Πριν από λίγο καιρό, το γερμανικό έντυπο Der Spiegel αφιέρωσε ένα σκίτσο του στην Ελλάδα, επ' αφορμή της 20ής Αυγούστου, της ημέρας εξόδου από τα Μνημόνια. Τα άρθρο ήταν εξαιρετικά...
χαρακτηριστικό.
Εδειχνε έναν σκελετωμένο άνδρα να κάθεται μπροστά στο γραφείο «γιατρού», με την ταμπέλα EU. Ο «γιατρός», με χαρούμενο ύφος, λέει στον σκελετωμένο άνδρα: «Μετά τα οκτώ χρόνια δίαιτας, φαίνεστε σημαντικά καλύτερα».
Είναι μάλλον από τις περιπτώσεις εκείνες που λες πως «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε». Εν προκειμένω, βέβαια, ο ασθενής δεν έχει πεθάνει και κρατιέται ακόμα στη ζωή, με τη μορφή ίσως ενός σκελετού, όπως απεικονίζεται στο γερμανικό έντυπο.
Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές, για πολλά χρόνια ακόμα.
Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι, εδώ και καιρό, φαίνεται πως το έχουν πάρει απόφαση να ασχοληθούν στο μέλλον όσο το δυνατόν λιγότερο με την Ελλάδα.
Οχι επειδή τα μέτρα δεν απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό και δεν πιάσαμε τους στόχους.
Οχι επειδή η χώρα δεν γονάτισε, με τη φυγή χιλιάδων ανθρώπων στο εξωτερικό σε μια αναζήτηση καλύτερης τύχης, οι λεγόμενοι «γκασταρμπάιτερ» του 21ου αιώνα. Από κοντά και το περίφημο brain drain, τα νέα επιστημονικά μυαλά που εδώ και καιρό βγάζουν το ψωμί τους σε άλλες χώρες.
Ούτε επειδή η χώρα δεν πέρασε και δεν εξακολουθεί να περνάει μια τεράστια οικονομική και κοινωνική δοκιμασία. Αλλά επειδή, ό,τι ήταν να δώσει η Ελλάδα, το έδωσε. Εμεινε σκελετός.
Και όχι με τους καλύτερους και κυρίως δημοκρατικότερους όρους, αν πιστέψουμε τα όσα είπε πριν από λίγες μέρες ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Der Spiegel: «Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Σκανδαλώδης από άποψη δημοκρατίας η διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup».
Κάπως λιγότερο ευαίσθητος παρουσιάστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας: «Απέκτησα τεράστιο σεβασμό για τους Ελληνες. Η κρίση στην ευρωζώνη τελείωσε. Στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος», είπε, παραδεχόμενος ότι «θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, για αυτή την κρίση, τη μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Υφεση, αλλά δεν υπήρχε σενάριο».
Εδώ έρχεται να συμφωνήσει και ο κ. Μοσκοβισί, λέγοντας: «Ηταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα. Χωρίς βοήθεια, η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος και παραδέχεται ότι αρχικά η έκταση του προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία.
Το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα, και τονίζει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.
Πώς; Αυτό φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα των τριών πρώτων Μνημονίων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο από την efsyn.gr ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου