Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Αύξηση 11% του κατώτατου μισθού

Αλέξης Τσίπρας
Την εισήγηση για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας. Προχωράμε σε «ένα βήμα ιστορικής σημασίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την ενίσχυση κατά 11% του εισοδήματος όσων...
αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό.

Μετά από την εισήγηση του πρωθυπουργού που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους υπουργός της κυβέρνησης, ο κατώτατος μισθός αναπροσαρμόζεται στα 650 ευρώ.

Το 27,5% αγγίζει η αύξηση για τους νέους εργαζόμενους που αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό (501 ευρώ) που καταργείται και πλέον θα λαμβάνουν και αυτοί 650 ευρώ.

«Μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής και το τέλος του καθεστώτος των μνημονίων έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές στοχεύσεις μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού ξεπερνά την εισήγηση της Επιτροπής Σοφών του υπουργείο Εργασίας αλλά και των Θεσμών.

Η Επιτροπή πρότεινε αύξηση 10% ενώ οι θεσμοί πρότειναν λελογισμένη αύξηση που να μην ξεπερνά το 7,5%.

«Με την απόφασή μας αυτή σήμερα όχι μόνο δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση, ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό, αλλά δίνουμε και προοπτική περαιτέρω τόνωσης της δίκαιης ανάπτυξης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

► Ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την Παρασκευή (25/01) είναι η απόδοση του 5ετους ελληνικού ομολόγου, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και λίγο πριν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Στρατηγική της κυβέρνησης η αναδιανομή
Το στίγμα για στροφή στην κοινωνία έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Economist, στο οποίο εκτίμησε ότι το 2019 «θα είναι μια ιστορική χρονιά, όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δομικό στοιχείο» της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η αναδιανομή, η οποία -όπως σημείωσε- επιτυγχάνεται «με στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας. Από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και φυσικά την αύξηση των μισθών».

Όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο «DOCUMENTO», από την αύξηση του κατώτατου μισθού «θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας», διευκρινίζοντας ότι θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας «περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι» θα ωφεληθούν άμεσα και παράλληλα θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας».

«Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους», υπογράμμισε ακόμη.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: