Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

«Καλό ότι καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα»

Ανγκελα Μέρκελ - Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την επίτευξη συμφωνίας «διοικητικής διευθέτησης» για το προσφυγικό, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Χαίρομαι που...
οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες παρακολουθήσαμε πολύ στενά, τώρα έχουν ουσιαστικά τελειώσει και για το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να αρχίσουμε τη δράση σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα το οποίο είχαμε προβλέψει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι τις διαπραγματεύσεις διεξήγαγε για λογαριασμό του Βερολίνου το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι καλό ότι καταλήξαμε σ' αυτό το θέμα σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει η συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου 
Μέσα σε 48 ώρες θα απελαύνονται στην Ελλάδα όσοι ενήλικοι πρόσφυγες συλληφθούν στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αν διαπιστωθεί ότι έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου 2017 και μετά. 

Παράλληλα, ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους οι υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης προσφύγων από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα ενώ είχαν γίνει αποδεκτά τα αιτήματα των προσφύγων, εγκλωβίζοντας τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα μακριά από τις οικογένειές τους.

Αυτά προβλέπει το σκέλος της λεγόμενης «διοικητικής διευθέτησης» της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τελικά μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας για το προσφυγικό, ενάμιση μήνα μετά τη συμφωνία αρχών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές Ιουλίου.

Το σκέλος της «Διοικητικής Διευθέτησης» θα αποτυπώνεται σε επιστολές που θα ανταλλάξουν τις επόμενες μέρες ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Βίτσα σχετικά με το περιεχόμενο της «Διοικητικής Διευθέτησης», η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην δέχεται κάποιο πρόσφυγα από τη Γερμανία, εφόσον προκύπτει ότι δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις της συμφωνίας, ενώ η Γερμανία δεσμεύεται να εξετάσει το επόμενο δίμηνο τις αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης, για τις οποίες εκκρεμεί απάντηση.

Οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν το σκέλος της «Διοικητικής Διευθέτησης» της συμφωνίας με δυνατότητα αναθεώρησης κάθε τρεις μήνες.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν, με βάση τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών, ότι ο αριθμός των προσφύγων που ενδέχεται να απελαθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2018 ανέρχεται σε μερικές δεκάδες άτομα το μήνα. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά ότι τα άτομα αυτά δεν πρόκειται να οδηγηθούν στα ελληνικά νησιά, αλλά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία: εξέταση του αιτήματος ασύλου και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία ή απέλαση, αναγκαστική ή με τη συμφωνία των προσφύγων.

Στις επιστολές που θα ανταλλάξουν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, θα αναφέρεται η ρητή στήριξη εκ μέρους της Ελλάδας και της Γερμανίας προς την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση. 

Οι δύο χώρες δεσμεύονται επίσης να στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του έτους με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθύνης. Η Γερμανία δεσμεύεται επιπλέον ότι, σε περίπτωση κρίσης, θα στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θα στηρίξει και την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Τέλος, καταγράφεται η στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα μέσω θετικών δράσεων, όπως αναπτυξιακά προγράμματα, στα πέντε ελληνικά νησιά όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ σημειώνεται η δέσμευσή της για την αποστολή μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO)επιπλέον ειδικών και διερμηνέων για την υποστήριξη του ελληνικού συστήματος ασύλου.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: