Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Τα «κίτρινα γιλέκα» στην Ευρωβουλή;

Ιγκρίντ Λεβαβασέρ
Τα πρώτα ονόματα για τις υποψηφιότητες μελών των «κίτρινων γιλέκων» στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου ανακοίνωσε το κίνημα, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με...
την ιστοσελίδα politico, o κατάλογος περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 10 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας λογιστής, ένας οδηγός και μία νοικοκυρά.

Υποψήφια είναι και η Ιγκρίντ Λεβαβασέρ, την 31χρονη νοσοκόμα από τη μικρή πόλη Λουβιέ, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των «γιλέκων», που ξεκίνησαν με διαμαρτυρία για την αύξηση φόρου στα καύσιμα αλλά έχει μετατραπεί σε ένα μαζικό και δυναμικό αντικυβερνητικό κίνημα ενάντια στην πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι υποψήφιοι δημιούργησαν τη δική τους ομάδα με τίτλο «Συνασπισμός Πρωτοβουλίας Πολιτών», που στόχο έχει να φτάσει συνολικά τα 79 άτομα και να δείξουν ότι πρόκειται για ανεξάρτητους και ακομμάτιστους πολίτες.

Αριστεροί και δεξιοί, αλλά και η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, ευελπιστούν να προσελκύσουν στήριξη από τα «γιλέκα». Άλλωστε πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 13% των Γάλλων θα ψήφιζαν υποθετικά υποψήφιο του κινήματος στις κάλπες για την ανάδειξη της Ευρωβουλής.

Η κοινή γνώμη στη Γαλλία άλλωστε φαίνεται να στηρίζει τις κινητοποιήσεις του κινήματος ανησυχώντας για την επόμενη φάση του προγράμματος της κυβέρνησης Μακρόν, ενώ διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η πρωτοφανής αστυνομικής βία κατά των διαδηλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: