Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Γαλάζιες καραμπόλες με την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη

Αποτέλεσμα εικόνας για Γαλάζιες καραμπόλες με την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη
Tον δικό του… εκλογικό ανασχηματισμό – έναν ανασχηματισμό υποψηφιοτήτων, εσωκομματικών ισορροπιών και βαρονιών – επιχειρεί να δρομολογήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σκιά της...
κυβερνητικής αναδόμησης από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την προσπάθεια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να απεγκλωβιστεί, στο μέτρο του δυνατού, από την εσωτερική ομηρία στην οποία τον έχουν θέσει αφενός οι δύο πρώην πρωθυπουργοί του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, και αφετέρου να ενδυναμώσει την προσωπική του ισχύ στο κόμμα απέναντι στα «φέουδα» τόσο της ακροδεξιάς πτέρυγας όσο και των παλαιών πολιτικών τζακιών της συντηρητικής παράταξης.


Η προσπάθεια αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη περνά μέσα από την αναδιάταξη του χάρτη των υποψηφίων της ΝΔ τόσο στις αυτοδιοικητικές όσο και τις εθνικές εκλογές – πρόκειται, ωστόσο, για μια προσπάθεια που μέχρι στιγμής οδηγεί κυρίως σε εξισορρόπηση των αντικρουόμενων προσωπικών στρατηγικών και φιλοδοξιών παρά σε ουσιαστική ανανέωση και προώθηση προσώπων πιστών στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη αποδεχθεί – κατόπιν πίεσης και τετελεσμένων, και όχι ως δική του επιλογή – την υποψηφιότητα του ανιψιού του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας. Η συμφωνία έχει ήδη «κλειδώσει», η ΝΔ δεν θα δώσει μεν χρίσμα αλλά θα ανακοινώσει την στήριξή της στον νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, και, σε αντιστάθμισμα, η αδελφή του προέδρου της ΝΔ και μητέρα του Κώστα Μπακογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, δεν θα είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές στην Α’ Αθήνας αλλά στα Χανιά, το «εκλογικό προπύργιο» της οικογένειας Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη αποδέχθηκε τη «μετακόμιση» στα Χανιά προκειμένου να κατέβει στην Α’ Αθήνας – και να έχει τη στήριξη του δικού της, ισχυρού μηχανισμού – ο εκπρόσωπος, της ακραίας σκληρής πτέρυγας του κόμματος Μάκης Βορίδης ο οποίος μέχρι σήμερα πολιτευόταν στην Περιφέρεια Αττικής.

Η αλλαγή αποφασίστηκε μετά την κατάτμιση των μεγάλων περιφερειών και στο πλαίσιο της αναγκαστικής συμμαχίας που έχει συνάψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον «άξονα του ΛΑΟΣ» εντός ΝΔ – Βορίδη, Γεωργιάδη -, πρόκειται ωστόσο για μια απόφαση που πυροδοτεί ήδη καραμπόλες, με πρώτη εκείνη του αποκλεισμού του Χρήστου Μαρκογιαννάκη από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Χανιά. Εξ ου και ο οργισμένη αντίδραση Μαρκογιαννάκη, ο οποίος με ανοιχτή επιστολή του προς τους ψηφοφόρους των Χανίων κατήγγειλε  «προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά στο πρόσωπό του».

«Η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη να με θέσει εκτός συνδυασμού της Ν.Δ. στα Χανιά κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με γεμίζει πικρία αλλά και με εξοργίζει» γράφει στην επιστολή του και προσθέτει: «Όχι αυτή καθ’ εαυτή η απόφαση,, αλλά οι αιτίες που την προκάλεσαν και η για μεγάλο χρονικό διάστημα προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά στο πρόσωπό του. Προ πάντων όμως οι σκοπιμότητες που εξυπηρετεί». Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, επιφυλάχθηκε να ενημερώσει πολύ σύντομα τους πολίτες των Χανίων για το σχετικό παρασκήνιο, και δήλωσε «πολιτικά παρών» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ανάλογη καραμπόλα όμως απειλείται και στην… Εύβοια, καθώς η απόφαση να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων συνοδεύτηκε με πίεση της ηγεσίας της ΝΔ προς τον Σίμο Κεδίκογλου να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση του νυν βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ ήταν κατηγορηματικά αρνητικά, η πίεση όμως συνεχίζεται με απρόβλεπτες συνέπειες στους τοπικούς συσχετισμούς και ισορροπίες για τη συντηρητική παράταξη.

Ανακωχή, πάντως, διακρίνεται στο έτερο παράλληλο μέτωπο, εκείνο που αφορά την πρόθεση του νυν δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη να είναι επίσης υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων, παρά την κάθοδο του Κώστα Μπακογιάννη. Ο Γιώργος Πατούλης έχει τη στήριξη του αντιπροέδρου της ΝΔ 'Αδωνι Γεωργιάδη, εδώ ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως η χρυσή τομή έχει ήδη βρεθεί με συμφωνία Μητσοτάκη – Γεωργιάδη – Πατούλη να είναι τελικά ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: