Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Υστερία τέλος, ώρα για πολιτική

Σχετική εικόνα
H Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε σε μια ιστορική στιγμή και η χώρα απαλλάχθηκε από από ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα, ενώ οι αλλαγές που θα προκαλέσει στο πολιτικό σύστημα...
μόλις τώρα ξεκινούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται διεθνώς αλλά και σε όσους μετριοπαθείς έχουν απομείνει στη χώρα, την υπεύθυνη στάση του και την επίλυση ενός χρόνιου διπλωματικού ζητήματος, αλλά χρεώνεται με ένα -πρόσκαιρο τουλάχιστον- πολιτικό κόστος. Πάντως, διεμβόλισε το πολιτικό σύστημα και ειδικά την κεντροαριστερά, έθεσε όρους προγραμματικής συνέπειας και βγήκε ενισχυμένος από τους ελιγμούς με μια συμπαγή κοινονοβουλευτική πλειοψηφία. Έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να αφήσει ένα προοδευτικό κυβερνητικό στίγμα μέχρι τις εκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα θετικά μεταμνημονιακά δείγματα.

Στον αντίποδα, η ΝΔ πέρασε χωρίς απώλειες αλλά δεν κατέγραψε τα πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη που προσδοκούσε, τα οποία μάλλον καρπώθηκαν οι υστερικοί των πλατειών, τους οποίους αναβάθμισε, ανοίγοντας μια πληγή. Αν κάτι κατάφερε είναι ότι άφησε στο ΣΥΡΙΖΑ ναβγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ενώ τα στελέχη της δημαγωγούσαν, πλην όμως καταγράφηκε κατώτερη των περιστάσεων και έχει ξεμείνει πλήρως από οποιοδήποτε αφήγημα, αποτυγχάνοντας για πολλοστή φορά να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα αναβαθμίζει το ρόλο της στα Βαλκάνια ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά όσοι δίχασαν την κοινωνία, είναι δεδομένο ότι θα ξαναβρούν μπροστά τους το Μακεδονικό στο μέλλον. Από τη μια γαλούχησαν άλλη μια γενιά με τον καταστροφικό μαξιμαλισμό του '90, από την άλλη, αν κληθούν να κυβερνήσουν, θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την πολιτική που υπονόμευσαν προσχηματικά, αν δεν θέλουν να βάλουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Στο επόμενο διάστημα στο προσκήνιο θα βρεθεί η πολιτική και εκεί θα δυσκολευτούν αρκετοί. 


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: