Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Από την ΠΓΔΜ στη Βόρεια Μακεδονία

Σχετική εικόνα
Πριν στεγνώσει το μελάνι της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, έσπευσαν οι σφοδροί πολέμιοι της συμφωνίας να καταγγείλουν τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως...
δήθεν δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και τα παραβιάζουν με το «καλημέρα», καθώς συνεχίζουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σφοδρή κριτική δέχτηκε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αλλά και άλλοι ξένοι αξιωματούχοι, για τον ίδιο λόγο, καθώς χρησιμοποίησαν το επάρατο όνομα της ακατονόμαστης. Είναι πραγματικά λυπηρό να διακινείται –πιθανότατα όχι από λάθος, αλλά από μια μικροκομματική και τυφλή αντιπολιτευτική αντίληψη– στα εγχώρια ΜΜΕ αυτή η σπέκουλα.

Η ΠΓΔΜ τροποποίησε μεν το Σύνταγμά της και υιοθέτησε το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά αυτό δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ. Τυπικά και ουσιαστικά η ΠΓΔΜ θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το νέο συνταγματικό της όνομα, Βόρεια Μακεδονία, μετά την επικύρωση από την Ελλάδα του πρωτοκόλλου ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πρόνοια που υπάρχει, πως τίποτα δεν ισχύει αν δεν ολοκληρωθούν και από τις δύο πλευρές όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Μέχρι τότε, η γειτονική μας χώρα θα αυτο-αποκαλείται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και εμείς θα συνεχίσουμε να την ονομάζουμε ΠΓΔΜ. Για όσους θίχτηκαν από την αναφορά του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών αλλά και άλλων αξιωματούχων που συνεχάρησαν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» καλό είναι να κατανοήσουν ότι με αυτό το όνομα την αποκαλούν και την αναγνωρίζουν 140 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και οι σύμμαχοί μας, Ηνωμένες Πολιτείες, Σερβία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισραήλ κ.λπ., και αυτό ακριβώς θα αλλάξει σύντομα.

Πόσο σύντομα, όμως, θα τεθεί σε χρήση το νέο συνταγματικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία»;

Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της κύρωσης του νόμου της Συμφωνίας των Πρεσπών –που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου– η Αθήνα θα ενημερώσει επισήμως το ΝΑΤΟ και θα αποστείλει το σχετικό έγγραφο. Οι 28 μόνιμοι αντιπρόσωποι θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Η γραμματεία του ΝΑΤΟ θα στείλει το πρωτόκολλο προσχώρησης στην Αθήνα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι το πρώτο που θα κυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας (πιθανότατα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες) για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας – μια χρονοβόρα διαδικασία που θα απαιτήσει ίσως και πάνω από έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί τυπικά, καθώς καμία άλλη συμμαχική χώρα δεν έχει αντίρρηση επ' αυτού.

Τυπικά βήματα

Αμέσως μετά την –αναμενόμενη– ψήφιση του πρωτοκόλλου προσχώρησης από την ελληνική Βουλή, η Αθήνα θα ενημερώσει τα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τότε και μόνον τότε θα γίνει το τελευταίο τυπικό βήμα για την αλλαγή του ονόματος.

Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Είναι σαφές, λοιπόν, ποια είναι η διαδικασία και από πότε οι άλλες χώρες αλλά και η ίδια η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν επισήμως και τυπικά το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας. Οσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι η ΠΓΔΜ παραβιάζει τη συμφωνία στο μείζον ζήτημα του ονόματος (τώρα θυμήθηκαν πως αυτό είναι σημαντικό;) επειδή συνεχίζει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, απλώς λένε ψέματα και κάνουν φτηνή προπαγάνδα.

Με το νέο της όνομα θα κάνει η Βόρεια Μακεδονία και την αίτηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων και τόνισε πως με την υλοποίησή της «μπαίνει τέλος σε ένα επεισόδιο της ατελούς ειρήνης στα Βαλκάνια». Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση της συμφωνίας «θα ωφεληθούν και εκείνοι που αντιτέθηκαν στη συμφωνία, επειδή και για αυτούς έρχεται εποχή ευημερίας, ειρήνης και φιλίας».

Το VMRO-DPMNE

Από την πλευρά του το εθνικιστικό VMRO-DPMNE με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η συμφωνία συνιστά συνθηκολόγηση, με αυτήν απαρνούμαστε κάθε τι “μακεδονικό” και για τον λόγο αυτό για το VMRO-DPMNE αυτή η συμφωνία ούτε είναι ούτε θα είναι αποδεκτή. Αυτή η συμφωνία αποτελεί απευθείας χτύπημα στα θεμέλια της κρατικής υπόστασης και υποσκάπτει τη συνταγματική τάξη στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Επιφέρει ανυπολόγιστη και ανεπανόρθωτη ζημιά».

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος τόνισε: «Μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε να μισούμαστε. Αλλά μπορούμε, επίσης, ως μία νέα γενιά, να βλέπουμε τα πράγματα με πιο ανοιχτό και ρεαλιστικό τρόπο και να εργαζόμαστε για τη βελτίωσή τους. Και αυτή είναι μία ευγενής αποστολή. Ο εύκολος δρόμος είναι να συνεχίσουμε να μισούμαστε. Εκατό φίλοι είναι λίγοι, ένας εχθρός είναι πολύς. Δεν έχουμε πλέον χρόνο στα Βαλκάνια να ζούμε με την παλιά αντίληψη, επειδή ο κόσμος μας κλονίζεται και η Ευρώπη ήταν απασχολημένη με την οικονομική κρίση. Για μας είναι καλό η Ελλάδα ως γείτονας να ευημερεί».



Νικόλας Ζηργάνος

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: