«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και...
τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμορφωθεί.
Παράλληλα ετοιμάζεται και για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, εν όψει των συναντήσεων που ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα με τους επικεφαλής των δανειστών και στις οποίες θα μετέχει και το ΔΝΤ.
Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο, υπό την ηγεσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα βρεθούν σημεία - δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και αφορούν σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν μεταφερθεί από το 3ο Μνημόνιο και θα πρέπει να παραδοθούν μέσα στο 2019, αλλά και νέες που προωθούνται το επόμενο διάστημα.
Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
◼ «Κόκκινα» δάνεια - εξωδικαστικός συμβιβασμός
◼ Αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες
◼ Διασφάλιση ανταγωνιστικότητας με αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού
◼ Αποκρατικοποιήσεις - κλειδιά (άδεια καζίνο στο «Ελληνικό», σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος», ΕΛΠΕ, Εγνατία Οδός, Λιμάνια, κ.ά.)
◼ Στελέχωση με επιπλέον προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
◼ Τοποθετήσεις γενικών γραμματέων στο Δημόσιο
◼ Νέες ρυθμίσεις έως 120 δόσεις για οφειλέτες με χρέη σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορίες
◼ Ολιστική ρύθμιση για οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες με μόνιμο εξωδικαστικό μηχανισμό (β’ εξάμηνο 2019).
◼ Κλιμακωτός ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός που θα «χτίζεται» ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.
Η «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο», που θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, αναμένεται να διανθιστεί και με τα αναδρομικά που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.
Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν με ανησυχία το θέμα, ενώ το δικό τους «ραντάρ» έχουν στήσει και οι αγορές στις οποίες πολύ σύντομα θα απευθυνθεί η χώρα με την έκδοση ομολόγων έως 7 δισ. ευρώ που ετοιμάζει.
Για το ίδιο θέμα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως υπάρχει ήδη μελέτη από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και την κάλυψη του κόστους.
Αν και οι δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει, ο ίδιος παράγοντας έκανε σαφές ότι σε περίπτωση αναδρομικής επιστροφής των δώρων η επίπτωση θα είναι «εφάπαξ» και ενδέχεται η καταβολή να γίνει σε βάθος χρόνου.
Επίσης σε περίπτωση που η ολομέλεια του ΣτΕ καταλήξει στην απόφαση για επαναφορά δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο τότε όλα τα ζητήματα θα ρυθμιστούν με σχετικό νομοσχέδιο που θα συντάξουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Τα συμπεράσματα από την 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στη σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου, όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα.
Το συγκεκριμένο Eurogroup θεωρείται κομβικό διότι σε αυτό θα κριθεί η εκταμίευση των κερδών (ANFAs και SΜPs) που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν βέβαιη αυτήν την εκταμίευση.
Μάριος Χριστοδούλου
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου