Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Κρίσιμοι τομείς στα χέρια των 40άρηδων

Ορκωμοσία
Με διπλό άνοιγμα σε Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά αλλά και την παραμονή στο βασικό κορμό της κυβέρνησης προσώπων της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ολοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης η οποία καλείται να...
υπηρετήσει τους νέους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ένας 40άρης πρώτος τη τάξει υπουργός.
Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός εκτός του αέρα ανανέωσης έφερε «άνοιγμα» στην κεντροαριστερά με ΠΑΣΟΚογενής προσθήκες, χωρίς να λείψει και η «πινελιά» μιας γέφυρας προς την Καραμανλική πτέρυγα.
Η ανάθεση σημαντικών χαρτοφυλακίων σε πρόσωπα από τη νέα γενιά ξεχωρίζει από τον ανασχηματισμό της πρώτης μεταμνημονιακής κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία

Ορκωμοσία EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η τελετή ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.
O Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Παρόντες, στην τελετή, ο έτερος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.
ΓράφημαΕΦ.ΣΥΝ.
Τον πολιτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Γεροβασίλη, Ζορμπά και Νοτοπούλου, και οι κύριοι Χαρίτσης, Καλογήρου, Κουβέλης, Σαντορινιός, Πιτσιόρλας, Ρήγας, Κρέτσος, Δημαράς και Γιαννακίδης.
Το θρησκευτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου, Παπακώστα, Χρυσοβελώνη, Κόλλια-Τσαρουχά και Τελιγιορίδου και οι κύριοι Αραχωβίτης και Μπόλαρης.
Προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, λέγοντας ότι «η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση πια. Μεγάλη η πρόκληση, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις».

Οι πρώτες δηλώσεις

Προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, λέγοντας ότι «η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση πια. Μεγάλη η πρόκληση, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις».
«Θα τα καταφέρουμε με το σωστό τρόπο», διεμήνυσε η υπουργός, προσθέτοντας: «Η ασφάλεια, η προστασία των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, με την εγγύηση των πολιτών, να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας εγγυάται και την ασφάλεια».
Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Έχουμε επίγνωση των απαιτήσεων και των δυσκολιών. Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση. Η πρόκληση είναι μεγάλη».
Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε: «Θα παλέψουμε η αγροτική ανάπτυξη να βρει τη θέση που της αξίζει».
Ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος σημείωσε: «Το όραμά μας να αποκτήσει κεντρική θέση στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα η οπτικο-ακουστική βιομηχανία θα γίνει πράξη. Θα δείτε ότι θα έχουμε πολύ καλές εξελίξεις».

Στη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς

Κοντονής - Καλογήρου Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Ο Μιχάλης Καλογήρου διαδέχτηκε τον Σταύρο Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τις πρώτες τοποθετήσεις να δείχνουν πως θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και ενώ η κυβέρνηση δηλώνει πως στηρίζει τη Δικαιοσύνη στην προσπάθεια αυτή.
Σε κλίμα συγκίνησης, ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, περιορίστηκε -όπως είπε- στο να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν στο δύσκολο έργο και πάνω απ' όλα τον πρωθυπουργό που του εμπιστεύτηκε κυβερνητικές θέσεις εδώ και τρεισήμισι χρόνια.
Ευχαρίστησε τους παράγοντες του υπουργείου επισημαίνοντας πως δούλεψαν σκληρά για να γίνουν πράξη δύσκολα νομοθετήματα και τέλος δήλωσε πως επικοινώνησε με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων ευχαριστώντας τους για την απρόσκοπτη συνεργασία και λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στο πρόσωπό τους ευχαριστώ όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης που κάνουν έντιμα τη δουλεία τους», επισημαίνοντας πως αυτοί αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών.
«Σε όλους αυτούς στηρίζεται η κυβέρνηση που δίνει όλα αυτά τα χρόνια μια μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που χρεοκόπησε τη χώρα και την έριξε στα βράχια. Εύχομαι καλή δύναμη, κουράγια αλλά και τύχη -γιατί θα τη χρειαστεί- στο νέο υπουργό», πρόσθεσε.
Ο νέος υπουργός, Μιχάλης Καλογήρου ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο υπουργό για τη καθημερινή τους συνεργασίας -με την ιδιότητα του επικεφαλής της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης- και ευχήθηκε αυτή να συνεχιστεί.
Ο κ. Καλογήρου συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Δικαιοσύνη και η πολιτική εξουσία οφείλουν να βρίσκονται στην ίδια μεριά της μάχης απέναντι στους εχθρούς του δημόσιου συμφέροντος».
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό και καλωσόρισε τον νυν.

Πορεία προς την ανάπτυξη

Δραγασάκης - Χαρίτσης eurokinissi/ Λυδία Σιώρη
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην πραγματικότητα λειτουργεί ως υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο επενδύσεων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γιάννης Δραγασάκης στην τελετή παραλαβής παράδοσης για τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι αλλαγές που έγιναν συμβάλλουν στην ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, στην πορεία προς την ανάπτυξη και στην πραγματικότητα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα του νέου υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη ο κ. Δραγασάκης είπε ότι μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς στο παρελθόν, ως βουλευτής, έχει συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του υπουργείου για να δοθεί έμφαση στις περιφέρειες με ιδιαίτερα προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εσωτερικών από τον μέχρι σήμερα αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Δραγασάκης του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του «στον πρώτο τη τάξει  υπουργείο που πάει» όπως είπε και σχολίασε ότι η δημόσια εικόνα του κ. Χαρίτση «είναι ότι μοιράζει κονδύλια. Όσοι όμως ξέρουν από μέσα το υπουργείο γνωρίζουν το σημαντικό ρόλο του στο στήσιμο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, ένα έργο δυναμικό που θα συνεχιστεί με έμφαση».
Για τον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, που μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός στο υπουργείο, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα για την αναβάθμιση της πραγματικής οικονομίας και της αναπτυξιακής βάσης της χώρας.

Με αναφορά στον Κων/νο Καραμανλή οι πρώτες δηλώσεις της Κατ. Παπακώστα

ΕUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Παρούσα στην νέα προσπάθεια» δήλωσε η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα, σημειώνοντας, σε ανακοίνωσή της, ότι «τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ανέβει ψηλά, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, και να γίνει μία σύγχρονη, δημοκρατική, δυνατή και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα».
Η νέα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «η χώρα μας, μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, επιτήρησης και θυσιών, εισέρχεται σε μία νέα εποχή. Οι εποχές άλλαξαν. Η νέα αυτή περίοδος επιτάσσει απ' όλους μας σύνεση, θάρρος, αποφασιστικότητα και κυρίως υπευθυνότητα».
Σύμφωνα με την κ. Παπακώστα, η νέα εποχή «απαιτεί κοινωνικές και θεσμικές συνεργασίες και συμπόρευση προς τον κοινό στόχο, να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας, στις νέες γενιές των Ελλήνων το μέλλον που τους αξίζει».
Επίσης, επισημαίνει ότι «στην ιδρυτική διακήρυξη του ΝΕΟ τονίζεται εμφατικά το υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη χώρα και τους πολίτες και το ηθικό χρέος προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων, συναισθανόμενοι τις προκλήσεις της εποχής και υπηρετώντας, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, "πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πέρα και επάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς"».
«Για ένα τόσο υψηλό διακύβευμα, την ανάταση της χώρας, θα είμαστε συνοδοιπόροι και συμπρωταγωνιστές συμβάλλοντας στο κοινό καλό» καταλήγει η κ. Παπακώστα.

«Στο υπουργείο είδα καθαρούς ανθρώπους καθαρά μάτια»

Κουβέλης - ΚαμμένοςEurokinissi/ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Μέσα σε έντονο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μετά και την απώλεια εν ώρα καθήκοντος του επισμηναγού Νικολάου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής 'Αμυνας από τον απελθόντα υπουργό Φώτη Κουβέλη στον νεοεισελθόντα Παναγιώτη Ρήγα και της τοποθέτησης της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά ως νέας υφυπουργού Εθνικής Άμυνας
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως τις καλύτερες του κόσμου, πιστές και οργανωμένες.
Απευθυνόμενος προς τον απελθόντα υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «βάλατε το δικό σας αποτύπωμα στους τομείς της αρμοδιότητας σας όπως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».
Από την πλευρά του ο απελθών υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Φώτης Κουβέλης, απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εξήρε την αποτελεσματικότητα, συνέπεια και ακρίβεια τους. «Δεν ήλθα εδώ πριν από 6 μήνες με καχυποψία. Στο υπουργείο είδα καθαρούς ανθρώπους καθαρά μάτια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
⇒ Την Πέμπτη (30/08), θα γίνει η επίσημη πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου καθώς και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων που δεν έγιναν την Τετάρτη. 


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: