“Η χώρα δεν 'βγαίνει' από τα Μνημόνια” θα υποστηρίξει αύριο η Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πορευτεί με γνώμονα την...
αντίληψη «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Πάντως η “πραγματικότητα” που υπόσχεται η Ν.Δ. -στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση- ξεπερνά κάθε όριο μνημονιακής φαντασίας...
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά (μνημονιακή) παραφροσύνη στη Ν.Δ.! Η -δυσάρεστη για την αξιωματική αντιπολίτευση- πραγματικότητα της “καθαρής εξόδου” από το πρόγραμμα θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με πικρόχολες ανακοινώσεις και απαισιόδοξες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Η «γαλάζια» παράταξη θα επιδιώξει να αποδομήσει “την επιστροφή στην κανονικότητα” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Άλλωστε, η “κανονικότητα” για τους “αρίστους” της Ν.Δ. θα ήταν η παράταση του Μνημονίου και η επέκταση των πολιτικών απορρύθμισης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
Υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης
Προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. -μέσα στην κομματική απελπισία λόγω του τέλους του προγράμματος- βρήκαν ήδη καταφύγιο στην προληπτική γραμμής στήριξης! “Αποδεικνύεται τελικά ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε δίκιο. Η έξοδος στις αγορές είναι όνειρο απατηλό και η αβεβαιότητα επιστρέφει στη χώρα με μεγάλη ταχύτητα, καθώς το επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο είναι υψηλό. Δικαιώθηκε ο Τσακαλώτος ή ο Στουρνάρας από αυτή την εξέλιξη; Δικαιώθηκε ο Στουρνάρας” έσπευσε να... αποφανθεί πριν λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε παρόμοιο πνεύμα ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος ανήρτησε στο Twitter: “Δικαίωση της γραμμής ΕΚΤ - Ντράγκι και Τράπεζας της Ελλάδος - Στουρνάρα για την αναγκαιότητα προληπτικής γραμμής πιστωτικής στήριξης. Με τους όρους που προωθείται, η έξοδος στις αγορές μπορεί να κάνει την ελληνική οικονομία 'σάντουιτς' μεταξύ ιταλικής αστάθειας και τουρκικής κρίσης”.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, είχε αναφέρει ότι «η έξοδος στις αγορές μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βόλτα σε ναρκοπέδιο». Ωστόσο, στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος σε υψηλούς τόνους προς τον Αλ. Τσίπρα, είχε πει: «Είπατε ότι η Νέα Δημοκρατία ζητάει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε έχω ζητήσει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε. Και να σταματήσετε να ψεύδεστε σε αυτή την αίθουσα”...
«Γαλάζιες» πηγές προδικάζουν, με δόσεις... χαιρεκακίας, πως οι αυριανές δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων “δεν θα είναι μόνο πανηγυρικές αλλά θα εμπεριέχουν και καμπανάκια προς την κυβέρνηση Τσίπρα για να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”...
Νεοφιλελεύθερο ντελίριο
Στις επίσημες ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν θα δοθεί βαρύτητα στις βασικές πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. “Είναι ακόμα σε φάση επεξεργασίας. Στη ΔΕΘ θα είμαστε έτοιμοι” διαμηνύουν στελέχη του κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο έχει ήδη καταθέσει τα “νεοφιλελεύθερα” διαπιστευτήρια της Ν.Δ. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί το οκτάωρο “παρωχημένο”, έχει πει διπλό “όχι” στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει σταθερά τη συρρίκνωση του Δημοσίου και τάσσεται υπέρ της “αναμόρφωσης” του ασφαλιστικού συστήματος με εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.
Παρωχημένο το οκτάωρο
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκάλυψε το όραμά του για τις εργασιακές σχέσεις στις αρχές Μαΐου, σε ομιλία σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.
Το κλασικό «δυτικό ωράριο '9 με 5', στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτή στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο» ήταν, επί λέξει, η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Πρόσθεσε δε ότι “η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης. Υπενθυμίζεται ότι μερικές εβδομάδες μετά την επίμαχη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. -σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα δικαιώματα και τα ωράρια των επαγγελματιών οδηγών- ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του οκτάωρου εργασίας ημερησίως και του εβδομαδιαίου 48ωρου.
Όχι στον κατώτατο μισθό
Στις 29 Μαΐου, από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ένα βροντερό «όχι» στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Έχουμε κατανοήσει πλήρως», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, «τις παρενέργειες που προκαλούσε ο συνδυασμός τριών παραγόντων. Της άνευ προϋποθέσεως επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της αρχής της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Αυτό το τρίπτυχο θα καθιστούσε εξαιρετικά άκαμπτη την αγορά εργασίας σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να αναβιώσουν με τον τρόπο που τις σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε, σε σκωπτικούς τόνους, ότι «η μόνη βιομηχανία την οποία υπηρετεί το σχέδιο Τσίπρα - Αχτσιόγλου για επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις είναι η βιομηχανία των εργατολόγων"...
Περισσεύουν οι γιατροί
Την ίδια περίοδο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σε εκδήλωση της ΔΑΚΕ- μιλούσε για... περίσσευμα γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. “Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί και να λείπουν νοσηλευτές« τόνισε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από το ίδιο βήμα, επιχείρησε να... πείσει πως “δεν θα γίνουν απολύσεις. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς” τόνισε, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να συμπληρώσει ότι »ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοστεί”.
Ιδιωτική ασφάλιση
Συν τοις άλλοις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοίξει την πόρτα των επικουρικών συντάξεων στις ιδιωτικές - ασφαλιστικές εταιρείες. Επανειλημμένως έχει μιλήσει για “σχέδιο” που αφορά “ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, με κλειδί τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις σε επιχειρηματίες και εργαζομένους”.
“Η χώρα δεν 'βγαίνει' από τα Μνημόνια” θα υποστηρίξει αύριο η Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την πολιτική ήττα που υπέστη, θα πορευτεί με γνώμονα την αντίληψη «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Πάντως η “πραγματικότητα” που υπόσχεται η Ν.Δ. -στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση - ξεπερνά κάθε όριο μνημονιακής φαντασίας...
Κώστας Σαββόπουλος
πηγή: Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου