Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Πρόκληση και στρουθοκαμηλισμός από τους ιδιοκτήτες των ραδιοφώνων


Στα παράδοξα της περιόδου κατά την οποία επανήλθαν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταγράφεται η κίνηση των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών (Ε.Ι.Ι.Ρ.Α.) να κινηθούν κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ουσιαστικά ενάντια...
στη δική τους, πρόσφατη, υπογραφή για Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) στον κλάδο των τεχνικών. 

Όπως αναφέρει η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.Τ.Ε.Ρ.), οι εργοδότες ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει την απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία κήρυξε τη Σ.Σ.Ε. μεταξύ Ε.Τ.Ε.Ρ. και Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. ως γενικώς υποχρεωτική, μία κίνηση η οποία, προκαλεί θυμηδία. 

Αυτή είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, που καταφεύγουν οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, αφού πρόσφατα είχαν προσφύγει και εναντίον της εισφοράς 2% για τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. 

“Αποδεικνύεται λοιπόν πως το ζητούμενο βρίσκεται στο να τους πληρώνουμε για να εργαζόμαστε αφού ούτε να μας ασφαλίζουν θέλουν, ούτε και να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς”, αναφέρει σκωπτικά η Ε.Τ.Ε.Ρ. χαρακτηρίζοντας ανακόλουθους και ασυνεπείς τους εργοδότες του κλάδου. 

“Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάποιος που δεν τιμά την υπογραφή του, με την οποία συμφώνησε στους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών της ραδιοφωνίας;”, τα εύλογα ερωτήματα των εργαζομένων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια συμφωνήθηκε δύο φορές, τόσο στις αρχές του 2016 όσο και το 2018, το πλαίσιο αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρονικών και ηχοληπτών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τώρα όμως οι εργοδότες το θέτουν σε αμφισβήτηση “προβάλλοντας ανούσια και ανυπόστατη επιχειρηματολογία”.

Όπως προσθέτει η Ε.Τ.Ε.Ρ.:

“Θα ήταν πιο ωφέλιμο για όλους μας αντί να δαπανούν υπέρογκα ποσά στα επιφανή δικηγορικά γραφεία για να καταργήσουν νομούς και να διώκουν εργαζομένους, σωματεία και συνδικαλιστές να τα επενδύσουν καταλλήλως ώστε να βελτιωθεί το ραδιοφωνικό προϊόν. Ας προσφέρουν επιτέλους στη χώρα μας σωστό επίπεδο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Για αυτό το λόγο δεν εκμεταλλεύονται επιχειρηματικά τις δημόσιες ραδιοφωνικές άδειες; Ρητορικό το ερώτημα…”.

Τι προβλέπει η Σ.Σ.Ε.
Θυμίζουμε ότι η υπουργός Εργασίας υπέγραψε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου την απόφαση για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζόμενων τεχνικών ραδιοφωνίας και ηχοληπτών, απόφαση κατά της οποίας στρέφονται τώρα οι εργοδότες.

Από τις προβλέψεις της σύμβασης ωφελούνται συνολικά 417 εργαζόμενοι. Τα κατώτατα όρια βασικών μηνιαίων μισθών, σύμφωνα με τα μισθολογικά κλιμάκια για τους εργαζόμενους τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) σε Ρ/Σ, ξεκινούν από 1.010 ευρώ για το πρώτο κλιμάκιο και φτάνουν έως τα 2.585 ευρώ για το τελευταίο κλιμάκιο.



Τάσος Γιαννόπουλος

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: