Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Η μεγάλη έξοδος

Σχετική εικόνα
Tα χθεσινά πρωτοσέλιδα προανήγγειλαν την μάχη που ξεκινάει από σήμερα. «Μία και σήμερα», τιτλοφορούσε η «Αυγή». «Είναι το τέλος των μνημονίων ηλίθιε», πρόσθετε το...
«Documento», προαναγγέλλοντας μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10-15% και τη μη εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. «Το μνημόνιο τελειώνει αλλά τα δεσμά και η ασφυξία παραμένουν», απαντούσε το «Βήμα». «Σε στενωπό η Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα», συμπλήρωνε η «Καθημερινή». 

Στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό το φαινόμενο άλλοι να βλέπουν το ποτήρι άδειο και άλλοι γεμάτο, αλλά το γεγονός είναι ότι σε αυτή τη περίπτωση, εχθροί και φίλοι παραδέχονται ότι… υπάρχει ποτήρι. Μπορεί το αύριο να είναι γεμάτο προκλήσεις τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και της πολιτικής, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το τέλος της επιτροπείας και μιας εποχής ιδιαίτερα δύσκολης για τη χώρα.  


Η έξοδος από τα μνημόνια πιστώνεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, που τρία χρόνια πριν έπαιρνε μια πολύ δύσκολη απόφαση για τη χώρα, το κόμμα και τον ίδιο του τον εαυτό. «Σε τέτοιες στιγμές», είχε δηλώσει εξομολογητικά, «όσους και να έχεις δίπλα σου, αισθάνεσαι πολύ μόνος». Σε αυτά τα τρία χρόνια αμέτρητες ήταν οι Κασσάνδρες που προφήτευαν ότι η μία ή η άλλη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωνόταν, ότι το ένα ή το άλλο μνημονιακό νομοθέτημα δεν θα περνούσε από τη Βουλή, βεβαιώνοντας για  την πτώση της κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός δικαιούται να υποστηρίζει ότι τα κατάφερε, σε ένα εξαιρετικό δύσκολο, συχνά εχθρικό, διεθνές και εγχώριο πολιτικό περιβάλλον. Αν δεν είχαν υπάρξει οι φονικές πυρκαγιές - και τα επικοινωνιακά λάθη που επακολούθησαν - το κυβερνητικό στρατόπεδο θα έπρεπε να γιορτάσει αυτό που το ίδιο πέτυχε, εκεί που οι προκάτοχοι του απέτυχαν: να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. 

Τα τρία βήματα του Τσίπρα 

Κανείς φυσικά από την κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες. Σε μια κοινωνία απαθή, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται απαισιόδοξη για το μέλλον της χώρας με ή χωρίς την τρόικα, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι το τέλος των μνημονίων να σημάνει πραγματική ανάσα για την κοινωνία. 

Αυτό είναι και το μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός αύριο Τρίτη, ανακοινώνοντας επισήμως την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού επιλέχθηκε να γίνει απλά και χωρίς υπερβολές. Το μέρος από το οποίο θα μιλήσει δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες πώς πρόκειται για μια τοποθεσία συμβολική.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του αναμένεται να τονίσει τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικό λαός, να αναφερθεί στα όσα έγιναν στα χρόνια της κυβέρνησης του και να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη ημέρα, δίνοντας μια πρόγευση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνησή του από δω και πέρα. 

Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα του πρωθυπουργού. Το δεύτερο θα είναι ο ανασχηματισμός. Όπως όλα δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση έως το τέλος Αυγούστου. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο ανασχηματισμός θα είναι εκτεταμένος, σηματοδοτώντας και πολιτικά ανοίγματα προς προσωπικότητες της κεντροαριστεράς. Ή θα υπάρξουν κάποιες στοχευμένες αλλαγές σε σημαντικά υπουργεία ή εκεί όπου έχει γίνει φανερό ότι χρειάζεται ανανέωση προσώπων.

Το βέβαιο είναι ότι, στο τρίτο του βήμα, στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανιστεί με καινούργια κυβέρνηση. Εκεί θα παρουσιάσει τους άξονες της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεταμνημονιακή εποχή. 

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες σε τρεις άξονες: οικονομία, παραγωγική ανασυγκρότηση και θεσμικές αλλαγές. Αναφορικά με τις οικονομικές παρεμβάσεις που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε αυτές αναμένεται να περιλαμβάνονται η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος το 2018, μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, κατάργηση της περικοπής συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 ενώ υπάρχουν και ορισμένες σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο να δοθεί μια μόνιμη αλλά χαμηλή 13η σύνταξη, ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια. 

Από σήμερα πάντως, και με ενδιάμεσο σταθμό την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, η χώρα μπαίνει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Απέναντι σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα υποστηρίζει ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και, σε κάθε ευκαιρία,  θα κατηγορεί για τις πυρκαγιές τη κυβέρνηση, η τελευταία θα θέσει το δίλημμα «αν θα πάτε με αυτούς που σας έβαλαν ή αυτούς που σας έβγαλαν από τα μνημόνια». 

Αν καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και να επιβάλλει αυτό το δίλημμα στις εκλογές του 2019, τότε έχει αρκετές πιθανότητες να τις κερδίσει. 


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: