Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η έκδοση του 5ετούς ομολόγου

Αποτέλεσμα εικόνας για Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η έκδοση του 5ετούς ομολόγου
Πολύ ενθαρρυντική είναι η εικόνα που προκύπτει από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε η ελληνική δημοκρατία, καθώς η ανταπόκριση των επενδυτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης έκλεισε το βιβλίο προσφορών με την Ελλάδα να αντλεί το ποσό των...
2,5 δισ. ευρώ από τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν τα δέκα δισ. ευρώ.

Η τελική επιβάρυνση ( μαζί με τις προμήθειες που θα πληρώσει το Δημόσιο στους οίκους αξιολόγησης) θα φθάσει το 3,6%, ενώ το ετήσιο επιτόκιο για τους επενδυτές θα είναι 3, 45%.

Η αρχική στόχευση ήταν να διαμορφωθεί το επιτόκιο στο 3,5%, αλλά και να αντληθεί ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Ο Τσακαλώτος για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές
«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Σενάρια για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια  
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ακόμη και ως ενέχυρο για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού για να βοηθηθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ελλάδα είχε προσφύγει τελευταία φορά στις αγορές τον Φεβρουάριο, με την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με απόδοση 3,5%.

Υποχωρεί η απόδοση του 10ετους ομολόγου, σε άνοδο το χρηματιστήριο 
Η επιτυχής έκδοση του 5ετους ομολόγου επηρέασε θετικά και τους υπόλοιπους τίτλους με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το 4%.

Με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο της επιτυχούς έκδοσης του 5ετούς ομολόγου. Η άνοδος της αγοράς πραγματοποιήθηκε με χαμηλό τζίρο και υπεραπέδωσαν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της Eurobank.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 635,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,76%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: