Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Η Νέα Δημοκρατία είναι... μία και σαμαρική


Μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μάκης Βορίδης έσπευσε να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία.

Σε αυτήν τη φωτογραφία...
ανάμεσα σε άλλους, ξεχώριζε ο ίδιος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Σταμάτης και βέβαια στο κέντρο ο κ. Σαμαράς, ενώ η λεζάντα που επέλεξε ήταν «Στη Βουλή μετά την ιστορική ομιλία Σαμαρά!», συνοδευόμενη και από δύο ελληνικές σημαίες.



Ο λόγος, λοιπόν, που η εθνικιστική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας επιδόθηκε σε έξαλλους πανηγυρισμούς είναι γιατί ο πρώην πρωθυπουργός δεν προχώρησε απλώς σε ακόμα μία αρχηγική εμφάνιση. Με την ομιλία αυτή, ο κ. Σαμαράς απέδειξε την απόλυτη κυριαρχία του ίδιου, της πτέρυγάς του και της σκληρής ατζέντας του μέσα στο κόμμα.

Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο ότι η φράση που επέλεξε ως εναρκτήρια δεν ήταν άλλη από το γνωστό αλυτρωτικό σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Ηδη, λοιπόν, από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς επέλεξε να αμφισβητήσει με τον πιο ηχηρό τρόπο την επίσημη θέση της Ν.Δ. υπέρ της σύνθετης ονομασίας, την οποία βέβαια η σημερινή ηγεσία της τείνει να αποσιωπά.

Και κατά διαβολική σύμπτωση ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαδεχτεί στο βήμα τον ναζιστή Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος είχε μόλις κλείσει τα λεγόμενά του με το ίδιο ακριβώς σύνθημα. Γιατί βλέπετε η Χρυσή Αυγή ήδη από το 1992 προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Μακεδονικό, με μοναδικό στόχο να βγει στην επιφάνεια και να συγκαλύψει την εγκληματική της δράση, εξαπολύοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις της.

Οσο για τον Αντ. Σαμαρά, είναι βέβαια πασίγνωστο ότι στήριξε ολόκληρη τη μέχρι σήμερα πολιτική του διαδρομή στην αδιάλλακτη στάση του στο εθνικό αυτό ζήτημα. Αναφερόμενος, λοιπόν, στο συγκεκριμένο σύνθημα, ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι «αυτό δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών. Είναι ιστορική αλήθεια. Ακόμα είναι και η ουσία του πολιτικού μας προβλήματος σήμερα».

Και συνέχισε: «Λένε κάποιοι ότι η Μακεδονία τάχα χωρίστηκε στα τρία μετά τους Βαλκανικούς Αγώνες. Αρα υπάρχουν δήθεν τρεις Μακεδονίες. Αρα κάποια κομμάτια της υποτιθέμενης γεωγραφικής Μακεδονίας βρέθηκαν εκτός Ελλάδος», είπε, για να καταλήξει: «Δυστυχώς, την άποψη αυτήν την υποστηρίζουν και κάποιοι μέσα στην Ελλάδα, άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι όχι τόσο καλοπροαίρετα. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Ιστορία».

Αλλά σε ποιους ακριβώς επιτίθεται εδώ; Σίγουρα, ανάμεσα σε άλλους, στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, του οποίου την κυβέρνηση έριξε λόγω της μεταξύ τους διαφωνίας για τη σύνθετη ονομασία, και σίγουρα στον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη που κωδικοποίησαν την εθνική γραμμή του 2008 υπέρ της σύνθετης ονομασίας και η οποία -τουλάχιστον επισήμως- είναι η κεντρική θέση του κόμματος στο οποίο ανήκει.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την ομιλία του ο κ. Σαμαράς επιδόθηκε σε μια ακατάπαυστη προσπάθεια να αποδομήσει τη συγκεκριμένη θέση. Μάλιστα σε αυτήν την προσπάθεια επικαλέστηκε και το περίφημο «δάκρυ του εθνάρχη» τον Αύγουστο του 1992, αποσιωπώντας όμως ότι ήδη τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αποπέμψει τον Αντ. Σαμαρά από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών λόγω της στάσης του κατά της λύσης και τελικά κατά της σταθεροποίησης και της ύπαρξης του κράτους της ΠΓΔΜ στα Βαλκάνια, άρα ενδεχομένως και υπέρ μιας «Μεγάλης Αλβανίας» ή μιας «Μεγάλης Βουλγαρίας».

Ενώ το ιστορικό στέλεχος της παράταξης Ιωάννης Βαρβιτσιώτης καταγγέλλει στο βιβλίο του («Οπως τα έζησα 1981-1993») τον κ. Σαμαρά ότι έπαιζε «το προσωπικό πολιτικό παιχνίδι του σε βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας επιδεικτικά τρεις φορές το σύνθημα περί «μίας και ελληνικής Μακεδονίας», με τους παριστάμενους βουλευτές του κόμματός του να τον καταχειροκροτούν παρατεταμένα έχοντας σηκωθεί όρθιοι, ενώ από την αίθουσα της ολομέλειας απουσίαζε ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μας είχε προϊδεάσει ο Αδωνις Γεωργιάδης στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, όταν, επαναφέροντας τη γραμμή του ΛΑΟΣ, καταφερόταν κατά της σύνθετης ονομασίας, χαρακτηρίζοντας υποτιμητικά την εθνική γραμμή Καραμανλή - Μπακογιάννη «επώδυνο συμβιβασμό».

Αλλά τώρα ο Αντ. Σαμαράς απομακρύνει για τα καλά τη Ν.Δ. από τη θέση του Βουκουρεστίου του 2008, επισφραγίζοντας χωρίς προσχήματα την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής του κόμματός την κρίσιμη ώρα της ψήφισης του εθνικού αυτού ζητήματος.

Από την άλλη πλευρά η Πειραιώς είχε ασκήσει πιέσεις στον Κώστα Καραμανλή να παρέμβει προκειμένου να υποστηρίξει την κεντρική θέση του κόμματός κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκείνος επέλεξε να το κάνει αλλά εμμέσως, με ακόμα μία γραπτή δήλωση, λιτή και πολύ προσεκτικά διατυπωμένη.

Χαρακτήρισε λοιπόν τη σχετική κριτική της Ν.Δ. «ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη», αλλά δεν διατύπωσε καμία ρητή κριτική κατά της συμφωνίας, παρά μόνο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της διαμόρφωσης εθνικής συνεννόησης. Παρέπεμψε δε, για δεύτερη φορά σε δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, υπουργού Εξωτερικών του το 2008, υπερασπιζόμενος έτσι την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου που έρχεται τώρα να ανατρέψει ο κ. Σαμαράς.

Κι ενώ στελέχη όπως η κ. Μπακογιάννη ή ο Νίκος Δένδιας βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος από τη σαμαρική πτέρυγα, ακολουθεί η ομιλία Βορίδη, η οποία δίνει τον σκληρό τόνο κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εθνική μειοδοσία» και ότι «ξεπούλησε τη Μακεδονία».

Αυτό που πληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η εσωκομματική του αντιπαράθεση με τους καραμανλικούς, η επιδίωξή του να αποστρατεύσει την αδελφή του Ντ. Μπακογιάννη και η απόλυτη ελευθερία κινήσεων που έχει δώσει στους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη. Στη Ν.Δ. πάντα υπήρχαν ακροδεξιοί. Σήμερα όμως όχι μόνο διεκδικούν να δίνουν τον τόνο, αλλά και να έχουν την απόλυτη κυριαρχία στο κόμμα.


Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: