Ηταν κάπως άκομψο ότι αυτός που βρέθηκε εκ μέρους της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει (ακρο)δεξιά στροφή του κόμματος ήταν ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που...
αναδείχθηκε στον ακροδεξιό ΛΑΟΣ και σήμερα πρωτοστατεί στην εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ.
Ο κ. αντιπρόεδρος επέλεξε, λοιπόν, να αντιπαρατεθεί δημοσίως με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Δένδια, αναφορικά με τις προ ημερών δηλώσεις του τελευταίου, και να επιβεβαιώσει έτσι το ρήγμα που δημιουργεί μεταξύ των διαφορετικών τάσεων της Νέας Δημοκρατίας η διπλή γραμμή της στο Μακεδονικό.
Την οποία ο κ. Σαμαράς είχε, βέβαια, φροντίσει να κάνει με επιδεικτικό τρόπο ορατή, κατά την ομιλία του στη Βουλή, όταν διεκδικώντας την απόλυτη κυριαρχία στο κόμμα επιχειρούσε να ανατρέψει την επίσημη θέση της Ν.Δ., δηλαδή την εθνική γραμμή Καραμανλή - Μπακογιάννη υπέρ της σύνθετης ονομασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Δένδιας είχε παραδεχτεί ότι υπάρχουν δύο γραμμές μέσα στο κόμμα, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε ένα ακροδεξιό γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές» και ότι «η κυρίαρχη γραμμή του κόμματος, όπως διατυπώνεται από τον αρχηγό του, είναι μια τάση κεντροδεξιά, του μέτρου και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου».
Και προειδοποίησε ότι «αν χάσουμε τον ανοιχτό ευρωπαϊκό μας χαρακτήρα, την πατήσαμε. Θα περιοριστούμε σε ένα κομματίδιο του 18%», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της σαμαρικής πτέρυγας, καθώς αυτό ήταν το ποσοστό της Ν.Δ. επί Σαμαρά τον Μάιο του 2012.
Μετά την έκταση που πήραν οι αναφορές αυτές, ο κ. Δένδιας προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, ότι η Ν.Δ. «επεκτείνεται από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι την εντός του συνταγματικού τόξου Δεξιά. Οσάκις παρέκκλινε συρρικνώθηκε», επαναλαμβάνοντας πως «εγγύηση ότι το κέντρο βάρους του ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού της παράταξης παραμένει σταθερό είναι ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης», χωρίς όμως να αναιρέσει όσα είχε ήδη δηλώσει. Ενώ σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί σχετικής «λογομαχίας» Μητσοτάκη - Δένδια διαψεύδονται και από τις δύο πλευρές.
Απαντώντας ο Αδ. Γεωργιάδης («Παραπολιτικά» FM) ισχυρίστηκε ότι «η Ν.Δ. δεν έχει τάσεις, δεν έχει ούτε εθνικιστικά ούτε ακροαριστερά γκρουπούσκουλα και πράγματι, συμφωνώ με τον κ. Δένδια, εκπροσωπείται από τον αρχηγό της τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και υποστήριξε ότι «το Μάη του 2012 η Ν.Δ. δεν πήρε 18% γιατί πήγε δεξιά. Αν αυτό συνέβαινε, δεν θα έχανε από τα δεξιά της ένα 10-12% που πήραν οι ΑΝ.ΕΛΛ.», καθώς και ότι «το 18% το πήρε τότε γιατί ακολούθησε την ευρωπαϊκή γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου και προσπαθώντας να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη».
Δηλώσεις που έρχονται παρά την προηγηθείσα δήλωση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία είχε επιδιώξει να κλείσει το θέμα. Αλλά η τοποθέτηση της εκπροσώπου δεν κρίθηκε αρκετή από την πτέρυγα των κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη.
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου