Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Σε μια «κλωστή» το μέλλον της Μέι και του Brexit


Στη Βουλή συζητιέται η πρόταση δυσπιστίας, την οποία κατέθεσε το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης Μέι, στον απόηχο της χθεσινής βαριάς κοινοβουλευτικής ήττας, που υπέστη η βρετανίδα πρωθυπουργός στην ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit...


Μέι: Πρόωρες εκλογές θα έφερναν χάος στη χώρα


Η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Βρετανία στην παρούσα στιγμή, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι το Brexit θα καθυστερούσε, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην ομιλία της.

Η Μέι εμφανίστηκε βέβαιη ότι η κυβέρνησή της θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, παρά το χθεσινό ηχηρό χαστούκι που δέχτηκε η ίδια και η κυβέρνησή της.

"Πιστεύω ότι (οι εκλογές) είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα βάθαιναν τον διχασμό την ώρα που χρειαζόμαστε ενότητα, θα έφερναν χάος ενώ χρειαζόμαστε απόλυτη βεβαιότητα και θα έφερναν καθυστέρηση ενώ πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Κόρμπιν: Επικεφαλής κυβέρνησης-ζόμπι η Μέι

Η Τερέζα Μέι είναι επικεφαλής μιας "κυβέρνησης ζόμπι", δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ομιλία του κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Ο Κόρμπιν επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αφού απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία, στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

"Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νόμους από το κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στο λαό για να λάβει νέα εντολή", είπε στους βουλευτές. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση ζόμπι", πρόσθεσε, εννοώντας ότι είναι ανίκανη και αδρανής.

Η διαδικασία

Η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ. Η Μέι χρειάζεται 318 ψήφους για να κερδίσει, αφού επτά μέλη του Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν στις εργασίες του σώματος, τα τέσσερα μέλη του προεδρείου δεν ψηφίζουν, όπως και οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που αναλαμβάνουν την καταμέτρηση και αναγγέλλουν το αποτέλεσμα (οι αποκαλούμενοι tellers).

Τι γίνεται αν η κυβέρνηση κερδίσει;

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.

Τι γίνεται αν η κυβέρνηση ηττηθεί;

Η Μέι δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν, πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.



Υπάρχουν πιθανότητες η Μέι να χάσει ξανά;

Η πρωθυπουργός δεν διαθέτει μεν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η υπερσυντηρητική, μικρή βορειοϊρλανδική παράταξη με την οποία συμμάχησαν οι Τόρις, διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τη Μέι. Αυτό σημαίνει πως η Μέι θα ηττηθεί μόνο εάν αρκετά μέλη των Συντηρητικών ταχθούν εναντίον της κυβέρνησής της. Πράγμα απίθανο, μένει πάντως να αποδειχθεί πόσο απίθανο.

Αναλυτικά τα πέντε σενάρια

Σενάριο 1: Νέες εκλογές. Σύμφωνα με βρετανούς αναλυτές και δημοσιογράφους που μίλησαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ το πρώτο σενάριο είναι, μεν, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά το ενδεχόμενο αυτό είναι μάλλον απίθανο καθώς οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που καταψήφισαν χθες τη συμφωνία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί και Συντηρητικοί παλεύουν στήθος με στήθος και είναι πολύ αμφίβολο αν οι σημερινοί βουλευτές των Τόρις θα ξαναεκλεγούν.

Σενάριο 2: Δεύτερο δημοψήφισμα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι υπάρχει στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια τέτοια εξέλιξη. Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, επιπρόσθετα είναι και τεχνικά αδύνατη από άποψη χρόνου η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ως τις 29 Μαρτίου όπου είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Άρα και το σενάριο αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο.

Σενάριο 3: Καμία συμφωνία -το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί πολλοί διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο να φωνάζουν «Καμία συμφωνία-κανένα πρόβλημα», οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες όμως γνωρίζουν καλά ότι μια αχαρτογράφητη έξοδος από την ΕΕ θα προκαλούσε απίστευτα προβλήματα. Με διάφορες τροπολογίες, άλλωστε, επιδιώκουν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη που θα συνιστούσε και τη χειρότερη περίπτωση. Ούτε η κυβέρνηση Μέι, αλλά ούτε και η Ευρωπαική Ενωση θέλουν το «No deal», που θα οδηγούσε σε μια άναρχη αποχώρηση. Αλλά τη στιγμή που στη Βουλή δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανένα είδος Brexit, η χαοτική έξοδος είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί, εκτιμούν βρετανοί αναλυτές.

Σενάριο 4: Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη. Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας, που είναι στις 29 Μαρτίου. Κάποιες εισηγήσεις για παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπου θα υπάρχει το νέο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς Βρετανούς ευρωβουλευτές, δεν γίνονται αποδεκτές καθώς κύκλοι της Κομισιόν τονίζουν -και όχι άδικα- ότι τι μπορεί να επιτευχθεί σε τρεις μήνες, όταν δεν έχει βρεθεί λύση σε ενάμιση χρόνο. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες αρνούνται να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις σχετικά με το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας ή την διατύπωση μιας νέας πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία. Η αναμενόμενη σκληρή στάση της ΕΕ θα επιτείνει μάλιστα δραματικά τις πιθανότητες μιας άναρχης εξόδου, καθώς οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του Brexit στο Λονδίνο θα ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Σενάριο 5: Οι Βρυξέλλες κάνουν παραχωρήσεις. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις ή διευκρινίσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων στη Βρετανία: Οι συντηρητικοί βουλευτές των Τόρις είναι αντίθετοι στο να συνεχιστεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. Αποτέλεσμα: Ακόμη και αν η ΕΕ έκανε κάποιες περαιτέρω παραχωρήσεις στο Λονδίνο, είναι εντελώς ασαφές αν θα υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια συμφωνία εξόδου στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Πάντως, μόνο αν τελικά η ΕΕ έκανε κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις στο Λονδίνο, η κυβέρνηση Μέι θα μπορούσε να προγραμματίσει μια δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες - και αυτή τη φορά να αποσπάσει την πλειοψηφία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος ενός πολύ επώδυνου και ανεξέλεγκτου Brexit είναι προ των θυρών και όλα τα άλλα σενάρια είναι μάλλον απίθανα, η πλειοψηφία των βουλευτών θα μπορούσε τελικά να ταχθεί υπέρ μιας νέας, συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ. Ένα σενάριο που φαίνεται αρκετά πιθανό

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: