Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες - Όμηροι 150 μετανάστες


Να αφήσει τις απειλές, υπενθυμίζοντάς της τις υποχρεώσεις των κρατών – μελών για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάλεσε την Ιταλία η Κομισιόν, απαντώντας στο χθεσινό της τελεσίγραφο με αφορμή...
το πλοίο Diciotti με τους περίπου 150 μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Κατάνη.

«Οι απειλές δεν βοηθούν και δεν μας φέρνουν κοντά σε λύση για τους μετανάστες στο πλοίο Diciotti» δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερστάιν. «Στην Ευρώπη οι απειλές δεν βοηθούν κανένα» είπε ακόμη και τόνισε την ανάγκη για από κοινού εργασία ώστε να βρεθεί λύση. «Ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ευρώπη», συνέχισε, «είναι να εργαστούμε μαζί με επικοδομητικό τρόπο και καλή θέληση. Είναι αυτό που πάντα προσπαθεί η Κομισιόν».

Στη συνέχεια, όμως, απαντώντας στο τελεσίγραφο Ντι Μάιο ότι η Ιταλία δεν θα δώσει το μερίδιο που της αναλογεί στον κοινοτικό προϋπολογισμό ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι: «Τα κράτη – μέλη πληρώνουν ανέκαθεν την συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.Είναι μια σαφής νομική υποχρέωση που πάντα σέβονταν τα κράτη – μέλη».

Ο ίδιος τόνισε ότι η Κομισιόν θέλει μια λύση διαρκείας και όχι μια ad hoc λύση. «Είναι βασική μας προτεραιότητα να βρούμε μια λύση για τους ανθρώπους στο πλοίο», πρόσθεσε.

Βέβαια η σημερινή σύνοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αναμενόταν να καταλήξει σε κάποια λύση για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το πλοίο Diciotti. Εξάλλου σε αυτήν προσκλήθηκαν μόλις 12 χώρες – μέλη, κάτι που επιβεβαιώνει το χάσμα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και συνολικά στην αντίληψη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σύμφωνα με τη La Stampa οι χώρες που ήταν παρούσες στο τραπέζι των συνομιλιών σήμερα ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και φυσικά η Ιταλία. Μεταξύ των μεγάλων απόντων ήταν οι χώρες του Βίζενγκραντ, με τις οποίες ο Σαλβίνι επιθυμεί συμμαχίες. Ο λόγος, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα είναι ότι δεν προσκλήθηκαν.




Σε απεργία πείνας 

Όλα αυτά ενώ η κατάσταση στο πλοίο δεν είναι καθόλου καλή. Παρότι το μεσημέρι είχαν πια ηρεμήσει κάπως τα πνεύματα απ' τις πρωινές συγκρούσεις μεταξύ των μεταναστών, κάποιοι έχουν αρχίσει απεργία πείνας ζητώντας λύση στην οδύσσειά τους.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Νταβίντε Φαραόνε έγραψε στο Twitter ότι η κατάσταση ομαλοποιείται και ότι απ' τις 3 έχουν αρχίσει πάλι να δέχονται επισκέψεις στο πλοίο, με βάση την επικοινωνία που είχε με τον υποναύαρχο Μαρτίνεζ.



Νωρίτερα, ο γερουσιαστής είχε γνωστοποιήσει πως προσωρινά λόγω της έντασης έχουν σταματήσει οι επισκέψεις στο πλοίο για λόγους ασφαλείας.  Σε σχετικό αίτημα το συνδικάτου Cgil να αποσταλούν στο πλοίο γιατροί η απάντηση ήταν αρνητική.

Ενδεικτικό της πολιτικής της ιταλικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό είναι άλλωστε και το σχόλιο που έκανε ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στο άκουσμα της απεργίας πείνας. «Ας κάνουν ό,τι νομίζουν», είπε ο Σαλβίνι και πρόσθεσε ότι «στην Ιταλία ζουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε απόλυτη φτώχεια και κάνουν καθημερινά απεργία πείνας, χωρίς να λένε τίποτα οι δημοσιογράφοι και οι άριστοι».

Συνολικά 190 μετανάστες διεσώθησαν πριν από περίπου μια εβδομάδα από το πλοίο Diciotti. Από αυτούς 13 που χρειαζόντουσαν ιατρική βοήθεια μεταφέρθηκαν στην ακτή, ενώ το πλοίο με τους υπόλοιπους 177 κατέπλευσε στο λιμάνι της Κατάνια, στη Σικελία. Υπό τις πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο Σαλβίνι επέτρεψε σε 27 παιδιά να αποβιβαστούν από το πλοίο αυτό την Τετάρτη.

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: