Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Ιθάκη
Ο πρωθυπουργός, θα δώσει το στίγμα των πολιτικών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα Μνημόνια με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό -από την Ιθάκη- με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να...
κάνει αναφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού την τελευταία οκταετία, στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και στο σχέδιο για την επόμενη μέρα.




Η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από το τελικό, τριετές πρόγραμμα στήριξης, το οποίο είχε συναφθεί τον Αύγουστο του 2015, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (20/08) ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια» (12:00)


Αλέξης Τσίπρας
screenshot/ΕΡΤ1


Δεν θα γίνουμε Λωτοφάγοι, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια

«Ο λαός έγραψε νέες σελίδες αντίστασης» (11:57)

"Ακούσαμε πολλές φορές τις σειρήνες της ματαιότητας, ότι δεν έχει νόημα να αντιστέκεσαι, ότι η μικρή και αδύναμη Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει."


Τα προηγούμενα χρόνια η χώρα ήταν σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αλλά ο λαός έγραψε νέες σελίδες αντίστασης.

Συνομιλίες Παυλόπουλου με Γιούνκερ, Ολάντ και Σόουζα (11:44)


Προκόπης Παυλόπουλος
Προκόπης Παυλόπουλος EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, και τους ευχαρίστησε θερμώς για την ειλικρινή συμπαράστασή τους στην χώρα μας καθ’ όλη την διάρκεια της τόσο επώδυνης μνημονιακής περιόδου καθώς και για την καθοριστική συμβολή τους, ιδίως το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα , επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και του εξέφρασε τις θερμές ευχές του για την έξοδο της Ελλάδας από την περίοδο των Μνημονίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος τον ευχαρίστησε ειλικρινά, «όχι μόνο για τις ευχές του αλλά και για την αμέριστη συμπαράστασή του καθ΄ όλη την περίοδο της δοκιμασίας του ελληνικού λαού».

«Τελείωσε το μνημόνιο, οι Έλληνες όμως δεν πανηγυρίζουν» (11:37)

Οικονομία

Οικονομία Dreamstime

Οι Έλληνες δεν έχουν λόγο να πανηγυρίζουν για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, εκτιμούν οι σχολιαστές στον γερμανικό Τύπο, που σκιαγραφούν την κατάσταση στη χώρα έπειτα από 8 χρόνια προγράμματος. Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες, όπως χαμηλούς μισθούς, ανεργία, προβληματικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η έξοδος της Ελλάδας από τα δανειακά προγράμματα είναι κεντρικό θέμα στον γερμανικό Τύπο.

Το τέλος των μνημονίων και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε (11:35)

Ελλάδα - Οικονομία
Ελλάδα - Οικονομία Dreamstime

Η μεταμνημονιακή εποχή που ξεκινά βρίσκει τα ελληνικά νοικοκυριά κάτω από την ασφυκτική πίεση των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν επί μία οκταετία. Ο Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο: «Η κατάσταση στην πράξη παραμένει δύσκολη. Ο χρόνος για λιτότητα έχει τελειώσει, αλλά το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου» αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν.

«Η Ιθάκη συμβολίζει τη λύτρωση» (11:30)

Ιθάκη

Ιθάκη EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ


«Η Ιθάκη συμβολίζει την επιστροφή, το τέλος, τη λύτρωση» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει την έξοδο από τα μνημόνια από την Ιθάκη.

Ο κ. Στανίτσας είπε χαρακτηριστικά ότι «με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από την Ιθάκη, πιστεύω να λυτρωθεί ο ελληνικός λαός και όλοι εμείς να ησυχάσουμε από αυτά τα πάνδεινα που έχουμε περάσει τα τελευταία οχτώ χρόνια και να δούμε καλύτερες ημέρες». Υπογράμμισε δε ότι από χθες είναι όλοι σε εγρήγορση στο νησί του Οδυσσέα και ότι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο δημαρχείο. «Θα συναντηθεί μαζί μου και με κάποιους αντιδημάρχους και συμβούλους, έτσι ώστε κατά την επίσκεψη του να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν το νησί μας» ανέφερε ο δήμαρχος Ιθάκης.

Εκτός μνημονίων -και τυπικά- από σήμερα η Ελλάδα (11:24)






efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: