H συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι δομημένη στις ισορροπίες ενός εξαιρετικά λεπτού πολιτικού πλαισίου: Λέει λίγα και υπονοεί πολλά περισσότερα. Δίνει τη δυνατότητα...
στη Φώφη Γεννηματά και στο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο του ΚΙΝΑΛ είτε απλώς να την προσπεράσουν και να αγοράσουν χρόνο στο όνομα της προεκλογικής ενότητας, είτε να πάνε στην τελική αναμέτρηση και στο μεγάλο, ιδεολογικό και προγραμματικό, δίλημμα. Κοινώς, να επιλέξουν τώρα «με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν».
Το πιθανότερο ( χωρίς να συνιστά και πολιτικό στοίχημα ) είναι πως θα συμβεί το πρώτο. Ομως το δεδομένο είναι πως η συνέντευξη Παπανδρέου θέτει ανοιχτά πλέον τα μεγάλα προγραμματικά ζητήματα για το σύνολο της κεντροαριστεράς – από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ έως το Ποτάμι και το φιλελεύθερο κέντρο.
Και τούτο, διότι ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει θέση, έστω και με politically correct τρόπο, σε τρία κομβικά ζητήματα: Τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαιώνοντας την αρχική και πάγια στάση του, προκρίνει την συγκρότηση μετώπου κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά στην Ευρώπη, και δείχνει – παρά τη σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα – διόδους διαλόγου κεντραριστεράς και αριστεράς.
Ως προς το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι απολύτως καθαρός: «Με δήλωσή σας», ερωτάται, «τον Ιούνιο του 2018 την είχατε χαρακτηρίσει μια ισορροπημένη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία. Τι πιστεύετε; Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκρισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή θα την κλωτσήσουμε ίσως για πάντα;»
Και η απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή».
Tον περασμένο Ιούνιο, και σε δήλωσή του τότε ως προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι «σε γενικές γραμμές ισορροπημένη και βασίζεται στις μακρόχρονες προσπάθειες πολλών άλλων», ενώ τόνιζε πως «αποτελεί πραγματική ευκαιρία ότι στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική, μετριοπαθής, φιλοευρωπαϊκή, που κατανοεί ότι λύση χωρίς αμοιβαίους συμβιβασμούς δεν μπορεί να υπάρξει».
Η επαναβεβαίωση αυτής της θέσης, στην παρούσα συγκυρία, είναι προφανές ότι συνιστά καίριο πολιτικό γεγονός, που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η δυσαρέσκεια στον σκληρό «αντιΣΥΡΙΖΑ άξονα» του κόμματος για τον πρώην πρωθυπουργό είναι έντονη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την παρέμβασή του «μεθοδευμένη» και συντονισμένη με τις προχθεσινές αμφίσημες δηλώσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού για την συμφωνία των Πρεσπών.
Εάν όμως στην περίπτωση Κρεμαστινού η οργή Κωνσταντινόπουλου και οι προειδοποιήσεις της Χαριλάου Τρικούπη ήταν αρκετές για να αναδιπλωθεί ο βουλευτής, δεν ισχύει το ίδιο και για τον Γιώργο Παπανδρέου. «Είναι αστείο και να σκεφτεί κανείς ότι οι «συνέπειες» με τις οποίες προειδοποίησε η Φώφη Γεννηματά μπορούν να αφορούν τον Παπανδρέου», λέει χαρακτηριστικά παλαιό και έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε μπορεί να μην είναι βουλευτής παρά μόνον πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, αλλά στο ΚΙΝΑΛ παραμένουν ακόμη αρκετοί εκείνοι που έχουν πλήρη γνώση του ποια επιρροή ασκεί στην, εναπομείνασα έστω, βάση του κόμματος το βάρος του ονόματος Παπανδρέου.
Ως εκ τούτων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το εάν και πώς θα αντιδράσει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη στην συνέντευξη. Από την πλευρά τους, πάντως, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν χθες το βράδυ δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι, μέχρι στιγμής ο μόνος από τους πρώην πρωθυπουργούς που χειρίστηκαν το Mακεδονικό που μίλησε στην πιο κρίσιμη συγκυρία και στήριξε δημόσια την πάγια θέση του υπέρ της λύσης.
Το δεύτερο είναι πως μετά τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής, και ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε στο παραδοσιακό κεντροαριστερό πλέον ακροατήριο το στρατηγικό δίλημμα της μεταμνημονιακής εποχής – εκείνο της επιλογής ανάμεσα στο τόξο της συντήρησης και της προόδου. Κατά τις ίδιες πηγές είναι το δίλημμα που εκ των πραγμάτων πλέον θα απαντηθεί «εάν όχι από τις ηγεσίες, από την ίδια την βάση»….
Νικόλ Λειβαδάρη
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου