Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μετά τις ιταλικές απειλές

Ιταλία
Πονοκέφαλο προκαλεί η μεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας στην Κομισιόν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν με αφορμή τις απειλές της Ρώμης ότι δεν πρόκειται να...
πληρώσει στην Ε.Ε. τα 20 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν αν δεν βρει λύση για τους μετανάστες του πλοίου Dicioti.

«Εάν δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της αναδιανομής των μεταναστών από το πλοίο Diciotti, το κίνημα των Πέντε Αστέρων και εγώ δεν θα είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην Ε.Ε.» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

Ο αντιπρόεδρος δήλωσε σήμερα πως η Ιταλία θα ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επανέλαβε την απειλή να αναστείλει τη χρηματοδότηση προς την ΕΕ εξαιτίας της υπόθεσης αυτής.

«Η ήπια γραμμή δεν λειτουργεί, η σκληρή γραμμή θα είναι να αναστείλουμε τη χρηματοδότηση αν δεν μας ακούσουν», δήλωσε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση.

Σύσκεψη στις Βρυξέλλες
Η προπαρασκευαστική συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων-εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στην Ιταλία, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Στη σύσκεψη στις Βρυξέλλες θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και φυσικά της Ιταλίας.

Χθες, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι οι μετανάστες του πλοίου Dicioti είναι παράνομοι και δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανέναν τους να πατήσει πόδι σε ιταλικό έδαφος, αν προηγουμένως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν αναλάβουν να τους πάρουν στις χώρες τους.

«Η Ιταλία δεν είναι πια το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης», είπε μέσω Twitter, ενώ προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση από την Ε.Ε., το κόμμα του θα εισηγηθεί να μην πληρώσει η Ιταλία το μερίδιο των 20 δισ. ευρώ που της αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρόεδρος έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για ταχεία εξεύρεση λύσης.

Δραματικές συνθήκες
Από τους 177 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής εδώ και μία εβδομάδα, έπειτα από εισαγγελική εντολή δικαστηρίου ανηλίκων, επιτράπηκε σε 27 ασυνόδευτους ανηλίκους να αποβιβαστούν στη στεριά και τους οδήγησαν σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε η πολύ κακή κατάσταση της υγείας τους.

Πέρα από άλλα προβλήματα υγείας, και το γεγονός ότι είναι σοβαρά υποσιτισμένοι, οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι έχουν περάσει πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα σε στρατόπεδα κράτησης, με ό,τι συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την ψυχική τους υγεία. Ένα αγόρι, που είχε περάσει περίπου έναν ολόκληρο χρόνο στο σκοτάδι, δυσκολευόταν να εστιάσει κάθε φορά που το βρισκόταν στο φως.

Σύμφωνα με την Τζοβάνα Ντι Μπενεντέτο, της οργάνωσης «Save the Children», τόσο τα παιδιά όσο και οι δύο γυναίκες που βρίσκονται μέσα στο πλοίο έχουν υποφέρει τρομερά πράγματα» κάθε μέρα του ταξιδιού τους.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: