουρκία.

Στην εισηγητική του δήλωση ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. κάνοντας λόγο για την ανάγκη «συλλογικής αφύπνισης και την ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής».

Ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και λύσεις που να ανταποκρίνονται στο αξιακό υπόβαθρο της Ευρώπης.

«Ανόητοι και επικίνδυνοι όσοι επιμένουν στο Grexit»

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «θα πρέπει να αναλογιστούν κάποιοι στην Ε.Ε. που ήθελαν Grexit, τι θα συνέβαινε σήμερα αν είχαν εισακουστεί» για να συμπληρώσει:

«Κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit, σήμερα με αυτή την κρίση, που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Στήριξη Σουλτς για τα «κόκκινα δάνεια»

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «δίκαια» τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές.

Αποκάλυψε ότι μίλησε χθες βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

«Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός μου είναι απόλυτα σαφή, τα πήρα πολύ σοβαρά υπόψη μου, θα τα συζητήσω με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών», είπε και σημείωσε ότι πράγματι πρέπει να προστατεύσουμε την Ελλάδα με όλα τα υπαρκτά μέσα.

«Δεν πρέπει να απαιτούμε αντιπαραγωγικά μέτρα, και αυτό το λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου», είπε και εμφανίστηκε αισιόδοξος «ότι είμαστε σε μια φάση που μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη».

Όμως, από άλλη πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τους θεσμούς, διότι αυτή η τήρηση είναι το προαπαιτούμενο για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, κυρίως που να αφορά τους επενδυτές ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Δεν παρέλειψε να πει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε με τους Θεσμούς και να τονίσει την ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία λέγοντας ότι αυτό θα γίνει με την τήρηση των προαπαιτούμενων και τις επενδύσεις.

Μάρτιν Σουλτς
«Η Ευρώπη των 500 εκατ., μπορεί να δεχτεί 1 εκατ. πρόσφυγες»

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι «η Ευρώπη  των 500 εκατομμυρίων, μπορεί να δεχτεί άνετα ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αρκεί να συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη».

Ο κ. Σούλτς ανέφερε ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό και οι χώρες που θα δέχονται πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιανομής -σήμερα είναι οκτώ χώρες που δέχονται- και να αυξηθεί ο αριθμός όσων μεταφέρονται στις χώρες της Ευρώπης.

Έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την Ελλάδα και την Ε.Ε., ενώ για την Τουρκία επιμένει στο να υπάρξει συνεργασία μαζί της. Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις θεωρήσεις, την οικονομική βοήθεια και την εν γένει συνεργασία στο προσφυγικό συνεχίζονται, αλλά παράλληλα τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων από την Άγκυρα.

Απαντώντας στο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, απάντησε ότι ήδη υπάρχει θετικό κλίμα στο ευρωκοινοβούλιο, πρόσθεσε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Γιούνκερ και ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Αυτός ο οποίος έθεσε πρώτος το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη να υπάρξει για τις χώρες υποδοχής των μεγάλων προσφυγικών ροών μια χαλάρωση της εφαρμογής του δημοσιονομικού συμφώνου και του συμφώνου σταθερότητας ήταν ο πρόεδρος Σουλτς, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν υπάρχει Grexit»

«Δεν υπάρχει Grexit, αυτό δεν υφίσταται. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη», ξεκαθάρισε ο Μάρτιν Σούλτς κατά την συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Σημείωσε ότι το ελληνικό Έθνος αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις που δεν έχει αντιμετωπίσει κανείς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική και δημοσιονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με το Προσφυγικό, δημιουργούν μια δραματική κατάσταση».

Μάλιστα, τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη και θα την έχει αυτή την αλληλεγγύη». Οπως διευκρίνισε «τούτο ισχύει για οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Αναφερόμενος στην πρωινή του επίσκεψη στο Γαλάτσι σε καταυλισμό υποδοχής μεταναστών, εξέφρασε την «εντύπωσή» του για το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί πρόσφυγές από Αφγανιστάν και Πακιστάν και διαμήνυσε «ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε επ΄αυτού».

Σχετικά με την δημιουργία των λεγόμενων hot spots, υποστήριξε ότι τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών θα έχουν νόημα, μόνο εάν υπάρχει ένα δεσμευτικό σύστημα κατανομής των μεταναστών».

Σούλτς-Παυλόπουλος Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να διορθωθούν τα λάθη, που δεν οφείλονται στην Ελλάδα, αλλά σε λάθη υπολογισμών, προκειμένου να στηριχθεί ο άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, για την παραμονή της στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη υπογραμμίζοντας ότι εμείς θα εκπληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βοήθεια. Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Είναι λάθος αυτό που ορισμένοι πιστεύουν, ότι κάνει εκπτώσεις στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Σχετικά με την φύλαξη των συνόρων ο ΠτΔ υπογράμμισε ότι « η Ελλάδα είναι σύνορο της Ευρώπης. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί, όπως είναι γνωστό, τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως αυτά ορίζονται κυριάρχως.

«Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε μαζί για λόγους ασφαλείας της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδος. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε με τρόπο που ταιριάζει στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή, η Ελλάδα καθορίζει τα σύνορα αυτά, τον τρόπο με τον οποίο τα φυλάσσουμε, αλλά εδώ χρειάζεται η συνεργασία και ιδίως η ενίσχυση του Frontex, o οποίος πρέπει να μεταβληθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη», είπε.

Συναντήσεις με Γεννηματά και Θεοδωράκη

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της οποίας παρέδωσε στον Μάρτιν Σουλτς την πρόταση δέκα σημείων του κόμματος ώστε να υπάρξει διέξοδος στο προσφυγικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο προς την ανάπτυξη. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα  επενδυτικό κλίμα. Πρέπει να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς, όπως το έκανε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Η ύφεση δεν μπορεί να πνίγει άλλο την χώρα μας και οι  εταίροι μας οφείλουν να κατανοήσουν αυτή την αναγκαιότητα», τόνισε η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: