Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Αντεγκλήσεις για έναν «θαυμάσιο πάστορα» 16-branson-turkey.jpg

Η επ' αόριστον κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Αντριου Μπράνσον, συνεχίζει να υποδαυλίζει την ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση με την Άγκυρα ο Αμερικανός πρόεδρος με αφορμή την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, στην Τουρκία. Ο Ντ. Τραμπ λίγο μετά τη...
συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποκάλεσε τον Μπράνσον «μεγάλο πατριώτη όμηρο» και διεμήνυσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει «για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το Twitter μιλά για ομηρία ενώ χαρακτηρίζει τον Άντριου Μπράνσον «θαυμάσιο πάστορα». Στο ίδιο tweet διαμηνύει προς τον Άγκυρα πως η χώρα του δεν θα πληρώσει τίποτα «για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου» και απειλεί την Τουρκία με «διακοπή σχέσεων», χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς εννοεί.


Στην αντίπερα όχθη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δουν τους πραγματικούς τους φίλους» απαντώντας στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου -μετά το υπουργικό συμβούλιο- πως η Τουρκία «δεν έχει αποδειχθεί καλός φίλος». Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε πως τα προβλήματα με τις ΗΠΑ «μπορούν εύκολα να λυθούν» αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει «με τη σημερινή νοοτροπία» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, φρόντισε να στείλει μηνύματα στην Άγκυρα δηλώνοντας την ετοιμότητα της χώρας τους για επιβολή και νέων κυρώσεων εάν δεν απελευθερωθεί ο Μπράνσον.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Μνούτσιν αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ «σχεδιάζουν να επιβάλλουν και νέες κυρώσεις» αν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας «γρήγορα».

Υποχωρεί η τουρκική λίρα


Τουρκία, οικονομία
Dreamstime

Με το άνοιγμα των αγορών, το πρωί της Παρασκευής, η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχωρεί στις 5,86 λίρες ανά δολάριο από το επίπεδο των 5,8150 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως επηρεάζονται από την αμερικανική προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναμένει νέες οικονομικές κυρώσεις.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, με τις απώλειες να τροφοδοτούνται από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: