Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Τα διλήμματα της εκλογικής μάχης

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα διλήμματα της εκλογικής μάχης
Tα διλήμματα των εκλογών τέθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη και είναι πλέον απολύτως καθαρά. Η επιλογή, όπως τουλάχιστον την προσδιορίζει το Μαξίμου, θα είναι...
από τη μία πλευρά,  ανάμεσα στο παλιό σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και, από την άλλη, στην αριστερή διακυβέρνηση που - έστω και μέσα από λάθη και αυταπάτες - πέτυχε την έξοδο από τα Μνημόνια και τη σιδηρά λιτότητα.

Ο τρόπος με τον οποίον θα αναπτυχθούν και θα ξεδιπλωθούν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο αυτά τα διλήμματα θα αρχίσει να οριοθετείται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο - ένα δεκαήμερο, που θα αποτελέσει και το προοίμιο μιας παρατεταμένης και σκληρά πολωμένης προεκλογικής περιόδου.


Ο ανασχηματισμός, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η τελική διαβούλευση με τους θεσμούς για την μη περικοπή των συντάξεων είναι τα πρώτα πεδία στα οποία θα δοκιμαστεί εμπράκτως η κυβερνητική στρατηγική της επανεκκίνησης και της μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης με το «παλαιό πολιτικό σύστημα». Σε παράλληλο επίπεδο, δε, εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο των ανοιχτών υποθέσεων σκανδάλων και διαφθοράς που θα αφήσουν το δικό τους ειδικό - και, κατά τις εως τώρα ενδείξεις, βαρύ - αποτύπωμα στην προεκλογική περίοδο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, για την κυβέρνηση το πρώτο ζητούμενο είναι να φανεί άμεσα και εμπράκτως το κοινωνικό μέρισμα του τέλους των Μνημονίων.

Εδώ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε ήδη το τρίπτυχο στο οποίο θα εστιάσουν οι πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες κοινωνικής ανακούφισης και άρσης των αδικιών - ήτοι, τα πεδία των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και των συντάξεων.

«Γράφουμε», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών, «νέες σελίδες μετά την πολιτική οδύσσεια των μνημονίων. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά τις γράφουμε μαζί με τους ανθρώπους που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια στην κυβέρνηση και το κόμμα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση και με τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για τους μισθούς, για τις συντάξεις, για τις εργασιακές σχέσεις και για μια παιδεία και υγεία αντάξια των προσδοκιών του λαού μας».

Ως προς τα εργασιακά και τους μισθούς, είναι ήδη δεδομένες οι εξαγγελίες της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα γίνουν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Για τις συντάξεις, η απόφαση της αναστολής των ψηφισμένων περικοπών είναι επίςης δεδομένη και αμετάκλητη από την κυβέρνηση, με ενδεικτικά και τα σχετικά μηνύματα που εξέπεμψαν τις τελευταίες ημέρες οι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Τζσνακόπουλος. Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, από κυβερνητικές πηγές «δεν υπάρχει καμία πρόθεση, και καμία περίπτωση για μονομερείς ενέργειες» - εξ ου και η τελική φόρμουλα δεν έχει ακόμη κλειδώσει και θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους θεσμούς.

Μέσα από αυτές τις εξαγγελίες και κινήσεις, καθώς και από τις παράλληλες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις υπέρ των μεσαίων στρωμάτων, η κυβέρνηση έχει μια καθαρή πολιτική στόχευση: Να αναδείξει και να ενισχύσει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ «παλαιού και νέου» καθώς και «προόδου - συντήρησης» και παράλληλα να θέσει εμφανές ταξικό και κοινωνικό πρόσημο στα κεντρικά διλήμματα της εκλογικής μάχης.

Σε παραλληλο επίπεδο, στόχος είναι η διαχωριστική αυτή γραμμή να ενισχυθεί περαιτέρω και μέσα από τον ανασχηματισμό και το κεντροαριστερό άνοιγμα - ένα άνοιγμα, για το οποίο οι πληροφορίες επιμένουν πως μπορεί να περιλάβει και πρόσωπα που θα σηματοδοτούν εκπλήξεις.

Στόχος του Μαξίμου είναι πάντοτε η παγίωση της κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερή κοινωνική βάση και η ταυτόχρονη κλιμάκωση της πίεσης προς το Κίνημα Αλλαγής που δείχνει πλέον να έχει προσχωρήσει ανεπιστρεπτί στο «αντί-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: