Kακώς φάνηκε ότι επενδύουμε στον φόβο. […]
Πληρώνουμε και το τίμημα
μιας κακής επικοινωνιακής στρατηγικής (22/1/2015)
Ο πολλά βαρύς υποψήφιος για την αρχηγία έχει αφήσει τα υπουργικά έδρανα, μια και από τον Ιούνιο του 2012 έγινε πρόεδρος της Βουλής στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ξεκίνησε ως σκληρός δεξιός, λειαίνοντας στην πορεία τις «γωνίες», διατηρώντας όμως απολύτως την ιδεολογική ταυτότητα της λαϊκής Δεξιάς.
Είχε...
διατελέσει υφυπουργός Πολιτισμού, υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού (1992-1993). Στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εθνικής Αμυνας (2004-2009). Το 2010 έγινε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
■ Το 1997, μετά από βίαιες οπαδικές συγκρούσεις, 123 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΔΗΚΚΙ και του Συνασπισμού κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με την οποία εγκαλούσαν τους μεγαλοπαράγοντες ως υπεύθυνους για τη σήψη του ελληνικού ποδοσφαίρου και για τα τότε κρούσματα βίας στα γήπεδα. «Εμοιαζε όμως ειρωνεία το γεγονός ότι την καταγγελία αυτή συνυπέγραψαν μεταξύ άλλων και οι κ. Κουλούρης, Μεϊμαράκης, Αχ. Καραμανλής, άνθρωποι δηλαδή που η θητεία τους στο χώρο του Αθλητισμού συνοδεύθηκε από την πλήρη επικράτηση αυτών των παραγόντων» («Ιός» 29/11/1997).
■ Το 1997 με κοινή υπουργική απόφαση (6501/7/7-ε’) των κ. Πολύδωρα, Μεϊμαράκη και Δούκα επιβεβαιώθηκε η επιλογή της σταδιακής εξάλειψης των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ «δημόσιας τάξης» και «εθνικής άμυνας». Αντικείμενό της ήταν η εκπαίδευση των μελλοντικών βαθμοφόρων της ΕΛ.ΑΣ. κι ενός ποσοστού 5-10% των δόκιμων αστυφυλάκων στο «Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου» των ειδικών δυνάμεων του στρατού, στο Μεγάλο Πεύκο, βάσει προγράμματος καταρτισμένου από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Δεξί του χέρι στο υπουργείο ήταν ο κ. Χιδίρογλου, γνωστός μέσα από τα βιβλία του για την ιδιότυπη «αντιφιλελεύθερη» ακροδεξιά θεωρία και την καλλιέργεια προνομιακών σχέσεων με αυτό που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μέχρι τον Σεπτέμβριο ονόμαζε «άκρα» («Ιός», 2/11/2008). Και επί των ημερών του συχνά δημιουργήθηκαν υπόνοιες, αλλά και καταγγελίες, που αφορούσαν την «παράδοση» του συγκεκριμένου υπουργείου στον τρόπο αγοράς εξοπλισμών.
■ Το 2015 κατατίθεται στη Βουλή δικογραφία για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών εις βάρος τεσσάρων πρώην υπουργών Εθνικής Αμυνας (Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Βενιζέλος και Μεϊμαράκης) για προμήθειες οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, πλην του Ακη Τσοχατζόπουλου, κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο δεν κατηγορήθηκε για το πάρτι που γινόταν επί σειρά δεκαετιών με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Πλήθος επώνυμων καταγγελιών είχαν φτάσει την εποχή της υπουργίας Μεϊμαράκη ακόμα και στο γραφείο του Κ. Καραμανλή για «αμαρτωλές» υποθέσεις παραγγελιών και παραδόσεων οπλικών συστημάτων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εξέλιξη σε εκείνες τις υποθέσεις.
■ Ο κ. Μεϊμαράκης είχε καταγγείλει στη Βουλή (28/4/2011) ότι «όταν ο κ. Καρατζαφέρης με επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο ως αρχηγός κόμματος, τον δέχθηκα ως όφειλα και όταν ήμασταν οι δυο μας, μου είπε να παραλάβω τα υποβρύχια (σ.σ. που έγερναν) και του είπα ότι αυτό δεν γίνεται! Εβαλε τότε τους βουλευτές του να μου κάνουν ερωτήσεις».
Είχε καταγγείλει ακόμα ότι στην ίδια συνάντηση ο Καρατζαφέρης «μου είπε να παραγγείλω και τις τορπίλες για τα υποβρύχια που θα παραλάμβανα». Και πρόσθεσε: «Και μου κατέθεσαν ερωτήσεις γιατί δεν παραγγέλνω και τις τορπίλες των συγκεκριμένων υποβρυχίων που ήδη δεν είχα παραλάβει!». Πράγματι στο αρχείο της Βουλής υπάρχουν πλήθος ερωτήσεων από τους τότε βουλευτές του ΛΑΟΣ, Αδωνι Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη. Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρούσε τότε ότι οι δύο βουλευτές ήταν σε διατεταγμένη αποστολή.
■ Μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ είχε πάρει η διένεξη Παυλόπουλου – Μεϊμαράκη με αφορμή την αποκάλυψη του Νίκου Χατζηνικολάου γύρω από το σκάνδαλο Καρούζου, κουμπάρος του οποίου είναι ο Β. Μεϊμαράκης. Αν και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος σήμερα μοιάζει να έχει αποκαταστήσει τη σχέση του με τον Μεϊμαράκη, τότε τον είχε καταστήσει υπεύθυνο για την περίπτωση που κάτι συμβεί στον ίδιο ή στην οικογένειά του.
Ηταν Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου του 2012, όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε φιλοξενηθεί στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM. Τότε ο κ. Παυλόπουλος είχε υπερασπιστεί τον δημοσιογράφο για την υπόθεση «Καρούζος Gate». Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, μόλις είδε από κοντά τον κ. Παυλόπουλο, του μίλησε με τα γνωστά «γαλλικά» του.
Ολα ξεκίνησαν όταν η εφημερίδα «RealNews» αποκάλυψε το παιχνίδι με τις εξωχώριες εταιρείες πίσω από τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου, καθώς τουλάχιστον τρεις offshore είχαν λάβει μέρος στον χορό των δισεκατομμυρίων με τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Τότε ο Μεϊμαράκης είχε φτάσει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ένα βήμα πριν από την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Βουλής.
■ Ως πρόεδρος της Βουλής άναψε το πράσινο φως για πλήθος «νυχτερινών» τροπολογιών. Ενδεικτικά:
● Στις 17/3/2014 στο νομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, πέρασε ειδική διάταξη για να χαριστούν τα πρόστιμα της Μotor Oil και των ΕΛ.ΠΕ. (Βαρδινογιάννης-Λάτσης) για το διάστημα 2010-2011. Με την τροπολογία «χάρισε» η κυβέρνηση Σαμαρά στη Μotor Oil 660 εκατ. και στα ΕΛ.ΠΕ. 220 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρέη και πρόστιμα είχαν ήδη διαγραφεί με νομοσχέδιο του 2013, που αναίρεσε νομοσχέδιο του 2010 το οποίο όριζε βαριά πρόστιμα για τις πετρελαϊκές που έκαναν δουλειές μέσω offshore (με τις τριγωνικές διαδρομές).
● Στις 3/4/2012 «ήρθαν 86 τροπολογίες μία βδομάδα πριν τις εκλογές! Για να λέμε τα πράγματα καθαρά!» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για το στήσιμο μιας βιομηχανίας τροπολογιών «επειδή κάποιοι βουλευτές θέλουν να κάνουν τα ρουσφέτια τους». Την ίδια στιγμή, ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν είναι και οι 86 τροπολογίες ρουσφετολογικές», σε μια εμφανή προσπάθεια να υπερασπιστεί τον τότε υπουργό Υποδομών, Μάκη Βορίδη.
● Λίγο πριν από τις εκλογές του 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το μεσημέρι, παραμονή του κλεισίματος της Βουλής, είχαν κατατεθεί στα τρία νομοσχέδια περί τις 80 τροπολογίες συνολικά, εκ των οποίων οι 12 υπουργικές.
Το καλό: Η ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. τον πολεμάει ανηλεώς.
♦ Αύριο στην «Εφ.Συν.» το πορτρέτο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου