Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό γύρω απ' τον Μαδούρο

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαδούρο
Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα τον Χουάν Γουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να...
τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας επαφής, στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, μέσω της επιδίωξης νέων εκλογών, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ομάδα αυτή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, θα τερματίσει το έργο της μετά από 90 ημέρες αν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει την επιβολή περισσότερων οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Έχουμε εφαρμόσει στοχευμένες κυρώσεις και ... οι υπουργοί μπορεί να εξετάσουν και περαιτέρω κυρώσεις», είπε η Μογκερίνι μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βουκουρέστι.

Η ομάδα επαφής θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα.

Η Μογκερίνι είπε επίσης ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα αλλά και προς τις γειτονικές της χώρες.

Η Γαλλία «θα αναγνωρίσει» τον Γουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της προθεσμίας που λήγει την Κυριακή, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ.

Εξάλλου, η Γαλλία και η Ισπανία απαίτησαν σήμερα την απελευθέρωση των πολιτών τους που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε το αίτημα αυτό σε όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται χωρίς λόγο στη χώρα αυτή.

Ήδη απελευθερώθηκαν σήμερα τρεις δημοσιογράφοι του ισπανικού κρατικού ειδήσεων EFE που είχαν συλληφθεί την περασμένη νύχτα στο Καράκας, καθώς και δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι του δικτύου TMC.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ είναι «απογοητευμένες» από τη στήριξη της Τουρκίας στον Μαδούρο, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος αυτός είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τις εμπορικές συναλλαγές της Άγκυρας με το Καράκας και κυρίως τις εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία, για να καθορίσει αν παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα. «Εξετάζουμε το είδος των εμπορικών δραστηριοτήτων και αν παρατηρήσουμε μια παραβίαση των κυρώσεων, προφανώς θα δράσουμε», είπε.

Έφοδο στο σπίτι του καταγγέλλει ο Γουαϊδό

Χουάν ΓουαϊδόAP Photo / Fernando Llano

Στο μεταξύ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, κατήγγειλε σήμερα ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επισκέφτηκαν το σπίτι της οικογένειάς του, αναζητώντας τη σύζυγό του.

«Θα σας καταστήσω υπεύθυνους για κάθε εκφοβισμό του παιδιού μου, που είναι μόλις 20 μηνών», είπε ο Γουαϊδό στο τέλος μιας εκδήλωσης.

Έπειτα, έφυγε για το σπίτι του, ζητώντας από διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του, λέγοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών του επιθυμεί την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο.

«Στη Βενεζουέλα κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου δεν υφίσταται, αντίθετα απ' ό,τι ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ή έχουν αφεθεί να πιστεύουν. Γιατί; Επειδή το 90% του πληθυσμού θέλει αλλαγή», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

Ο Χουάν Γουαϊδό είπε ωστόσο ότι υπάρχει «ο κίνδυνος της βίας» εκ μέρους του «Μαδούρο και του καθεστώτος του», που χρησιμοποιούν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και «τους παραστρατιωτικούς». «Σκότωσαν δεκάδες νέους σε διάστημα μιας εβδομάδας. Περισσότερους από 140 το 2017», είπε.

Ο πρόεδρος τη Εθνοσυνέλευσης άδραξε επίσης την ευκαιρία για να επαναλάβει την έκκλησή του στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: