Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Μάχη πολιτικής επιβίωσης για τρεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Μάχη πολιτικής επιβίωσης για τρεις
H συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε, αποτελεί πλέον μέρος του ελληνικού και του διεθνούς δικαίου και, όπως ορθά είχε εκτιμήσει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν αλλάζει μόνον τα δεδομένα στα δυτικά Βαλκάνια – αλλάζει άρδην και τον εγχώριο πολιτικό χάρτη...


Με αφετηρία το κυβερνητικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς τελεί ήδη σε πλήρη ρευστοποίηση, ο νέος δικομματισμός ενισχύεται και τουλάχιστον για τρία μικρότερα κόμματα, τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ, οι επόμενες εκλογές αναδεικνύονται σε τελική μάχη επιβίωσης.

Ο «μακεδονομάχος» Πάνος Καμμένος

Για τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, η τακτική είναι ήδη απολύτως καθαρή: Διμέτωπος κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ηγετική επιβίβαση στο άρμα των «μακεδονομάχων» και αναζήτηση συμμαχιών στα δεξιά της «δεξιάς πολυκατοικίας» με στόχο την εκλογική επιβίωση. Εξ ου και οι ευθείες βολές που εξαπολύει πλέον κατά του ίδιου του πρωθυπουργού – με τις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στελεχών του Μαξίμου στην Δικαιοσύνη αλλά και για σχέδιο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ -, εξ ου και τα πυρά του και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μακεδονικό.

Οι βολές αυτές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, απαντώνται από το Μαξίμου δια της εύγλωττης σιωπής και αποδίδονται στην πολιτική αγωνία και τον «εκνευρισμό» του προέδρου των ΑΝΕΛ ενώπιον του δημοσκοπικού αδιεξόδου. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αναγνωρίζουν πως ο Πάνος Καμμένος «όσο πιο πολύ πιέζεται, τόσο πιο πολύ θα απασφαλίζει» και τελούν σε εγρήγορση προς ανάσχεση πιθανών, ακόμη πιο θερμών χτυπημάτων από τον πρώην εταίρο.

Επί του παρόντος, ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος επείγεται να διασώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η οποία απειλείται με διάλυση μετά την προαναγγελθείσα παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Ο ίδιος ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι «άκουσε την κραυγή αγωνίας» του προέδρου του κόμματος και του έχει δώσει περιθώριο έως την Πέμπτη να βρει λύση – δηλαδή, να πετύχει τον επαναπατρισμό κάποιων από τους νυν ανεξάρτητους βουλευτές και πρώην ΑΝΕΛ. Οι επαφές που είχε ήδη ο Πάνος Καμμένος με τους Νίκο Νικολόπουλο, Γιώργο Λαζαρίδη και Δημήτρη Καμμένο δεν απέδωσαν, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και το σενάριο της «διπλής παραίτησης»: Μετά τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί και ο πρώτος επιλαχών Τέρενς Κουίκ, έτσι ώστε η έδρα να πάει στην επόμενη επιλαχούσα, και «πιστή» στον Πάνο Καμμένο, Ελένη Σκλαβενίτη.

Η διάλυση του ΚΙΝΑΛ

Λιγότερο επείγοντα, αλλά βαθιά και δομικά, είναι τα μέτωπα που άνοιξαν οι Πρέσπες στο ΚΙΝΑΛ. Με το έκτακτο συνέδριο του Μαρτίου η Φώφη Γεννηματά έχει ως στόχο να απορροφήσει όλες τις «συνιστώσες» και να ελέγξει πλήρως τα όργανα του φορέα. Όμως στην πράξη, η διαγραφή Θεοχαρόπουλου, διέγραψε ουσιαστικά και την ύπαρξη του ΚΙΝΑΛ. Το συρρίκνωσε ήδη στα όρια του παλαιού ΠΑΣΟΚ, με την προσθήκη του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και όσων στελεχών της ΔΗΜΑΡ δεν ακολούθησαν τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Ως εκ τούτου, η μάχη που δίνει αυτή την στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη είναι να κρατήσει όσα περισσότερα στελέχη της ΔΗΜΑΡ μπορεί και να αποτρέψει μια σύγκρουση κορυφής με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν την Φώφη Γεννηματά να επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό, που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Χαριλάου Τρικούπη με την τοποθέτησή του υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Το μήνυμα πάντως της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι «όποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση ανάμεσά μας» απαντήθηκε μάλλον εύγλωττα από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο: «Συμφωνώ, όμως η Φώφη Γεννηματά δεν ξέρω αν το εννοεί» είπε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιώργο Παπανδρέου. Για να προσθέσει ότι το ΚΙΝΑΛ «συνεχίζει να εκπέμπει σήματα παράλληλης πορείας με τη ΝΔ».

Το Ποτάμι και η «προδοσία»

Στο Ποτάμι, το μεγαλύτερο πολιτικό «θύμα» των Πρεσπών, η πλήρης διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρνει τον Σταύρο Θεοδωράκη ενώπιον της –προδιαγεγραμμένης – τελικής κρίσης. «Το Ποτάμι το διέλυσε η ΝΔ», είπε ο Θανάσης Χειμωνάς την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης στην συνέντευξή του στην Lifo μίλησε για «προδοσία» κι έδειξε ως «θύτες» του κόμματός του τόσο την πλευρά της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αμυράς, Δανέλλης, Ψαριανός», είπε, «είναι ήδη ενταγμένοι στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δανέλλης υπογράφει ήδη ερωτήσεις μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι Αμυράς – Ψαριανός είπαν ότι είναι στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας για ό, τι χρειαστεί. Θα πάνε σε έναν μήνα; Θα πάνε σε δύο; Τι σημασία έχει;»

Εκείνο που έχει, ίσως σημασία είναι πως το σοκ κλόνισε βαθιά τις γέφυρες που είχαν ανοίξει ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, η τύχη του Ποταμιού θα εξαρτηθεί πλέον από το ποσοστό που θα πάρει στις ευρωεκλογές και από το εάν θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την συνεπή στάση του επικεφαλής του στην συμφωνία των Πρεσπών.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: