Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Η μετα-μνημονιακή «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα

Αποτέλεσμα εικόνας για Η μετα-μνημονιακή «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα
«H Ιθάκη είναι μόνο η αρχή, νέες μάχες είναι μπροστά μας»: Το μήνυμα αυτό του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη, με το διάγγελμα για το τέλος των Μνημονίων, εμπερικλείει...
και το πλαίσιο των πρωθυπουργικών σχεδιασμών, αλλά και των περιορισμών, για την είσοδο της χώρας στη νέα εποχή μετά την οκταετή κρίση και, ταυτόχρονα, για την μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση σε μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.

Από έναν χώρο με προφανείς συμβολισμούς ο πρωθυπουργός, με το διαγγελμά του, έδωςε χθες και το στίγμα αυτής της μάχης - ένα στίγμα ρεαλιστικής αισιοδοξίας μεν και αλλαγής σελίδας, με πλήρη επίγνωση  όμως των δυσκολιών και των νέων μεγάλων προκλήσεων που ανοίγουν.


Εν ολίγοις, η «Οδύσσεια» που ξεκίνησε στο Καστελλόριζο του Γιώργου Παπανδρέου τελειώνει στην Ιθάκη του Αλέξη Τσίπρα και η Ελλάδα είναι από χθες μια χώρα με αυστηρές μεν δημοσιονομικες υποχρεώσεις αλλά έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και έχει απελευθερωθεί από την ασφυκτική επιτροπεία των δανειστών.

Η αξιοποίηση, δε, του χώρου πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών που αφήνει αυτή η απελευθέρωση καθίσταται πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και, εν τέλει, όπως θεωρούν στο Μαξίμου, θα είναι εκείνη που θα κρίνει και τις επόμενες εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και παράλληλα με τις διεργασίες για τον επικείμενο ανασχηματισμό, στο κυβερνητικό επιτελείο γίνεται η τελική επεξεργασία των μέτρων κοινωνικής ανακούφισης που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ.

Στα μέτρα αυτά σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς βεβαίως και η αναστολή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις που θα αποτελέσει και το κεντρικό θέμα διαβούλευσης με τους θεσμούς μετά την άφιξη τους στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Προτεραιότητα, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που επίσης θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ, αποτελεί και η σταδιακή άρση των κοινωνικών αδικιών των Μνημονίων με πρώτο στόχο την ανακούφιση της μεσαίας τάξης για την οποία θα υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Για τις ελαφρύνσεις αυτές έχει ήδη εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον  750 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019 - ένα ποσό το οποίο οι πληροφορίες φέρουν να κατανέμεται κυρίως σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών για μεσαία εισοδήματα αλλά και σε μια σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης και σχέδια για στοχευμένες και επίσης διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ, με το πακέτο των τελικών ανακοινώσεων για όλα να παραπέμπεται στην ΔΕΘ.

Από την Θεσσαλονίκη αναμένεται και το πρώτο σαφές μήνυμα Τσίπρα για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, αν και εδώ η δημοσιονομική εικόνα δεν θα είναι απολύτως καθαρή πριν από τον Οκτώβριο οπότε και εκτιμάται ότι θα υπάρξει και η τελική θέση των θεσμών.

Στίγμα προθέσεων και κλίματος πάντως έδωσε ήδη ο υπουργός Επικρατεις Χριστόφορος Βερναρδάκης επισημαίνοντας ότι είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι η μείωση των συντάξεων δεν πρέπει να γίνει, διότι υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: